Interviu cu Cornelia Funke despre „Reckless”

27 martie 2024
Interviu cu Cornelia Funke

Cornelia Maria Funke s‑a născut în 1958, în Germania, și este o cunoscută scriitoare de literatură pentru copii. Întreaga sa carieră s‑a învârtit în jurul lumii acestora din urmă: a făcut mai întâi studii pedagogice la Universitatea din Hamburg, a lucrat apoi cu copii din medii defavorizate și ca ilustrator de carte, moment în care și‑a dat seama că ar prefera să scrie ea însăși povești. Prima carte a scris‑o la 35 de ani și până acum a strâns câteva zeci, traduse în peste 30 de limbi.

Visul tău din copilărie a fost să fii scriitoare?

Nu, când eram mică îmi doream să fiu astronaut, deoarece Neil Armstrong tocmai aterizase pe Lună și eram obsedată de Star Trek. Dar apoi am aflat că trebuie să ai pregătire militară și am renunțat la acel vis. De asemenea, mi-am dorit să devin pilot la un moment dat, dar nu m-am gândit niciodată că aș putea fi scriitoare. Părea o meserie magică, inaccesibilă oamenilor simpli. Când eram mică nici măcar nu știam cum arată scriitorii mei preferați și nu m-am gândit niciodată că aș putea să mă întâlnesc cu ei.

Care este cartea ta preferată? Dar povestea?

Cărțile mele preferate sunt: Regele Arthur I: Sabia din stâncă de T.H. White, Mireasa Prințului de William Goldman și Stăpânul Inelelor. Iar povestea mea preferată este cu siguranță Lebedele.

Cum arată rutina ta de scris? Ai obiceiuri deosebite?

Rutina mea de scris s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. Când locuiam în Hamburg și copiii mei erau mici, obișnuiam să scriu la ore normale, dar în ultimii ani am călătorit foarte mult. Astfel am învățat să scriu oriunde și oricând pot. Recunosc, trebuie să scriu în fiecare zi. Sunt dependentă de scris așa cum sunt dependentă de ciocolată. Anul acesta sper să fiu acasă și să scriu în „casa mea de scris” (se află în grădina mea).

Unde îți place să scrii și să ilustrezi?

Cel mai mult îmi place să scriu în „casa mea de scris”. Este plină cu cărți pe care mi le trimit copiii. Ilustrațiile le fac acasă, în sufragerie sau în camera de zi, unde am o masă pentru desen.

Ce preferi: scrisul sau ilustrația?

Prefer să scriu. Dar ilustrația este o activitate minunată după ce termin de scris. Mă face să-mi văd poveștile într-un lumină nouă, mi se pare o cu totul altă experiență să lucrez cu creionul și hârtia. Îmi place să mă răsfăț ascultând audiobooks în timp ce desenez.

Să discutăm despre Reckless. Ce te-a inspirat să creezi seria?

Reckless este prima poveste pe care am descoperit-o datorită altcuiva. Un prieten apropiat, Lionel Wigram, produce filme (a produs Harry Potter și filmul Sherlock Holmes cu Robert Downey în rol principal) și am lucrat împreună la un scenariu când am descoperit Lumea din Oglindă. La momentul respectiv aveam doar ideea că există o lume în care toate basmele sunt reale. Mi-a plăcut atât de mult această idee, încât i-am cerut lui Lionel permisiunea de a o folosi pentru un roman. Având în vedere că m-a ajutat să descopăr Lumea din Oglindă, am lucrat împreună la conturarea personajelor și a poveștii. Reckless a fost prima carte la care a contribuit și imaginația altei persoane. Dacă vrei să scrii o poveste, încearcă să o faci cu un prieten – este o aventură grozavă!

În ceea ce privește Lumea din Oglindă, mi-a luat ceva timp să-mi dau seama cum să ajung acolo. Mai întâi m-am gândit la o ușă, dar apoi am citit despre oglinzi și despre toate secretele legate de ele și m-am gândit: da, asta este intrarea perfectă. 

În cât timp ai scris primul volum?

A durat aproape trei ani, deoarece lucram deja la o altă carte când mi-a „apărut în cale” Jacob Reckless. În mod normal, durează în jur de doi ani să scriu o carte, dar mi-a luat mai mult timp deoarece scriam în germană în timp ce lucram în engleză cu Lionel.

Ce dificultăți ai întâmpinat când scriai povestea?

A fost o poveste bestială! I-a plăcut să se ascundă de mine și să mă facă să mă rătăcesc în labirintul ei până să îmi arate calea! Ce aventură excepțională! Nu am avut niciodată un erou atât de necugetat, însă m-a convins să îi găsesc un stil corespunzător. Am vrut ca limbajul să fie concis și modern pentru a se potrivi cu personalitatea lui Jacob. Lumea de cerneală a avut un limbaj cu totul diferit.

Este întotdeauna o provocare pentru un scriitor să-și adapteze stilul și limbajul în funcție de personaj. Prima dată când am făcut asta a fost cu Regele Hoților și îmi amintesc că aveam 13 drafturi la final. La Reckless au fost 6 sau 7. Nu în ultimul rând, a fost o mare provocare să lucrez pentru prima oară cu altcineva.

Care este personajul tău preferat din Reckless?

Hmmm, cred că Jacob este preferatul deoarece îmi amintește de fiul meu, plus că este alter egoul meu masculin. O iubesc și pe Vulpe. Cred că nu am creat niciodată un personaj care să semene atât de mult cu mine. Să nu uit de Zâna Neagră, Valiant și Will și... după cum vezi, îi iubesc pe toți!

Cum de ți-a venit ideea unor nume originale precum Kami’en și Hențau?

Pentru Kami’en, m-am inspirat din cuvântul polonez pentru piatră. Cât despre Hențau, este favoritul lui Lionel. El a creat personajul și i-a dat numele după un personaj din filmul The Prisoner of Zenda.

 

Sursă:

https://hookedonbookz.com/2011/01/12/a_bookaholic-interviews-cornelia-funke-author-of-reckless/ 

Cornelia Funke
Autor
Cornelia Funke
Cornelia Maria Funke s‑a născut în 1958, în Germania, și este o cunoscută scriitoare de literatură pentru copii. Întreaga sa carieră s‑a învârtit în j...
mai multe
Video Trailer
RECKLESS by Cornelia Funke .The booktrailer
Cornelia Funke
Autor
Cornelia Funke
Cornelia Maria Funke s‑a născut în 1958, în Germania, și este o cunoscută scriitoare de literatură pentru copii. Întreaga sa carieră s‑a învârtit în j...
mai multe
Recomandări (346) Interviuri (115) Noutăți (83) Călătoriile micului om (7) Titluri în focus (327) Evenimente (74) Cartea în 3 minute (19) Dragă scriitorule (29) Topuri (30) Locuiește în poveste (45) Caravana Arthur (14) Trofeul Arthur (20) Ordinul Povestitorilor (12) Școală (30) Artstagram 4 (3) Concursuri (134)
Avanpremieră: „Evrika! Experimente științifice pentru copii” + 3 experimente distractive
Avanpremieră: „Evrika! Experimente științifice pentru copii” + 3 experimente distractive 25 aprilie 2024
În cartea Evrika! Experimente științifice pentru copii veți găsi 105 proiecte distractive care îi vor surprinde, încânta și învăța lucruri noi pe copi...
Mai multe
Anchetă Arthur – Pasiuni & Colecții #8. Povestitoare: Daniela Ulieriu
Anchetă Arthur – Pasiuni & Colecții #8. Povestitoare: Daniela Ulieriu de Ema Cojocaru 23 aprilie 2024
Cu Daniela Ulieriu încheiem ancheta de primăvară la care au participat scriitorii români publicați la Arthur, Genius și miniGrafic. Cred că nu puteam...
Mai multe
Michael Ende. Limbajul fanteziei și al aventurii
Michael Ende. Limbajul fanteziei și al aventurii de Oana Purice 18 aprilie 2024
Când a fost ultima dată când ați pus telefonul pe mute, ați închis laptopul și televizorul și ați citit, doar pentru voi, o carte din raftul copiilor?...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART