Florin Bican: „Transmutațiile din basme erau așadar adevărate!”

04 noiembrie 2020
Florin Bican: „Transmutațiile din basme erau așadar adevărate!”

Florin Bican a câștigat prima ediție a Trofeului Arthur cu volumul de versuri Reciclopedia de povești cu rimă și fără tâlc. Apoi, în Și v-am spus povestea așa, a prelucrat mai multe basme într-un roman. Mai nou, îl trimite pe Apolodor în călătorii, în cadrul proiectului Apolodor explorator. În prima carte din serie, publicată anul acesta, poți descoperi alături de celebrul pinguin misterele Deltei Dunării.

Vezi mai jos ce-a răspuns Florin la întrebările mele despre basm.

 

(sursa imaginii)

 

Care a fost primul contact cu lumea basmelor? 

Aveam câțiva anișori… Eram, cu părinții mei, în vizită. Am râvnit o jucărie a fetiței gazdelor – o gâscă de plastic conectată la un șirag de boboci minusculi. Am râvnit-o cu atâta intensitate şi am clamat-o cu atâta vehemență, încât gazdele au promis că mi-o vor da. La plecare, mi-au înmânat solemn un pachet ambalat generos în falduri de hârtie, spunându-mi că înăuntru e gâsca cu boboci și avertizându-mă că e o jucărie fermecată. Nu aveam voie să deschid pachetul până acasă. Iar dacă nu sunt cuminte în drum spre casă, m-au prevenit, gâsca fermecată se va preface într-un colț de pâine. Până acasă, m-am străduit din răsputeri să nu fiu cuminte și, judecând după reacția părinților mei, cred am reușit cu un scor impresionant. Ajuns acasă, am desfăcut trepidând pachetul și… MIRACOL! Jucăria chiar se transformase într-un colţ de pâine! Transmutațiile din basme erau așadar adevărate! A fost primul meu contact direct cu lumea miraculoasă a basmelor…

 

În copilărie aveai un basm preferat pe care voiai să-l asculți sau recitești la nesfârșit? 

Reciteam în delir basmul lui Ispirescu Ciobănașul cel isteț sau țurloaiele blendei. La început, pentru că nu pricepeam ce-s alea țurloaie, cine-i aia blenda și cum se leagă între ele. Apoi, pentru că, în urma lecturilor repetate, chiar ajunsese să-mi placă basmul cu pricina.

 

Care crezi că este cel mai important ingredient magic al basmelor? 

Păi… atomii de magie, a căror fisiune generează lumi alternative, unde legile fizicii comune sunt abolite și înlocuite cu o fizică mai sturlubatică.

 

Care crezi că este locul basmelor în lumea contemporană? 

Azi locul basmelor e lângă roman, benzi desenate, proză scurtă, science fiction, literatură pentru copii, poezie, graffiti, ziare, reviste de modă și tot ce se mai citește… sau nu.

 

Ce basme ai vrea să mai adaptezi sau să rescrii așa cum ai făcut în Și v-am spus povestea așa și în Reciclopedia de povești

Ciobănașul cel isteț sau țurloaiele blendei, firește! Mai ales că între timp am aflat, dintr-un articol al Rodicăi Zafiu, cum devine cazu’ cu țurloaiele blendei.

 

Pe blogul Grafic poți citi o introducere în temă și tot acolo găsești și interviul cu Maria Surducan

Dosarul nostru continuă, iar mâine vei putea citi, pe blogul Arthur, răspunsurile Adinei Popescu

a consemnat Matei

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART