Un volum al celor mici: Ce poți face cu două cuvinte – juniorii

de Evelina Bidea acum 5 ani

Unele texte sunt de o sensibilitate remarcabilă, cum ar fi povestea papagalului Ioanei Cojocariu sau a motanului Rossini din textul Ioanei Drogeanu, altele sunt copilăroase și amuzante, cum ar fi rugămintea către Moș Ene de a nu mai face discriminări din textul lui Laurian David Pop sau aventurile semnelor de punctuație imaginate de Antonia Maria Ilieș, unele sunt pline de umor, cum ar fi povestea lui Billy Bob Gonzales și a vacii sale imaginare, scrisă de Matei Bumbuț, iar altele sunt reale manifeste pentru proza absurdului, cum ar fi povestea Marelui inventator, de Luca Olteanu, sau a ariciului Larisei Tufeanu.

Ce au în comun toate textele reunite în volumul scriitorilor juniori este însă imaginația debordantă care i-ar putea face să fie invidioși chiar și pe scriitorii consacrați, bucuria de a scrie fără a te gândi la reacțiile cititorilor și plăcerea de a te lăsa pradă cuvintelor. Există și texte atât de bine scrise, cum ar fi cel al Anei Constantinescu, încât un cititor care nu ar ști că se află în fața unor creații ale unor copii ar putea spune că tocmai a descoperit o nouă valoare a literaturii române contemporane.

Pentru că stângăciile de exprimare sunt totuși mărci stilistice în acest caz, redactorul volumului nu a intervenit pentru a le modifica, ele fiind unul dintre elementele care dau culoare locală acestui volum. De asemenea, și unele desene au probleme de perspectivă sau de contur, însă forța cea mare a cărții acesteia stă în trăirea autentică de care cei 31 de copii dau dovadă cu prisosință. Tocmai de aceea nu le-aș recomanda această lectură doar copiilor, ci și adulților.

Pentru cei care au vârste similare cu ale autorilor și ilustratorilor din carte, volumul Ce poți face cu două cuvinte - juniorii este o pledoarie pentru creativitate. Pe de altă parte, acesta este și scopul proiectului, de a stimula nu numai lectura, ci și dorința de a se exprima în scris a copiilor. Pentru adulți, însă, cartea este o pledoarie pentru autenticitate, bucurie și plăcere pură de a scrie și de a desena, lucruri pe care le uităm adesea din pricina lipsei de timp. Vă recomand să vă faceți acest cadou de sărbători de a trăi din toată inima plăcerea de a citi și de a scrie pe care acest volum v-o va transmite.

Citiți restul articolului aici.

Vă recomandăm şi