3 lucruri despre Irina Dobrescu

08 august 2014

De la juniori la seniori. Dacă ieri am aflat trei lucruri care-i plac Iasminei Răceanu, fetița minune care a câștigat o sumedenie de premii la concursurile de desen la care a participat, astăzi vom descoperi mai multe despre Irina Dobrescu, o ilustratoare deja consacrată care și-a lăsat amprenta stilistică peste o sumedenie de cărți. Și dacă tot am intrat în atmosfera de roman polițist, trebuie să recunosc că și eu am încercat să aflu de la Irina Dobrescu ce și cine și-a lăsat amprenta asupra carierei sale artistice. Dar înainte de asta trebuie să vă spun că Irina semnează, pentru Editura Arthur, ilustrațiile la nu mai puțin de șase volume: cele trei volume ale e seniorilor din colecția Cărțile mele (Care-i faza cu cititul?, Ce poţi face cu două cuvinte? şi Cui i-e frică de computer?), Cel mai mare Gulliver de Gellu Naum, Pulbere de stele de Neil Gaiman și Alice în Țara din Oglindă de Lewis Carroll. Iar acestea sunt doar cărțile din portofoliul editurii noastre pe care le-a explorat vizual artista. Irina a decorat cu minunatele sale ilustrații învăluitoare și organice o grămadă de alte cărți. Vă puteți convinge de lucrul acesta vizitând site-ul artistei.

 


Ilustrație de Irina Dobrescu pentru antologia Cui i-e frică de computer?

 

 

Revenind la scenariul detectivistic de la început, am ajuns s-o întreb pe Irina dacă are vreo carte care crede ea că a influențat-o și pe care și-ar fi dorit s-o ilustreze, dar n-a avut încă ocazia: “Poate că e Mândrie și prejudecată, de Jane Austen, dar nu ma plâng că n-am avut ocazia să o ilustrez. De fapt o ilustrez într-o grămadă de desene pentru alte cărți.”

 


Ilustrație de Irina Dobrescu pentru

Ilustrație de Irina Dobrescu pentru Pulbere de stele de Neil Gaiman

 

 

Se pare că influența romanului semnat de Jane Austen își face simțită prezența și acum, în desenele pe care Irina le realizează pentru proiectele sale actuale. Deseori artiștii simt nevoia de a accesa un anumit tip de sensibilitate, de aceea inspirația poate veni și din alte surse creative: din romane, din filme, din picturi și, de ce nu, din clipuri de pe YouTube.

 


Ilustrație de Irina Dobrescu pentru antologia

Ilustrație de Irina Dobrescu pentru antologia Care-i faza cu cititul?

 

 

Am mers mai departe cu interogatoriul și am aflat de la Irina care este artista care, spune ea, i-a influențat viziunea plastică. Lisbeth Zwerger, de la care încerc să învăț cât mai multe - tehnică (în acuarelă), compoziție, atmosferă, cromatică.” Dacă ieri descopeream prin intermediul Iasminei o ilustratoare din Orient, astăzi descoperim o artistă continentală, de origine austriacă, premiată cu importantele distincții Hans Christian Andersen și Silver Brush.

 


Ilustrație de Lisbeth Zwerger pentru

Ilustrație de Lisbeth Zwerger pentru Alice în Țara Minunilor de Lewis Carroll

 

 

Cu ultima întrebare am încercat să aflu care a fost proiectul care i-a plăcut cel mai tare Irinei Dobrescu. “[P]oate că e Blestemul Cărții, prima mea carte, una de benzi desenate, făcută în facultate. Am făcut eu scenariul dintr-o poveste polițistă de Chesterton, am pictat-o, am scris textul din bule, am făcut lay-out-ul (cu ajutor), am printat un exemplar, l-am legat, am căutat editor. A avut ceva de hocus-pocus, simțeam ca pot face ceva - din nimic, entuziasmul era la maximum.”

 


Ilustrație de Irina Dobrescu

Ilustrație de Irina Dobrescu

 

 

Se pare că Irinei i-a plăcut cel mai mult să lucreze la un proiect independent, la o carte construită în totalitate de ea. Este adevărat, nimic nu-ți poate da o satisfacție mai mare decât un proiect pe care l-ai gândit tu și pe care îl duci de unul singur la bun sfârșit. Și asta chiar dacă, poate, sacrificiile sunt mai mari.

 


Ilustrație de Irina Dobrescu

Ilustrație de Irina Dobrescu

 

 

Îi mulțumesc mult Irinei Dobrescu pentru că a acceptat să răspundă la întrebările mele și abia aștept să mai văd și alte desene semnate de ea. Oare cum o să arate noul volum al colecției Cărțile mele?

 

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART