Rezultatele concursului de creație literară Trofeul Arthur

24 noiembrie 2014

Trofeul Arthur, cel mai important concurs de creaţie pentru literatură pentru copii şi tineret din România, a desemnat câştigătorul celei de-a treia ediții. Le mulţumim tuturor celor douăzeci și doi de autori care ne-au trimis texte nepublicate încă, cât şi membrilor juriului, a căror expertiză a fost realmente necesară în vederea departajării textelor. După cum vă amintiţi, Trofeul Arthur şi-a propus să premieze cele mai bune manuscrise pe grupe de vârstă. Pe lângă aceste secţiuni, câştigătorul Trofeului Arthur, indiferent de secţiunea la care participă, urmează să fie publicat la Editura Arthur, parte a Grupului Editorial Art. Editura Arthur are plăcerea de a vă anunța rezultatele concursului de creație Trofeul Arthur:

1. Secţiunea preșcolari, 0-7 ani, 500 euro: Lavinia Braniște, Rostogol merge acasă; 2. Secţiunea gimnaziu, 8-14 ani, 500 euro: Adriana-Alis Popa, Aventurile piratului Ket; 3. Secţiunea liceu, 14+ ani, 500 euro: Ladislau Daradici, Să fii păstor la mieii-apelor; 4. Marele Premiu în valoare de 3 000 euro: Irina Dobrescu, Povestea unui lup jucător de poker.

Câştigătorii concursului au fost anunţaţi în cadrul unui eveniment care a avut loc sâmbătă, 21 noiembrie 2014, la Târgul de Carte Gaudeamus Bucureşti, în prezenţa membrilor juriului (Florin Bican, Adina Popescu, Elisabeta Lăsconi și Florentina Sâmihăian) şi a autorilor. Le mulţumim tuturor participanţilor la concurs. De asemenea, vă invităm să participaţi la cea de-a patra ediţie a concursului Trofeul Arthur trimiţând manuscrisele dumneavoastra pe adresa concurs@editura-art.ro. Regulamentul noului concurs va fi anuntat în curând pe blogul Editurii Arthur. Puteți citi mai jos motivația juriului pentru acordarea Trofeului Arthur:


Juriul a fost încântat că a putut acorda în acest an premii pentru toate categoriile concursului Trofeul Arthur. Probabil că și schimbarea categoriilor, având de această dată în vedere vârsta cititorilor, a ușurat activitatea juriului. La categoria 0-7, s-au remarcat câteva texte: Povestea unui maidanez, Povestea unui lup jucător de poker, Rostogol merge acasă și Țup și serviciul secret al iepurașilor. Membrii juriului au considerat că, dintre acestea, Rostogol merge acasă se impune printr-o coerență foarte bună a modului în care este construită povestea, printr-o scriitură modernă și amuzantă, prin personajele bine conturate și simpatice. De la această categorie a fost ales și Trofeul Arthur, care a fost acordat Poveștii unui lup jucător de poker. Acest manuscris a avut, față de toate celelalte propuneri, avantajul de a prezenta o viziune convingătoare a modului în care ilustrația poate completa un text. O poveste modernă despre un lup, o fetiță și bunica ei (amintindu-ne de Scufița Roșie), un text scris cu nerv, cu umor și cu nuanțe ironice pe alocuri, însoțit de ilustrații excelente. La categoria 8-14, juriul a descoperit mai multe texte valoroase: Aventurile piratului Ket, Olguța și un bunic de milioane, Vreau să fiu solomonar, Al cincilea anotimp. În final, juriul a ales să ofere premiul Aventurilor piratului Ket, considerând că acest text ar putea avea cel mai mare impact în rândul cititorilor de gimnaziu. Lectura cărții poate fi pasionantă prin ritmul dinamic al acțiunii și mai ales prin personajul pe care-l propune romanul: un pirat atipic, isteț și cu mult umor, care-i ajută pe mulți dintre cei pe care-i întâlnește în peregrinările lui maritime și pentru care aventura este sensul său de a trăi. La categoria 14+, lista scurtă a cuprins romanele Santinela, Inima dragonului și Să fii păstor la mieii-apelor. Acesta din urmă a fost și alegerea finală a juriului, o carte minunată, plină de poezie, simplitate, sensibilitate și profunzime. Este o carte despre prietenia unui copil (care tocmai și-a pierdut tatăl într-un accident stupid) cu un bătrân pescar care-l ajută să treacă peste această dramă, învățându-l să pescuiască și prin asta învățându-l de fapt să descopere viața, să „supravietuiască”. Sperăm să publicăm cât mai repede cărțile premiate, pentru a aduce bucurii micilor și tinerilor cititori.

trofeul arthur

Vă recomandăm şi