Află cine a câștigat concursul de recenzii!

15 octombrie 2014

Ne cerem scuze pentru amânarea de o zi pe care participanții la concursul de recenzii despre titlurile imprinturilor Arthur și Young Art au fost nevoiți s-o îndure. În curând ceața se va risipi și vom afla pe cine a ales soft-ul Random Picker drept câștigător al pachetului de cărți pus la bătaie. Cei zece finaliști au respectat instrucțiunile din regulament și ne-au trimis adresele web unde au publicat articolele pe care le-au scris. Facem această mențiune deoarece am fost nevoiți să descalificăm trei participanți care nu au ținut cont de acest lucru, ne-au trimis texte în format Word sau link-uri al căror conținut nu putea fi accesat.

Să trecem acum la cei zece cronicari calificați la tombola pentru pachetul de cărți oferit de imprinturile Arthur și Young Art:

Alexandra Pintea Varnava scrie despre minunatul volum Povești 1, 2, 3, 4, semnat de Eugene Ionesco:

“De câte ori poți citi o carte nouă până să te plictisești de ea? Eu una, de vreo două, hai maxim trei. Ionuț? După runda patru de citire, am renunțat la numărat. “Mai vreau doar o dată, mami, doar o singură dată povestea cu Jacqueline, Jacqueline, toți sunt Jacqueline, chiar și tu” Râde, râde și-mi crește inima de bucurie să-l aud așa de vesel. Mai citim o dată. Și apoi din nou. Și se distrează, ce se mai distrează. Mă lasă să încep povestea doi și eu citesc text nou, curat, pe care nu mi-au poposit niciodată ochii și mintea mi-o ia înainte, la galop. “Na, ăsta da text absurd. Oare Ion al meu pricepe ceva?” Nu-mi termin vorba din cap și mă ajunge râsul lui din urmă. Ce se mai distrează fecioru’mi cu Eugene Ionesco…”

Textul integral poate fi citit aici.

Andreea Deea face o prezentare a misteriosului roman semnat de Ransom Riggs, Miss Peregrine.

“Miss Peregrine este o carte pe care fanii genului horror TREBUIE sa o citesca. Si chiar daca nu sunteti adepti acestui gen, tot trebuie sa o incercati. O sa va schimbe viata aceasta carte. O sa va simtiti niste invingatori la sfarsitul lecturii. De ce? Cititi si o sa aflati.”

Articolul intergral.

De asemenea, Laura Câlțea semnează o analiză foarte atentă a aceluiași roman inedit:

Romanul lui Ransom Riggs este o combinație reușită de Young Adult, fantasy și american gothic (parafrazând titlul celebrei picturi a lui Grant Wood), surprinzător de la prima la ultima pagină. Pe măsură ce citești, ai impresia că scriitura e foarte transparentă, că identifici scheme, scenarii și tipologii de personaje, pentru a te trezi, câteva pagini mai încolo, în cu totul alt film. Așa că, în loc să te obosească, te ține în suspans tot timpul și te face să vrei să dai și mai repede paginile.”

Ina Bulzan ne încurajează în textul publicat pe blogul personal să “[trăim] ceva nou, ceva diferit, ceva magic. Oricând, oriunde.” prin intermediul cărților publicate de Editura Arthur.

Maria Grecea, o tânără cititoare de doar 9 ani, ne povestește acțiunea volumului Charlie și fabrica de ciocolată:

“Pentru cei care nu știu despre ce este vorba în carte pot să le spun că este vorba despre un copil amărât pe nume Charlie, a cărui familie nu avea să-i dea bani de ciocolată decât odată pe an. E cam greu să-mi închipui cum ar fi să mănânc dulce doar odată pe an… Lângă micuța lui casă se afla cea mai mare fabrică de ciocolată din lume, cea a lui Willy Wonka. Deoarece porțile erau închise, de fiecare dată când trecea pe lângă fabrică, Charlie se întreba ce se află înăuntru. Auzise povești stranii despre fabrică de la cei patru bunici ai lui care locuiau alături de el și părinții lui.”

Citiți continuarea aici.

Diana Tegzes, o altă tânără cititoare, scrie chiar despre continuarea volumului de mai sus, semnată de același Roald Dahl, Charlie și marele ascensor de sticlă:

“Pot spune că m-am simţit extraordinar călătorind cu ascensorul de sticlă alături de Charlie si d-l Wonka. Pot spune că îmi aduc aminte cu plăcere de momentele de suspans. M-am amuzat foarte mult pe seama celor patru bunici. Această carte a fost exact pe gustul meu şi recunosc că aş fi pirdut foarte mult dacă nu aş fi citit-o.”

Află ce a mai scris Diana direct de pe blogul personal, lansat, se pare, cu ocazia concursului nostru.

Ștefan Bustan ne-a trimis nu una, ci trei cronici ale cărților apărute sub imprinturile Grupului Editorial Art. Cel mai tare m-a bucurat cronica sa pentru superbul volum al lui Ernst Gombrich, O scurtă istorie a lumii.

Să vedem ce a avut de spus autorul despre carte: “Primul punct forte al cărții este talentul de narator al autorului. Totul curge frumos ca o înșiruire de povești iar ritmul nu este nicidecum monoton: avem povești de aventuri, avem războaie, avem măriri și decăderi, avem înțelepciune și nebunie, avem bune și rele, într-un cuvânt avem istorie. În nici o clipă nu se simte acea ariditate atât de supărătoare în textele cu care eram obișnuit, autorul nu insistă cu ani, date, cifre, descrieri mai mult decât este necesar. Odată intrat în atmosfera fiecărui capitol autorul reușește să te țină captiv în firul istorisirii până la sfârșit.”

Tot de la Ștefan puteți afla cum stau lucrurile în Matilda lui Roald Dahl sau în Cum să faci să NU citești de Tommy Greenwald.

Mai departe ajungem la link-urile trimise de Răzvan Zamfirescu despre cărțile imprintului Young Art: Războiul ciocolatei de Robert Cormier, Flori pentru Algernon de Daniel Keyes și Jurnalul lui Adrian Mole de Sue Townsend. Toate cărțile au fost punctate de cronicar cu 5 din 5 steluțe, un lucru destul de rar dacă ne uităm cu atenție pe blogul autorului (sperăm să nu fi fost mai generos cu cărțile de la Young Art doar pentru că a aplicat la acest concurs.)

Despre Războiul ciocolatei de Robert Cornier: “Cartea este clădită cu grijă, ca o construcție lego, liftul narațiunii te poartă către deznodământ încet, subtil, îți lasă timp să admiri peisajul, să cazi pe gânduri pentru ca, într-un final, să te lase cu gura căscată în momentul în care își deschide ușile și te lasă să cazi în gol de la ultimul etaj.”

Puteți citi o mulțime de cronici interesante semnate de Răzvan Zamfirescu aici.

Mergem mai departe și ajungem la penultima persoană înscrisă la tragerea la sorți. Diana Manolescu ne descrie cu pasiune modul în care a fost impresionată de Flori pentru Algernon, al lui Daniel Keyes, regretatul autor american care a decedat în vara acestui an: “Nu am fost niciodată o fană a romanelor SF, însă „Flori pentru Algernon” este mai mult de atât. Este un roman psihologic, filosofic, o poveste de viață emoționantă despre ceea ce se întâmplă când omul încearcă să se joace de-a Dumnezeu, să își ofere ceea ce nu îi este dat să aibă.”

Articolul integral poate fi găsit aici.

Ajungem și la ultima cronică înscrisă în competiție, semnată de Cristina Fleaca, care scrie despre romanul lui Natalie Babbitt, Tuck pentru totdeauna, că “este foarte ușor de citit, … chiar dacă în poveste este vorba despre un subiect tare delicat.”

Gata cu enumerarea înscrișilor, să vedem rezultatul tragerii la sorți:

randomizer-concurs

Felicitări Mariei Grecea, fetița de 9 ani care câștigă astăzi pachetul de cărți oferit de imprinturile Arthur și Young Art.

Viitorii colaboratori ai celor două imprinturi dedicate literaturii pentru copii și tineri vor fi anunțați individual, pe e-mail sau pe facebook.

Mulțumim enorm pentru participare, pentru efortul depus și pentru lucrurile frumoase pe care le-ați scris despre titlurile din colecțiile Editurii Arthur sau despre cele apărute sub sigla Young Art.

Recomandări (330) Interviuri (108) Noutăți (78) Călătoriile micului om (5) Titluri în focus (319) Evenimente (74) Cartea în 3 minute (18) Dragă scriitorule (29) Topuri (30) Locuiește în poveste (45) Caravana Arthur (14) Trofeul Arthur (20) Ordinul Povestitorilor (12) Școală (30) Artstagram 4 (3) Concursuri (134)
Prietenie și iubire. „Beatryce și profeția” & alte cărți de Kate DiCamillo
Prietenie și iubire. „Beatryce și profeția” & alte cărți de Kate DiCamillo de Oana Purice 28 martie 2024
Prietenia și iubirea sunt cuvintele în jurul cărora se construiește cel mai recent roman al scriitoarei americane Kate DiCamillo, tradus în românește...
Mai multe
Interviu cu Cornelia Funke
Interviu cu Cornelia Funke despre „Reckless” 27 martie 2024
Cornelia Maria Funke s‑a născut în 1958, în Germania, și este o cunoscută scriitoare de literatură pentru copii. Întreaga sa carieră s‑a învârtit în j...
Mai multe
Anchetă Arthur – Pasiuni & Colecții #3. Povestitoare: Carmen Tiderle
Anchetă Arthur – Pasiuni & Colecții #3. Povestitoare: Carmen Tiderle de Ema Cojocaru 26 martie 2024
Continuăm să scormonim prin pasiunile și colecțiile autorilor români publicați la Arthur, Genius și miniGrafic. Carmen Tiderle, maestra rimelor trăsni...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART