Ce poţi face cu două cuvinte juniorii
  • Ce poţi face cu două cuvinte juniorii

Ce poţi face cu două cuvinte juniorii

Preţ: 26 60 lei
Disponibilitate: Indisponibilă
Votează cartea:
Cele 21 de texte şi desenele celor 10 ilustratori din prezenta antologie au fost selectate în urma unui concurs la care au participat peste o mie de tineri creatori.

„Au curs poveştile valuri-valuri. Care mai mari, care mai mici, cu rânduri mai lungi sau mai scurte, cu veselii sau cu tristeţi, cu năstruşnicii ori cu năzdrăvănii, făcute de băieţi sau fete de numai opt ani sau de alţii aproape de două ori mai vârstnici ca ei, scrise unele cu migală, altele-ntr-un iureş.
Şi din noieanul de poveşti s-au ales frumoasele, şi-apoi frumoasele frumoaselor, literă cu literă, rând cu rând şi poveste cu poveste.
Poftă la citit!"
Liviu Papadima

Scriitori: Larisa Tufeanu, Teodora Vaman, Matei Bumbuţ, Maria Nicolae, Ştefana Fusaru, Ana Octavia Georoceanu, Alexandru Nicolaie, Maria Ioana Oană, Antonia Maria Ilieş, Laurian David Pop, Anda Papiţă, Horia Andrei Muraru, Bianca Raicu, Ioana Drogeanu, Luca Olteanu, Ioana Maftei, Ştefan Alexandru Toader, Tania Berbecea, Ana Constantinescu, Ioana Cojocariu, George Stoia.

Ilustratori: Eliza Culca, Diana Dragomir, Denisa Ştefana Medan, Alexandra Minea, Ioana Miu, Oana Nedelcu, Iasmina Răceanu, Carla Maria Rusu, Bianca Şoica, Maria Ecaterina Târnavschi.

 

Cum se nasc magicienii

După cum vă amintiţi din prefaţa volumului Ce poţi face cu două cuvinte, jocul a pornit în momentul în care autorii s-au gândit să-i înveţe pe copii fizica născocitului de poveşti propusă de Gianni Rodari, cea care rezultă din întâlnirea a doar două cuvinte. În acest sens, autorii s-au întâlnit cu câţiva copii dornici să afle cum funcţionează această ecuaţie complicată. Au pus cuvintele într-o găletuşă, le-au legat perechi prin tragere la sorţi şi apoi au votat perechiile din care să iasă carte. La jumătate de an după aceea, când lansam volumul, le-am dat tuturor de ştire că jocul e mai complicat, nu se termină chiar atât de repede. Pentru că şi copiii ar trebui să încerce astfel de exerciţii complicate. Aşa că am dat naştere unei pagini speciale de internet pe care zecile de cuvinte alese de copii şi autori la întâlnirea iniţială se roteau până ameţeau şi-n pereche se opreau. Ne-am gândit şi la ilustratori, aşa că, pentru ei, site-ul derula titlurile textelor din volumul Ce poţi face cu două cuvinte, oprindu-se unde îi era norocul fiecăruia.
Copiii au intrat în laborator, au scris sau au desenat, iar apoi membrii juriului şi-au pus halatele de experţi şi, după ce au testat rezistenţa structurilor narative, atractivitatea personajelor, umorul situaţiilor, precizia formelor şi amestecul culorilor, au ales numele câştigătorilor. Cum micii cercetători ştiau încă cum să lege toate firele unei poveşti, i-am dus, împreună cu scriitoarele Simona Popescu, Adina Popescu, Ioana Nicolaie şi Laura Grünberg, dar şi cu Florentina Sâmihăian şi Liviu Papadima, coordonatorii colecţiei „Cărţile mele", în tabără la Moeciu. Timp de patru zile i-am lăsat să discute despre cărţi şi autori, despre creativitate şi bucuria de a scrie, despre joacă şi cititori, iar, în final, i-am rugat pe toţi să intre iar în laborator şi să opereze ultimele reacţii chimice asupra cuvintelor. Am pus iar nume-n pălărie şi am stabilit ce texte urmează să ilustreze fiecare dintre micii graficieni. Am chemat o ceată de porumbei călători şi, pe firul de net, i-am trimis cu textele la ilustrat.
Cum ne-a fost însă drag şi de membrii Clubului de lectură, care au trimis, la rândul lor, texte, am decis să avem şi un câştigător ales de public. Aşa că am postat alte douăzeci de creaţii literare pe www.eucitesc.ro şi i-am rugat pe copii să-şi voteze preferatul. Împreună cu Alexandru, volumul s-a îmbogăţit şi cu o Morsă dansatoare, trimisă repede la ilustrat.
Ş-apoi, cum nicio carte nu se face doar din text şi imagine, ci şi din diverse prafuri de zâne, miresme de prăjituri cu ciocolată şi şireturi care niciodată nu se-nnoadă, am adăugat ce mai era de adăugat şi acum vă lăsăm pe voi, cititorii, să faceţi restul. Adică să citiţi şi să ciuliţi urechiile la viitorul concurs pe care-l vom face căci, cine ştie, poate data viitoare chiar voi veţi fi magicienii cuvintelor!

Ce poti face cu doua cuvinte juniorii

Află mai multe despre carte de pe Bookblog.

Citește recenzia cărții pe Bookaholic.ro.

Vezi aici cum a fost la lansare.

Află mai multe despre volum de pe site-ul şcolii Little London.

Află mai multe despre carte din Monitorul de Galaţi.

Află mai multe despre cum a fost în tabără de la Ioana Maftei, una dintre autoare.

Citeşte un interviu cu Horia Muraru în revista şcolii Little London.

Află mai multe despre carte şi despre colecţie de pe 121.ro.

Talentele juniorilor
de Ovidiu Leonte

Ideea din spatele cărții Ce poți face cu două cuvinte este următoarea: în urma unui concurs cu peste o mie de participanți, s-au ales 21 de texte și desenele a 10 ilustratori pentru a se edita o antologie cu creații ale micilor talente din România. L...

citește mai mult

Ce poti face cu doua cuvinte juniorii sau despre bucuria de a scrie si a desena
de Evelina Bidea

Dupa aparitia volumului seniorilor, Editura Arthur a demarat un concurs national de creatie, iar cei 21 de castigatori ai sectiunii de scriere creativa si cei 10 ilustratori au fost publicati in antologia Ce poti face cu doua cuvinte juniorii, aparut...

citește mai mult

O discuție între câteva dulapuri vechi
de interviu cu Horia Muraru de Lucian Popescu

Acum un an ți-ai fi închipuit că vei ajunge atât de departe și vei debuta ca autor într-o carte?Nu m-am gândit niciodată că aș putea publica într-o carte de la vârsta de 12 ani. Cum să-mi treacă așa ceva prin minte?! Concursul a apărut pe neașteptate...

citește mai mult

În tabăra de creație
de Ioana Maftei

Când am primit vestea că voi merge într-o tabără de creație oferită de Editura ART în urma desfășurării unui concurs național, am fost foarte încântată și așteptam cu nerăbdare să întalnesc scriitori celebri.Autori precum Simona Popescu, Adina Popesc...

citește mai mult

Ce poţi face cu două cuvinte juniorii, la Gaudeamus
de MAS

Pe 24 noiembrie, la târgul de carte Gaudeamus din Bucureşti, a avut loc lansarea volumului „Ce poţi face cu două cuvinte - Juniorii". Volumul este semnat de câştigătorii concursului „Locuieşte în poveste", organizat de editura Arthur. Printre micii a...

citește mai mult

Un volum al celor mici: Ce poți face cu două cuvinte – juniorii
de Evelina Bidea

Unele texte sunt de o sensibilitate remarcabilă, cum ar fi povestea papagalului Ioanei Cojocariu sau a motanului Rossini din textul Ioanei Drogeanu, altele sunt copilăroase și amuzante, cum ar fi rugămintea către Moș Ene de a nu mai face discriminări...

citește mai mult

Vă recomandăm şi