CĂRȚI PENTRU COPII
EXPLOREAZĂ!
AUTORI
Contact Blog Promoții Abonează-te
O carte dedicată celor ce nu se dau în vânt după școală:

Marele Nate e amuzant, nu glumă!:

Cea mai puternică fată din lume:

Viața la țară nu e plictisitoare:
O carte care ne provoacă să gândim

Dreptatea e ca o piatră prețioasă cu mai multe feţe

Sumar coș

Total:

Marin Sorescu. Singur printre canonici

Autor: Cosmin Borza
  • Publicată în
    November 2014
  • ISBN:
    9786067101089

  • Recomandată

  • paperback

  • 360 pagini
  • Mărime:
    130x200 mm
  • vezi toate detaliile

Marin Sorescu. Singur printre canonici

Autor: Cosmin Borza

 
Un studiu dintre cele mai aprofundate ale operei lui Marin Sorescu...

Avem în faţă un studiu dintre cele mai aprofundate ale operei lui Marin Sorescu, novator în multe privinţe, curajos în confruntările cu opinii critice care i-ar fi intimidat pe alţi cercetători, reuşind să corecteze prejudecăţi şi limite ale receptării de până acum. Cosmin Borza scrie bine, găseşte adesea sintagme foarte expresive pentru a-şi concentra judecăţile de valoare, evită înfloriturile stilistice, mizând pe exactitate şi nuanţă.

Ion Pop

Acest studiu propune o viziune critică originală, incitantă şi convingătoare. Deşi nu ignoră (dimpotrivă, analizează judicios) umorul, jocul sau parodicul, Cosmin Borza îl citeşte pe Marin Sorescu ca poet aflat în vecinătatea tragicului (o categorie neaplicată decis, dar recunoscută ca filtru), ca poet al fragilităţii extreme, lipsite de orizont, ca poet al crizei, în dublu sens, literar şi existenţial, în sfârşit (cu o sintagmă care sper că se va fixa în exegeză), ca poet al apocalipticului. 

Sanda Cordoș

Interesantă aici e dezbaterea referitoare la posibila prevestire soresciană a postmodernismului românesc, cu o admirabilă „psihanaliză“ de caz generaționist, prin care Cosmin Borza încearcă să-și explice ostilitatea optzecistă față de poezia soresciană, după ce aceasta, prin La Lilieci, aproape că listase toate mărcile postmodernismului optzecist. Lectura foarte atentă, mioapă, a întregii suite rurale a lui Sorescu, pune în lumină modulațiile de atitudine și viziune, de la nuanță până la schimbarea culorii vizionare. Excentricitatea inițială a lui Sorescu rezultă, la final, și mai argumentată, grație unei exegeze atente, scrupuloasă conceptual și riguroasă analitic, de o fluență stilistică invidiabilă. 

Al. Cistelecan

Vezi mai mult
Acest titlu a apărut în colecția Revizitări la Editura ART
 
Colecții: Revizitări
Publicată în: November 2014
ISBN: 9786067101089
Recomandată
Tip copertă: paperback
Pagini: 360
Mărime: 130x200 mm
 
Din aceeași colecție "Revizitări"
 
Imprinturile noastre:
Logo art
Logo paladin
Logo youngart
Logo genius
Logo grafic