Ce lucruri ciudate mănâncă personajele din cărțile Arthur
Imaginația scriitorilor nu cunoaște limite când vine vorba să-și oripileze cititorii cu feluri de mâncare neobișnuite sau de-a dreptul scârboase. Pe unul nu l-ai prinde în bucătărie pregătind ceva delicios pe care să-l descrie apoi într-o scenă care să ne lase gura apă! Dar hai să fim serioși, pe cine interesează lucrurile obișnuite? Să citești despre un prânz cu supă, tocăniță și o prăjitură oarecare e de-a dreptul banal. Așa că astăzi scoatem în față trei autori care nu se sfiesc să ne provoace papilele gustative: Stephan Pastis, Florin Bican în tandem cu Dan Ungureanu și David Walliams.
Timmy Fiasco 5. Jurnalul secret, de Stephan Pastis
Ați mai pomenit vreodată un cal care mănâncă un unicorn? E o idee atât de trăsnită (câți dintre voi ați văzut un unicorn, apropo?) încât e greu să ți-o imaginezi, de-asta ilustrația lui Stephan Pastis te cam lasă cu gura căscată… dar nu pentru a înghiți la rândul tău o căpățână de unicorn, nu! Poate cel mult o muscă rătăcită.
Scena se petrece în cartea pe care o citește Leo – prescurtarea de la Leonora –, verișoara mai mare a lui Timmy, despre care băiatul crede că e o maniacă ucigaşă – iar unul din semnele grăitoare e taman faptul că Leo citește romane nesănătoase în care se petrec scene bizare. („Se numesc romane fantastice, Timmy”, îi spune mama.)
Descoperim cu Apolodor, în Deltă, păsările-n zbor, de Florin Bican, cu ilustrații de Dan Ungureanu
Dacă ne gândim numai la cât de apetisant (duh!) este un șobolan, s-ar zice că pisicile mănâncă tot felul de porcării. Da’ e unde! E de ajuns să ne uităm la ilustrația lui Dan Ungureanu de la pagina 38 pentru a înțelege că felinele au și ele o limită. Iar pisoiului Tiț, hoinar prin Deltă alături de prietenii săi, Apolodor și Maimuțica, i-a pus capac masa-ntinsă la care i-a poftit familia de stârci lopătari. Larve, moluște și crustacee scoase din mâl chiar de gazde, cu ciocurile lor ca niște lopeți – adică, pe-nțelesul tuturor, broaște, scoici, viermi și crabi serviți alături de mătasea-broaștei și alge de baltă. Yam-yam!
Băiatul miliardar, de David Walliams
Ce spuneți de o porție de pudel fiert la cină? Ei, v-am atras atenția, așa e? O incursiune în sala de mese a școlii de cartier unde învață Joe e de ajuns să ne taie pofta de mâncare pentru toată ziua. Sau poate nu? Ceilalți elevi ar prefera să moară de foame decât să se atingă de ceea ce gătește Doamna Spurcatu, bucătăreasa, iar o privire aruncată peste meniul săptămânii ne lămurește care este motivul. Citești și înghiți în sec nu de poftă, ci de groază, însă – cu toate că simți fiori de scârbă la gândul că ai putea mesteca, de exemplu, pisoi carbonizat sau orez cu mătreață –, nici nu te poți opri din citit, pentru că felurile de mâncare sunt pline de fantezie și imaginație… bolnavă. Vă arătăm acum doar meniul de joi, iar restul găsiți în volumul Băiatul miliardar.