Ce ne facem cu creativitatea?

de Alexandra09 iulie 2023
Ce ne facem cu creativitatea?

Creativitatea poate fi un concept pe cât de cuprinzător, pe atât de vag. Creativitatea este adesea definită ca abilitatea de a veni cu idei noi și utile și este o trăsătură pe care toți o deținem și o folosim în viața de zi cu zi.

Gândim creativ atunci când ne dăm seama cum să preparăm o cină copioasă cu resturile din frigider, când ne alegem o ținută pentru un eveniment, scriem o povestire pentru școală sau găsim soluții inedite când ne simțim blocați.

Creativitatea în sine este o experiență pe care o trăim atât conștient, cât și inconștient și nu ține de un anumit tip de personalititate. Oamenii creativi pot fi găsiți în orice profesie din lume și sunt cei care provoacă cele mai frumoase schimbări și cum ne place să spunem, reinventează roata.

Copiii sunt cei care înțeleg cel mai bine gândirea creativă, își folosesc imaginația intuitiv, sunt curioși, se adaptează ușor și întotdeaună pun pasiune în ideile lor.

Deși unii copii ar putea avea o înclinație naturală către creativitate, aceasta nu este doar o „trăsătură” pe care doar câțiva aleși o posedă. Ca orice altă abilitate sau trăsătură, creativitatea poate fi dezvoltată și cultivată prin practică, explorare și învățare.

Vacanța de vară este perioada perfectă pe care copiii o au pentru a-și lăsa creativitatea liberă. Iată câteva idei care să-i inspire pentru o vacanță mai mult decât „distractivă”.

1. Citește ce îți place. Poți lăsa lista de lecturi pe care ai primit-o de la școală și poți să te apuci de o bandă desenată.

Vacanța lui Nor este o bandă desenată cum nu ai mai văzut. A venit vacanța mare, dar pentru bietul Nor e un adevărat dezastru. În loc să-l lase să se joace liniștit pe calculator, părinții îl duc la bunici, într-un sat uitat de lume. Fără calculator și fără încărcător la consolă! Ce poate fi mai rău? Din fericire, Nor o cunoaște pe Skai, Paznicul Scaieților și al Ciulinilor și pe Laci, Inamicul Invizibil. Ca orice prietenie adevărată și trainică, Nor mai întâi se va certa cu Skai, iar împreună se vor lupta cu Laci care vânează diferite vietăți prin pădurea bunicii lui Nor: de exemplu, pe Pazvante, un fel de pui albastru de dragon sau zmeu.

Și dacă vrei să o cunoști pe creatoarea lui Nor și nu numai, poți participa la Tabara de Bandă Desenată, 17-21 iulie, din București. Copiii cu vârste cuprinse între 7-12 ani sunt invitați să descopere lumea benzilor desenate, să creeze o bandă desenată personală și să învețe ludic diferite forme de expresivitate vizuală.

2. Încerci lucruri noi. Poate că te-ai gândit că ți-ar plăcea să devii actor, dar nu prea ai idei cu ce să începi.

Improvești cu lucruri mici, hazlii de Laura Grünberg te învață cum să țeși povești și să pătrunzi în lumi fantastice. Păi nu-i mai distractiv să asculți povești nou-nouțe, proaspăt născocite de mama sau de tata numai și numai pentru tine? Povești cu o pană, cu un fulg roșu, cu băț peste băț sau cu mai știu eu ce alte năzdrăvănii? Și e ce și mai tare că poți să te costumezi și să te joci de a teatrul chiar la tine în casă.

O tabără de creativitate poate să fie o un loc bun să-ți exersezi calitățile de actor. Tabăra „Autoportret ludic”, le propune copiilor cu vârste cuprinse între 8-12 ani să descopere ce înseamnă să fii creativ atunci când citești cărți texte și imagini, limbajul corporal sau lumea din jur, dar și când scrii, când îți exprimi propriile emoții, când creezi o ilustrație sau când ești actor. 

3. Reciclează idei și vezi cum poți să-ți inventezi propriile jocuri.

Reciclopedia de poveşti cu rimă şi fără tâlc de Florin Bican este un început bun dacă vrei să reciclezi idei și să le transformi. Reciclopedia de poveşti cu rimă şi fără tâlc reuneşte trei parodii în versuri ale unor texte celebre. Sunt aduse astfel în contemporaneitate, cu efecte de un comic savuros, Povestea lui Harap-Alb, Muma lui Ştefan cel Mare şi Rică nu ştia să zică, într-un act de virtuozitate poetică absolut remarcabil.

Pentru cei mai inventivi dintre voi, tabara de scriere creativă, „Basm Urban” te ajută să redescoperi jocuri și povești, să-ți găsești inspirația în lucruri la care nu te-ai fi gândit până acum. Tabara se va desfășura în perioada 31 iulie – 4 august și este potrivită pentru copiii cu vârsta între 9 și 12 ani.

 

Ioana Nicolaie
Autor
Ioana Nicolaie
Ioana Nicolaie a știut dintotdeauna că se va face scriitoare. Îi place să-i asculte pe cei din jur, să citească și să spună povești. A scris, de aceea...
mai multe
Florin Bican
Autor
Florin Bican
FLORIN BICAN (1956, București) a învățat să scrie înainte de a ști să citească. Apoi a revenit la metode de studiu convenționale, absolvind, la două d...
mai multe
Laura Grünberg
Autor
Laura Grünberg
Laura Grünberg este scriitoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România și cofondatoare a Asociaţiei De Basm (Asociaţia Scriitorilor de Literatură p...
mai multe
Recomandări (346) Interviuri (115) Noutăți (83) Călătoriile micului om (7) Titluri în focus (327) Evenimente (74) Cartea în 3 minute (19) Dragă scriitorule (29) Topuri (30) Locuiește în poveste (45) Caravana Arthur (14) Trofeul Arthur (20) Ordinul Povestitorilor (12) Școală (30) Artstagram 4 (3) Concursuri (134)
Avanpremieră: „Evrika! Experimente științifice pentru copii” + 3 experimente distractive
Avanpremieră: „Evrika! Experimente științifice pentru copii” + 3 experimente distractive 25 aprilie 2024
În cartea Evrika! Experimente științifice pentru copii veți găsi 105 proiecte distractive care îi vor surprinde, încânta și învăța lucruri noi pe copi...
Mai multe
Anchetă Arthur – Pasiuni & Colecții #8. Povestitoare: Daniela Ulieriu
Anchetă Arthur – Pasiuni & Colecții #8. Povestitoare: Daniela Ulieriu de Ema Cojocaru 23 aprilie 2024
Cu Daniela Ulieriu încheiem ancheta de primăvară la care au participat scriitorii români publicați la Arthur, Genius și miniGrafic. Cred că nu puteam...
Mai multe
Michael Ende. Limbajul fanteziei și al aventurii
Michael Ende. Limbajul fanteziei și al aventurii de Oana Purice 18 aprilie 2024
Când a fost ultima dată când ați pus telefonul pe mute, ați închis laptopul și televizorul și ați citit, doar pentru voi, o carte din raftul copiilor?...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART