Punci cu porunci - Michael Ende | Rezumat

de Razvan Zamfirescu26 martie 2019
Punci cu porunci - Michael Ende | Rezumat

În acest articol îți prezentăm rezumatul Punci cu porunci, o poveste veselă, îndrăgită de cititori de toate vârstele. Apoi, vei afla câteva informații interesante despre Michael Ende, autorul cărții. În final, îți oferim câteva recomandări de povești similare cu Punci cu porunci.

Povestea Punci cu porunci, o carte fermecătoare

Punci cu porunci de Michael Ende este carte în care un pisoi afon și un corb suferind de romantism încearcă să salveze lumea fără ca stăpânii lor vrăjitori și anume Beelzebub Erezinus și Tyrannja Vamperl să afle că ei aflaseră că ei, la rândul lor, au aflat cum se pregătește satanarheologenialcooligocenul Punci cu porunci.

 

Un motan nu prea inteligent făcând pe prostul, un corb bătrân numărându-și iubitele, doi vrăjitori care încearcă să-și salveze pielea și Sfântul Silvestru - cu toții își dau mâinile pentru a alcătui o poveste din care abia aștepți următoarea pagină.

 

O poveste pe care o citești cu nerăbdare nu doar pentru că e în joc salvarea lumii, dar și pentru că scriitura e atât de plăcută încât ai impresia că Michael Ende a scris cartea direct în română (și aici traducerea Norei Iuga merită o rundă specială de aplauze) cu jocuri de cuvinte inteligente și versuri perfect dozate pentru ca autorului să îi iasă această carte/poțiune perfectă pentru nopțile de Revelion, pentru copiii câteodată îmbufnați, pentru cei pasionați de magie neagră, pentru adulții care nu au reușit să citească această lucrare a lui Michael Ende în copilărie, pentru cititorii care știu să recunoască și să savureze pe îndelete o adevărată delicatesă de pe rafturile pline ale literaturii pentru copii.

Coperta cărții Punci cu porunci de Michael Ende

La trecerea dintre ani, consiliul secret în treburi vrăjitorești format din Beelzebub Erezinus și Tyrannia Vamperl, mătușa sa specializată în chestiuni financiare (care câștigă bani pe bandă rulantă) constată că au o mică mare problema. Aceștia nu și-au făcut planul anual de “Fapte rele,” iar în cazul în care nu termină, vor trebui să fie sechestrați.

Punci cu porunci pagina 28

 

Mai sunt cam 6 ore până la ora 12 noaptea, data limită pentru a ieși din încurcătură. Personajelor le vine o idee: ce-ar fi să recurgă la Satanarheologenialcooligocenul Punci cu Porunci, ce avea să le îndeplinească orice dorință? Însă Moritz, un motan și Jakob, un corb, ambii trimiși de Curtea Supremă a Animalelor să-i spioneze pe magicieni, reușesc să le afle planurile și să îi oprească.

Punci cu porunci pagina 30

 

Vrăjitorii beau punciul și își spun rapid toate dorințele, așteptându-se că soluția să facă total invers. Însă din cauza unui sunet de clopot pe care Sf. Silverstru l-a dat și pus pe ascuns în punci de animăluțele cele două, punciul face că dorințele să se îndeplinească așa cum au fost spuse de Bubi și mătușa lui în versuri. La urma urmei, totul se termină cu bine, finalul fiind unul fericit.

 

Iată, așadar, rezumatul cărții Punci cu porunci.

 

Punci cu porunci pagina 29

 

Cine a fost Michael Ende?

Michael Andreas Helmuth Ende a fost un scriitor german de fantasy și literatură pentru copii. Tatăl său a fost pictorul suprarealist Edgar Ende.

 

Michael Ende a fost unul dintre cei mai cunoscuți și renumiți autori germani ai secolului XX, în special datorită succesului enorm al cărților sale pentru copii. Cu toate acestea, Ende nu a fost doar un autor pentru copii, deoarece a scris și cărți pentru adulți. Ende a afirmat: „Scriu aceste povești pentru pentru copilul din mine și din noi toți” și că „[lucrările mele sunt] pentru orice copil între 80 și 8 ani”  (Senick 95, 97) .

 

Stilul lui Ende ar putea fi descris ca un amestec suprarealist de realitate și fantezie. Cititorul este deseori invitat să participe interactiv în poveste, iar lumile din cărțile sale reflectă adesea realitatea noastră, folosind fantezia pentru a aduce lumină problemelor unei societăți moderne din ce în ce mai tehnologizate.

 

Lucrările lui Michael Ende au fost traduse în peste 40 de limbi, s-au vândut în peste 20 de milioane de exemplare și au fost adaptate în filme, piese de teatru, opere și cărți audio.

 

Punci cu porunci pagina 31

Alte povești similare cu Punci cu porunci

Timm Thaler sau râsul vândut de James Krüss

 

Râsul lui Timm Thaler este minunat, atât de fermecător, încât un baron misterios pe nume Lovaid, pe care băiatul îl cunoaște la hipodrom, unde mergea împreună cu tatăl sau, îi propune următorul schimb: să-i dea lui râsul, iar Timm va putea câștiga orice pariu.

 

Ademenit de oportunitatea de a se îmbogăți rapid, personajul principal acceptă târgul. Nu trece, însă, mult timp până când Timm descoperă că viața nu are niciun farmec dacă nu poți să zâmbești, așa că băiatul pornește în căutarea baronului, hotărât să-și recupereze râsul.

 

Emil şi cei trei gemeni de Erich Kästner

 

Coperta Emil si cei trei gemeni Erich Kastner

Profesorul îi invită pe Emil, micul Vineri, Pony Hütchen, Gustav, prietenii lui Emil și detectivii, în vacanță la casa lui de la Marea Baltică. Întâlnirea acestora se dovedește a fi mai mult decât o excursie pentru joacă și relaxare. Aceștia vor trece printr-o serie de peripeții și își vor demonstra curajul și istețimea, arătând importanța unei prietenii adevărate.

 

 

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART