Autorii cărților pentru copii și animalele lor de companie. Episodul 1

17 martie 2017
Autorii cărților pentru copii și animalele lor de companie. Episodul 1

Pentru că suntem în luna Creaturilor fantastice pe site-ul editurii Arthur, vă prezentăm câteva dintre animalele de companie ale scriitorilor publicați de editura noastră.

Plecând de la experiența mea cu animale domestice care devin personaje în povești, am început să adun dovezi ale relației dintre animalele de companie și autorii cărților pentru copii. Am căutat imagini și texte despre scriitorii pe care i-ați descoperit în cărțile de la editura Arthur și despre necuvântătoarele care le țin sau le-au ținut companie. Am descoperit că mai mulți autori și-au împărțit la un moment dat casa cu câte o vietate, ba chiar am ajuns să citesc despre niște prietenii destul de incredibile între oameni și făpturi din regnul animal. Oare să încep cu cele mai stranii animale de companie sau să le las pentru încheiere, ori pentru o altă dată? Haideți mai bine s-o luăm cronologic, începând cu scriitorii din secolul al XIX-lea.

 

Pe buldogelul Gaston și pe motanul Urr îi găsiți în antologia

 

(poziționați cursorul în dreptul imaginilor pentru a afla cine se ascunde în fotografii)

Scriitorul care ne-a adus aminte ce înseamnă spiritul Crăciunului și care a lăsat în urma sa o mulțime de volume importante care impresionează și astăzi, Charles Dickens, a avut un animal de companie cel puțin straniu, pe lângă credinciosul său câine, Turk.

Este vorba despre un corb, Grip, care poate fi văzut și astăzi, împăiat desigur, în orașul Philadelphia din Statele Unite ale Americii. Se spune că Grip a fost sursa de inspirație din spatele lugubrului poem Corbul, semnat de maestrul misterului și al ficțiunii întunecate, Edgar Allan Poe. Grip a avut un rol minor și în romanul istoric semnat de Dickens, Barnaby Rouge, rol de care tânărul critic american Poe a fost dezamăgit ca fiind prea mărunt pentru un personaj atât de puternic. Poate acesta a fost și motivul pentru care Poe a luat decizia de a-i da un rol semnificativ în tenebrosul său poem despre un om a cărui nebunie escaladează într-un ritm amețitor.

Beatrix Potter, apreciată peisagistă britanică și celebră autoare de cărți pentru copii, cea care ne-a lăsat moștenire cartea Aventurile lui Peter Iepurașul și care a creat o sumedenie de alte personaje mici și pufoase, dar foarte expresive, exprimă poate cel mai bine spiritul epocii Victoriene. Nu încape îndoilă, scriitoarea a iubit natura și a fost înconjurată de animăluțe de companie toată viața, iar pe unele le-a transpus în poveștile ei, acolo unde au căpătat o altă viață și un nou destin.

Sărim câteva decenii din istoria literaturii pentru copii și ajungem la Roald Dahl și la pasiunea sa cel puțin excentrică pentru capre. Da, oricât de straniu ar părea, prolificul autor englez a avut o cărpiță pe nume Alma care obișnuia să-i țină de urât atunci când autorul voia să se relaxeze în celebra sa rulotă țigănească. Capra Alma are o apariție în cartea George și miraculosul său medicament. Roald Dahl a fost un mare iubitor de animale, a îngrijit trei câini, pe Eva, Jelly și Chopper, o broască țestoasă și câteva sute de peruși. Cu toate astea, autorul englez nu a ignorat felinele și s-a lăsat inspirat de o pisică pentru a spune o poveste stranie despre reîncarnare și despre compozitori celebri în Edward the Conqueror.


Ne oprim aici cu investigația noastră despre autorii de cărți pentru copii și animalele lor de companie. Într-un episod viitor vom vedea ce alți prieteni și-au mai făcut scriitorii și în ce fel au apărut aceștia în povești sau în cărți.  

Vă recomandăm şi