Ana Rotea recomandă 4 titluri cadou pentru copiii de la 0 la 99 de ani

20 decembrie 2016

Rostogol merge acasă - Lavinia Braniște

Pe purcelușul Rostogol l-ar lua oricine în traistă, nu doar competenta doamnă Flavia, barza care trebuie să-l livreze familiei. Cea mai simpatică imagine care mi-a rămas în minte cu acest candid personaj este cea cu urechile pe spate și coada în vânt, grăbindu-se spre delirul porcesc al unei bălți noroioase. Așa esență a inocenței cum e el, porcușorul devine o miză tensionantă pentru toți ceilalţi: echipa profesor–discipol a celor două berze-curier, vulpoiul principial, frăția cam colțuroasă (a nu se practica așa ceva acasă!), dar atât de comică a celor trei corbi. O poveste prin care te rostogolești de drag.

 

O istorie secretă a Țării Vampirilor - Adina Popescu

M-am întrebat mereu ce se întâmplă cu toți eroii de basm după acel final al aventurii lor de care știe toată lumea. Nu prea m-a consolat formula aceea prin care povestitorul scăpa sec de curiozitățile noastre: „...și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți“. Să fim serioși, care sunt șansele ca nimic notabil să nu li se mai întâmple unor ființe fantastice? Îi vedeți voi pe zmei potolindu-se? Pe cei care au scăpat nedecapitați, firește. Dar oare Ileana și Făt-Frumos nu se mai ceartă și ei din când în când? M-am întrebat așadar cum trăiesc eroii de basm până la anunțatele bătrâneți: unde locuiesc și ce lucrează, cum se mai înțeleg între ei, dacă au și ei probleme cu alimentația sau cu poluarea, cu politica de stat și cu autoritățile. Spre deliciul meu, recent am aflat o groază de răspunsuri la astfel de întrebări și vă dau și vouă pontul: circulă o istorie cu tot ce ați dorit să știți despre viața secretă a eroilor basmului românesc! Ca bonus pentru amatorii de suspans, printre personaje s-au insinuat vampirii...   

Operațiunea Iepurașul - Sally Gardner

N-o fi totul bun și frumos în viață, mai ales dacă îți faci apariția pe lume ca un copilaș abandonat, cum e Emily, dar spuneți voi că nu e reconfortant să știi că soarta se poate schimba în favoarea ta, că poți descoperi aliați într-o lume fantastică și că te poți lansa într-o fabuloasă carieră de detectiv! Dincolo de povestea în sine, am găsit desenele din carte teribil de faine și amuzante, iar ca să vă convingeți vă recomand să observați numai ce fețe au iepurașii – căci sunt mai mulți, pe săturate.

Timmy Fiasco - Stephan Pastis

Drept este că pe Timmy trebuie să-l cunoașteți la o vârstă în care sunteți prin gimnaziu încă, dar, dacă fără intenție ați mai adăugat câţiva ani, vă recomand să nu vă învinovățiți prea mult și să faceți totuși cunoștință cu puștiul acesta. Timmy este un savuros detectiv care nu-și rezolvă nici măcar problemele vârstei lui, ce să mai vorbim de cazurile elucubrante pe care le acceptă agenția sa. L-am citit pe Timmy la recomandarea copiilor și a trebuit să fiu de acord cu ei: tot ce face închipuitul și împiedicatul detectiv este hazliu, iar râsul intervine firesc la parcurgerea acestei cărţi bogat ilustrate.

Vă recomandăm şi