Adevăratul Winnie Puh

23 iulie 2014

Știați că personajele create de autorul A. A. Milne în volumele despre Ursuleţul Winnie Puh au fost inspirate din realitate? Mai precis, din colecţia de jucării a fiului autorului, Christopher Robin. Dar nu doar personajele haioase  - Winnie, Purceluş, Aiurel sau Tigrişor - au fost preluate din viaţa de zi cu zi a lui Milne şi a familiei acestuia. Astăzi vom afla că şi decorul, adică Pădurea o Sută de Acri şi locurile de prin împrejurimi, au reprezentat o importantă sursă de inspiraţie pentru autorul nemuritoarelor aventuri ale lui Winnie. Spre finalul articolului, vom descoperi împreună cum arătau jucăriile originale ale lui Christopher Robin.

Dacă încercărm să căutăm pe hărţile virtuale orăşelul Hartfield, vom putea poposi pe o stradă cu o căsuţă numită Pooh Corner, adică colţul Puh, ce oferă trecătorilor ceaiuri îndulcite cu, bineînţeles, miere, cărţi şi câte şi mai câte. Este ca şi când autorul ar fi construit o lume de poveste, cu personaje vii şi pline de viaţă, care animă regiunea Hartfield din estul Sussexului, din Marea Britanie, localitatea în care a trăit el însuşi împreună cu familia sa. Putem spune că scriitorul a creat un soi de Pooh World (Lumea lui Puh) imaginar care se suprapunea peste peisajul zonei, precum o pereche de ochelari de soare magică cu ajutorul cărora puteai să vezi îndrăgitele personaje zbenguindu-se în faţa ta. Datorită faimei cărţilor cu Puh acestă lume a devenit între timp realitate. Astăzi mii de turişti vizitează locurile de poveste în care au luat naştere aventurile lui Winnie şi ale prietenilor săi, iar mica localitate a devenit un popas pentru fanii împătimiţi ai ursuleţului, aceştia făcând fotografii pe podul Pooh Sticks şi străbătând pădurea ce înconjoară locul. Podul amintit puţin mai sus este un foarte important reper al zonei, iar primăria oraşului a decis să construiască o parcare mai spaţioasă pentru cei aproape 40.000 de vizitatori anuali. Mai mult decât atât, Podul Pooh Sticks este considerat un obiectiv de patrimoniu.

Să vedem acum care este povestea jucăriilor care au inspirat imaginaţia lui Milne... Ei bine, acestea se află, staşnic păzite, într-un cub de de sticlă, pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, la Biblioteca Naţională din New York. Christopher Robin a primit prin 1921, la vârsta de 1 an, un ursuleţ de pluş cumpărat de părinţii săi de la celebrul magazin Harrods din Londra. La început, pe ursuleţ l-a chemat Edward, dar cu timpul a devenit Winnie Puh. Mai târziu, Purceluş, Aiurel, Kanga şi Tigrişor au îmbogăţit colecţia copilului şi au început să populeze şi lumea creată de autorul englez. Jucăriile au ajuns în America în 1947 şi au rămas în posesia editorului de carte E.P. Dutton până în 1987, când au fost donate Bibliotecii din New York. Astăzi mii de copii au şansa să vadă pe viu cum arată jucăriile care au fost punctul de pornire al poveştilor cu Winnie. Este, într-adevăr, o relaţie magică între o serie de obiecte neînsufleţite şi lumea caldă şi pitorească a scenariilor create de A. A. Milne, o relaţie ce a făcut din personajul Winnie Puh o legendă care se reinventeză şi se adapteză la fiecare nouă generaţie de copii.

Desigur, nu toată lumea l-a admirat şi îndrăgit pe prostuţul ursuleţ de pluş şi chiar ilustratorul seriei era destul de enervat de succesul incredibil pe care l-a avut Winnie. Ernest H. Shepard a regretat toată viaţa că a ilustrat poveştile lui Milne, deoarece aceste realizări i-au umbrit cariera de caricaturist şi desenator. Tot răul spre bine, am zice, deoarece acum ilustaţiile originale cu ursuleţul Winnie Puh valorează o avere, cea mai scumpă dintre acestea s-a vândut cu aproape 200,000 de euro la licitaţie.

Pentru a rămâne în continuare cu picioarele pe pâmânt trebuie să recunoaştem că în spatele simpaticului ursuleţ se găseşte o întreagă armată de oameni de publicitate, specialişti din industria filmului şi a cărtii, iar brandul Winnie valorează cam 5 miliarde de dolari anual, ceea ce este destul de wow pentru un ursuleţ de pluş cumpărat acum mai bine de 80 de ani dintr-un magazin din Londra. Sigur, nu toţi ursuleţii de pluş sunt un Winnie, dacă nu au în spate un scriitor precum A. A. Milne sau un studio de animaţie precum Disney, la fel cum Winnie nu se aseamănă cu niciun alt ursuleţ de pluş, oricât de dragălaş ar fi acela.

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART