Săptămâna cărţilor interzise

25 septembrie 2014

Între 21 și 27 septembrie 2014 are loc în Statele Unite ale Americii evenimentul numit Banned Books Week, în română, Săptămâna cărţilor interzise. Acest eveniment se organizează anual pentru a celebra libertatea de a citi. Banned Books Week subliniază importanţa libertăţii de acces la informaţie şi prezintă, prin organizarea de discuţii şi întâlniri cu autori şi critici literari, problemele pe care le ridică cenzura literară. Deşi America este văzută drept o ţară deschisă cultural, cu un sistem politic democratic, autori precum Kurt Vonnegut, Scott Fitzgerald, J.D. Salinger, William Golding sau J.R.R. Tolkien au fost interzişi de maşinăria de cenzură pentru a nu “influenţa negativ publicul cititor.” Găsiţi aici o listă cu titlurile interzise în Statele Unite ale Americii.

Mi s-a părut interesant, uitându-mă pe lista cărţilor interzise, că au fost cenzurate inclusv cărţi care criticau această practică, precum O mie nouă sute optzeci şi patru şi Ferma animalelor de George Orwell sau Fahrenheit 451 de Ray Bradbury.

Darul lui Jonas de Lois Lowry este un alt roman ce fost disputat în școlile din America și interzis pe motive ce merg de la "promovarea ocultismului" la "insensibilizarea copiilor față de eutanasie." Trebuie spus că aceste păreri sunt emise de părinți îngrijorați de soarta și viitorul copiilor lor, iar în Statele Unite se pare că Darul lui Jonas i-a pus pe prea mulți "pe gânduri" ceea ce nu este întotdeauna bine. Părerea părinților (Parent's Choice ®) este instituționalizată în țara lui Mark Twain, iar o fundație compusă din specialiști oferă anual premii și pentru cele mai bune (potrivite?) cărți pentru copii. Astfel comisia sau comitetul părinților nu este responsabil doar cu interzicerea cărților, ci și cu promovarea unor titluri.

 


[caption id="" align="aligncenter" width="450"] Motivele pentru care a fost interzisă cartea "Darul lui Jonas"[/caption]

 

O altă carte publicată de Grupul Editorial Art, Materiile întunecate. Luminile Nordului de Philip Pullman a fost intens contestată și dezbătută. Unii contestatari au atacat lucrarea pe teme religioase. S-a spus despre trilogie că ar promova ateismul, că ar avea un conținut și un subiect nepotrivite pentru copii. Nu știu ce părere aveți voi despre această serie de succes, dar pot spune că mie mi s-a părut grozavă. Am citit puține cărți care să fie la fel de palpitante și antrenante ca Luminile Nordului.

Desigur, şi în România, în perioada comunistă, au fost cenzurate cărţi şi autori consacraţi. S-a mers până într-acolo încât titlurile interzise includeau Poezii de Mihai Eminescu şi Momente şi schiţe de I. L. Caragiale. Motivul? „Spiritul fascist în care s-a făcut editarea, comentarea şi prezentarea lor.“ (sursa) De asemenea, mai mulţi autori care n-au putut să publice sau să-şi exprime ideile în intervalul 1945-1989 au ales calea exilului.


In Germania exsită un monument al cărţilor ce a fost construit exact în locul în care au fost aruncate în foc mai mult de 20.000 de volume de către nazişti în 1933.

Vă invităm să vă bucurați de citit cât este ziua de lungă și să căutați titlurile și autorii interziși pe site-urile editurilor Art, Arthur și Paladin.

Recomandări (330) Interviuri (108) Noutăți (78) Călătoriile micului om (5) Titluri în focus (319) Evenimente (74) Cartea în 3 minute (18) Dragă scriitorule (29) Topuri (30) Locuiește în poveste (45) Caravana Arthur (14) Trofeul Arthur (20) Ordinul Povestitorilor (12) Școală (30) Artstagram 4 (3) Concursuri (134)
Prietenie și iubire. „Beatryce și profeția” & alte cărți de Kate DiCamillo
Prietenie și iubire. „Beatryce și profeția” & alte cărți de Kate DiCamillo de Oana Purice 28 martie 2024
Prietenia și iubirea sunt cuvintele în jurul cărora se construiește cel mai recent roman al scriitoarei americane Kate DiCamillo, tradus în românește...
Mai multe
Interviu cu Cornelia Funke
Interviu cu Cornelia Funke despre „Reckless” 27 martie 2024
Cornelia Maria Funke s‑a născut în 1958, în Germania, și este o cunoscută scriitoare de literatură pentru copii. Întreaga sa carieră s‑a învârtit în j...
Mai multe
Anchetă Arthur – Pasiuni & Colecții #3. Povestitoare: Carmen Tiderle
Anchetă Arthur – Pasiuni & Colecții #3. Povestitoare: Carmen Tiderle de Ema Cojocaru 26 martie 2024
Continuăm să scormonim prin pasiunile și colecțiile autorilor români publicați la Arthur, Genius și miniGrafic. Carmen Tiderle, maestra rimelor trăsni...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART