Trofeul Arthur – De la prima pâna la a șaptea ediție

13 august 2018

Se  împlinesc în curând zece ani de când Editura Arthur a început să le aducă tinerilor cititori români cele mai bune cărți din literatura lumii. Încet-încet, pe rafturile bibliotecilor noastre și-au găsit un loc clasici precum Lewis Carrol, Michael Ende, Selma Lagerlöf, Astrid Lindgren, A.A. Milne, Maurice Sendak, Dr. Seuss, Margaret Wise Brown, dar și autori din zilele noastre ca Shaun Tan, Mo Willems, Peter Brown, Kobi Yamada, Michelle Cuevas și mulți, mulți alții.

Am căutat cei mai buni autori și ilustratori și am avut grijă ca textele lor să fie transpuse într-o limbă română frumoasă, ca ilustrațiile să se regăsească la aceeași calitate ca în edițiile originale, pe o hârtie bună, în ediții bine îngrijite.

În același timp, ne-am uitat și aici, la noi, și am constatat că autorii români n-au prea scris cărți pentru copii. Am publicat câteva ediții frumoase din Tudor Arghezi, Marin Sorescu, Gellu Naum, ilustrate de artiști contemporani (Ileana Surducan, Ágnes Keszeg, Irina Dobrescu, Dan Ungureanu), am încercat să găsim și alți scriitori pentru copii, dar s-a dovedit că nu e simplu deloc. La noi nu a existat această tradiție, literatura pentru copii a fost (și poate mai este) considerată un gen minor. Știm că în vremea comunismului unii scriitori au publicat cărți pentru copii în perioadele în care erau interziși de cenzură, pentru a-și câștiga traiul. Pe de altă parte, puțini părinți credeau că are rost să le citești copiilor înainte de vârsta de 5-6 ani. Astfel, deși în vremea comunismului au apărut multe cărți pentru copii (majoritatea traduceri), albumele, cărțile ilustrate pentru 0-7 ani erau foarte puține.

Lucrurile s-au schimbat, mulți părinți au început să înțeleagă că e bine să le citească micuților, să le arate cărți cu ilustrații frumoase, să le spună povești. Dar autorii români tot nu păreau să fie prea atrași de ideea de a scrie pentru copii.

Și atunci ne-am gândit să le cerem noi să scrie. Așadar, în 2012 am lansat Trofeul Arthur, sperând să-i atragem să scrie pentru copii atât pe autorii serioși, pentru oameni mari, cât și pe cei care n-au publicat niciodată, dar vor să se joace și au ceva de spus.                                                               

                       

Am ajuns la ediția a VII-a a concursului de literatură pentru copii Trofeul Arthur și credem că am început să schimbăm câte ceva. Autori pentru oameni mari, dar și cei care scriseseră deja câteva cărți pentru copii au intrat în joc, i-am premiat și i-am publicat. Astfel, Florin Bican a fost câștigătorul Marelui Premiu la prima ediție a concursului, cu volumul Reciclopedia de povești cu rimă și fără tâlc, Adina Popescu a câștigat Marele Premiu la ediția a II-a, cu volumul O istorie recentă a Țării Vampirilor. Cartea pricoliciului, Gabriel H. Decuble – Marele Premiu la ediția a IV-a, cu volumul Cei trei măgăruși și cartea fermecată, Lavinia Braniște – Premiul pentru secțiunea 0-7 ani, la ediția a III-a, cu volumul Rostogol merge acasă, Laura Grünberg – Premiul pentru secțiunea Proză scurtă, la ediția I, cu volumul Să creştem mici.

 

               

 

Ne-am bucurat să găsim texte foarte bune ale unor autori care au scris pentru prima oară chiar pentru acest concurs sau poate acest concurs a fost prima ocazie de a-și face cunoscute textele pe care le păstrau în sertar. Astfel, am reușit să impunem scriitori ca Alis Popa (Aventurile piratului Ket, Premiul pentru secțiunea 8-14 ani, ediția a III-a), Ana Rotea (Dosarul Popcorn, Premiul pentru secțiunea 8-14 ani, ediția a IV-a), Raluca Poenaru (Pericol, Marele Premiu, ediția a V-a), Cornel Vlaiconi (Domnul Papuzek, Premiul pentru secțiunea 8-14 ani, ediția a V-a).

 

                

 

Deocamdată, printre cărțile premiate și publicate, avem doar două scrise și ilustrate de același autor: Irina Dobrescu, Lupul jucător de poker (Marele Premiu, ediția a II-a); Corina Dascălu, Alfred, un monstru mult prea simplu (Premiul pentru secțiunea 0-7 ani, ediția a V-a), dar sperăm să descoperim cât mai multe.

Unele cărți stau deja la baza unor serii foarte iubite de copii (seria Rostogol de Lavinia Braniște, seria Popcorn de Ana Rotea), iar pentru altele copiii ne cer o continuare.

Căutați în librării cărțile noastre, uitați-vă pe site-ul editurii, citiți textele, priviți ilustrațiile. O să vă placă, sperăm, ba chiar îndrăznim să credem.

De ce n-ați fi și voi printre autorii noștri? Gândiți-vă, jucați-vă, inventați povești, puține lucruri sunt mai frumoase.

Vă așteptăm la toamnă!

Cu drag,

Echipa editorială

 

Recomandări (330) Interviuri (108) Noutăți (78) Călătoriile micului om (5) Titluri în focus (319) Evenimente (74) Cartea în 3 minute (18) Dragă scriitorule (29) Topuri (30) Locuiește în poveste (45) Caravana Arthur (14) Trofeul Arthur (20) Ordinul Povestitorilor (12) Școală (30) Artstagram 4 (3) Concursuri (134)
Prietenie și iubire. „Beatryce și profeția” & alte cărți de Kate DiCamillo
Prietenie și iubire. „Beatryce și profeția” & alte cărți de Kate DiCamillo de Oana Purice 28 martie 2024
Prietenia și iubirea sunt cuvintele în jurul cărora se construiește cel mai recent roman al scriitoarei americane Kate DiCamillo, tradus în românește...
Mai multe
Interviu cu Cornelia Funke
Interviu cu Cornelia Funke despre „Reckless” 27 martie 2024
Cornelia Maria Funke s‑a născut în 1958, în Germania, și este o cunoscută scriitoare de literatură pentru copii. Întreaga sa carieră s‑a învârtit în j...
Mai multe
Anchetă Arthur – Pasiuni & Colecții #3. Povestitoare: Carmen Tiderle
Anchetă Arthur – Pasiuni & Colecții #3. Povestitoare: Carmen Tiderle de Ema Cojocaru 26 martie 2024
Continuăm să scormonim prin pasiunile și colecțiile autorilor români publicați la Arthur, Genius și miniGrafic. Carmen Tiderle, maestra rimelor trăsni...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART