Bună, !

0 CĂRȚI

PAGINI CITITE: 0

PAGINI DE CITIT: 0

Back to school cu Olguța

Descoperă topurile Olguței și ce Tips&Tricks ți-a pregătit!

Topurile Olguței
Top 5 școli de magie
1. Hogwarts
2. Școala Tusitala pentru Talentați, Tulburați și Ciudați
3. Școala pentru bine și rău
4. Academia de vrăjitoare a doamnei Cackle
5. Școala în dungă
Top 5 cei mai puternici vrăjitori
1. Hermione
2. Înălțimea Sa Marea Vrăjitoare
3. Vrăjitoarea Albă
4.Vrăjitoarea Niciodată
5. Marele Vrăjitor
Olguța recomandă...Ordinul Povestitorilor
1. O zi de vacanță
2. Povești de cartier
3. Apolodoriada – noile călătorii ale lui Apolodor
Top 5 vrăji care te ajută la școală
1. Blestemul invincibilității
2. Vraja Ștrumfiței
3. Vraja de somn
4. Vraja de la pagina 324
5. Vraja Tăcerii
Top 5 colegi care te salvează din orice situație
1. Jack și Charlotte
2. Albie
3. Jordan
4. Peppi
5. Simon
Top 5 profesori atipici
1. Domișoara Honey
2. Domnul Browne
3. Profesorul
4. Directorul Latră
5. Profesorul Cartright
Tips & Tricks
1. Cum să pregătești un truc cu care să-ți impresionezi colegii
1. Cum să pregătești un truc cu care să-ți impresionezi colegii
2. Cum te pot ajuta obiectele magice
1. Pălăria
2. Amuleta
3. Busola
4. Jurnalul lui Tom Riddle
5. Nimbus Două Mii
3. „Cornul și laptele” magicienilor
1. Prăjitura marinarului
2. Prăjiturile Micului Chef Prințesa Bri-Brii
3. Pateurile
4. Meniurile din mintea lui Sponge Bob
5. Biscuiții
4. Cărți în funcție de materia preferată
Economie
Geografie
Istorie
Biologie
Sport
Matematică
Literatură
Bun la toate materiile
5. Ce animale să iei cu tine la școală?
1. O pisică neagră
2. Un tigru ( de pluș)
3. Un beagle
4. O cârtiță
5. Un unicorn
VOI CITI
CITITĂ

Topurile Olguței

Top 5 școli de magie

Transformă-ți școala dintr-un loc „încuiat” în unul fantastic citind cursurile următoarelor școli de magie:
1. La Hogwarts înveți despre tehnici de transmutație & co;
2. La Academia de vrăjitoare a doamnei Cackle vei zbura pe mătura repede ca liliecii;
3. Dezvoltă-ți Gândirea Magică la Școala Tusitala pentru Talentați, Tulburați și Ciudați;
4. Antrenează-te pe un teren de joacă neînchipuit de mare cum numai la Școala-n Dungă găsești;
5. Devino un personaj de basm la Școala pentru Bine și Rău.

Hogwarts va fi mereu aici să-ţi ureze bun-venit.

Viața lui Harry Potter se schimbă pentru totdeauna în ziua aniversării a unsprezece ani, când uriașul Rubeus Hagrid îi aduce o scrisoare și câteva vești uimitoare. Harry Potter nu-i vreun băiat obișnuit: e vrăjitor. O aventură extraordinară stă să înceapă...

„- De fiecare dată, primele victime sunt cei inocenţi, rosti el. Aşa a fost din vremuri de demult şi tot aşa-i şi-n vremurile noastre.”

„Fiecare generaţie are eroii săi. Personaje în care ne regăsim, pe care le admirăm şi pe care le protejăm cu îndârjire, alături de care râdem, iubim, plângem şi suferim.” Simona Stoica

Ascultă fragmentul audio

J.K. Rowling

Autor

Effie Truelove doar ce a ajuns la Școala Tusitala pentru Talentați, Tulburați și Ciudați, cu acoperișurile ei cenușii și cu o profesoară de limba engleză care le dă tuturor coșmaruri. După ce bunicul ei își pierde viața într-un accident straniu, pe cărțile lui rare pune mâna un Diber, membru al unei societăți secrete care încearcă să distrugă lumea.

Effie simte că e de datoria ei să recupereze cărțile bunicului dispărut. Pornește astfel într-o aventură în care își va descoperi puterile magice alături de prietenii ei. Ajunge să se întrebe dacă nu cumva o putere magică este tocmai să-și găsească prietenii adevărați, cei care țin la ea, o văd așa cum este și nu o lasă la greu.

Fun fact: Veți descoperi o societate în care tehnologia a regresat: telefoanele mobile și internetul fiind distruse în timpul Cutremurului, gadgetul de comunicație cel mai hot a rămas pagerul.

Se spune că oamenii răi sunt răi din naștere, iar cei buni sunt buni din naștere. Așa se crede în Școala pentru Bine și Rău unde eroi și răufăcători criminali de poveste se cresc și educă. Însă cine a făcut această regulă și cine are de câștigat din așa ceva?

Cine poate să spună că o prietenie adevărată nu poate să treacă peste toate aceste opreliști?

Ce înseamnă Bine și ce înseamnă Rău și cine poate să decidă asta?

Sophie este cea mai frumoasă fată din Gavaldon și abia așteaptă să fie răpită de Directorul Școlii pentru Bine și Rău unde sigur va cunoaște un prinț și va avea parte de una dintre cele mai frumoase povești din câte au existat vreodată. Sophie nu este doar frumoasă, ci foarte bună, exact așa cum trebuie să fie o prințesă adevărată. Dă de mâncare săracilor, pregătește mese sărace în proteine pentru a-și păstra tatăl sănătos, ba chiar e prietenă cu Agatha, o fată ciudată și singuratică care locuiește în cimitir.

Ascultă fragmentul audio

Mildred Hubble are cele mai nobile intenţii.

Vrea să fie o elevă model, o prietenă bună şi, mai ales, o vrăjitoare pe măsura aşteptărilor celor din jur. Dar cu toată străduinţa şi încercările ei de a se ţine departe de necazuri, Mildred intră în cele mai grozave încurcături.

E drept, uneori nici sorţii nu sunt de partea ei: colegele îi joacă feste vrăjitoreşti, pisoiul Dunguliţă nu se poate ţine drept pe mătură, nici vrăjile nu-i ies tocmai bine. Ce mai! Mildred e cea mai îngrozitoare vrăjitoare care a trecut vreodată pe la Academia de vrăjitoare a doamnei Cackle. Doar cea mai bună prietenă a ei, Maud, o mai poate scăpa de exmatricularea care o ameninţă.

Sau poate o vrajă miraculoasă?

Jill Murphy

Autor

În loc să aibă un etaj și treizeci de clase una după alta, are treizeci de etaje cu câte o clasă pe fiecare nivel. Constructorul a spus că-i pare rău. Copiilor de la Școala-n Dungă le place să aibă o școală piezișă. Au un teren de joacă neînchipuit de mare...

Doamna Gorf poate să-i transforme pe elevi în mere și nimeni nu știe unde să o găsească pe doamna Zarves, profesoara de la etajul nouăsprezece, pentru că etajul nouăsprezece nu există! John nu poate să stea în cap, Bebe face trei sute șaptezeci și opt de desene pe oră, iar toți colegii râd la glumele pe care Rondi nu le spune.

Dacă am învăța la Școala-n Dungă, și noi am fi exact ca ei!

Louis Sachar

Autor

Topurile Olguței

Top 5 cei mai puternici vrăjitori

Fiecare vrăjitor trebuie să aleagă dacă este de partea binelui sau a răului. Indiferent de alegere, Olguța vă prezintă cei mai puternici vrăjitori din universul Arthur:
1. Hermione Granger, celebra traducătoarea a romanului Poveștile bardului Beedle;
2. Înălțimea sa Marea Vrăjitoare, malefica ființă care vrea să transforme copiii în șoareci;
3. Vrăjitoarea Albă, tirana conducătoare din regatul Narnia;
4. Vrăjitoarea Niciodată, urzitoarea planurilor răutăcioase;
5. Vrăjitorul din Oz, cel care îndeplinește dorințele inimilor pure.

Niciodată până acum n-au avut Mageamiii la dispoziție aceste povestiri ingenioase: „Vrăjitorul și Ceaunul Săritor”, „Fântâna fericirii”, „Inima cea păroasă a Magului”, „Aurelia Iepurelia și buturuga ei hohotitoare” și, bineînțeles, „Povestea celor trei frați”. Ele nu sunt doar egalele poveștilor pe care le știm și le iubim, citirea lor ne deschide noi porți către lumea vrăjitorilor.

J.K. Rowling

Autor

„Pentru copii, o vrăjitoare adevărată e mai primejdioasă ca toate creaturile de pe pământ. Ce o face de două ori mai periculoasă e faptul că ea nu pare periculoasă. Și chiar când îi cunoști toate secretele (despre care vei afla într‑o clipă), tot nu poți fi sigur dacă ai în fața ochilor o vrăjitoare sau doar o doamnă drăguță. Dacă un tigru ar putea să se prefacă în asemenea măsură încât să semene cu un dulău care dă din coadă, atunci te‑ai duce la el și l‑ai mângâia pe cap. Iar cu asta ți‑ai pecetlui sfârșitul. La fel stă treaba și cu vrăjitoarele. Toate arată ca niște doamne simpatice.”

„Și ceea ce‑i mai rău, mult, mult mai rău e că vrăjitoarele încă sunt printre noi. Sunt peste tot în jurul nostru, n‑aveam cum să nu cred și asta.”

Ascultă fragmentul audio

Roald Dahl

Autor

Digory Kirke şi Polly Plummer nici nu ajung să se cunoască bine când, pe neaşteptate, pornesc în cea mai spectaculoasă aventură a vieţii lor.

Obligaţi de unchiul Andrew să ia parte la experimentul lui magic, cei doi copii rătăcesc pe tărâmuri dintre cele mai stranii, stăpânite de forţe malefice însetate de putere. Dar când deznădejdea îşi face simţită prezenţa, cântecul miraculos al leului Aslan dă naştere unei noi lumi, Narnia, unde imposibilul devine posibil, iar bunătatea şi iubirea sunt răsplătite însutit.

C.S. Lewis

Autor

De mult, tare de mult, bătrânul Tempus și-a împărțit regatul între cei trei copii ai săi: Domnului Azi i-a dăruit Prezentul, Doamna Ieri a primit Trecutul, iar Domnișoarei Mâine i-a rămas Viitorul.

Și toate lucrurile erau așezate: Domnul Azi trebăluia grăbit toată ziulica, doamna Ieri aranja cu grijă în dulap borcane cu amintiri, Domnișoara Mâine făcea baloane de săpun în care punea întâmplări ce încă nu s-au întâmplat, iar Timpul curgea exact așa cum trebuie – nici prea repede, nici prea încet.

Dar Domnișoara Poimâine nu era deloc mulțumită. Ea voia să se facă mare cât mai repede.

Ascultă fragmentul audio

"Nouă, oamenilor din carne şi oase, indiferent cât de mohorâte şi de cenuşii ne-ar fi casele, ne e mai bine acolo decât în orice alt ţinut, oricât de frumos ar fi. Nicăieri nu-i ca acasă“, spune Dorothy.

Luată pe sus de o tornadă, împreună cu Toto, cățelușul ei, dar și cu mica lor casă din Kansas, Dorothy ajunge pe tărâmul fantastic al lui Oz.

Lumea presărată cu muchinezi jucăuși, păduri fermecate, căsuțe din porțelan și vrăjitoare îi pune la numeroase încercări pe Dorothy și pe noii ei tovarăși de drum: Sperie-Ciori, Omul de Tinichea și Leul cel Laș. Însă călătorii sunt foarte hotărâți: vor să ajungă la Cetatea de Smarald și să-l cunoască pe Marele Vrăjitor. Dar cine este Oz și ce poate face el pentru musafirii temerari?

Ascultă fragmentul audio

Topurile Olguței

Olguța recomandă...Ordinul Povestitorilor

Îți place să scrii sau să desenezi și ai între 9 și 15 ani?

Olguța vrea să te citească în revista „Ordinul Povestitorilor” nr. 14.
Înscrie-te la concurs până pe 5 octombrie.

După ce Maeștrii Povestitori i-au dedicat nr. 12, „Povești de cartier”, Olguța și-a completat colecția și nu ratează nicio „revistă de scriere creativă și alte forme de magie”.
Acum e atât de încântată de tema noii ediții, încât abia așteaptă să citească povestiri noi cu vrăjitoare rele și sclifosite sau bune și puse pe vrăji poznașe.

Toate informațiile despre concurs le găsești aici https://www.editura-arthur.ro/ordinul-povestitorilor/concurs

I-am provocat pe copiii din zilele noastre să-și imagineze măcar o zi de vacanță într-o altă epocă istorică, din trecut sau, de ce nu?, din viitor.

Am primit la redacție peste 200 de texte și am reușit cu greu să facem o selecție.
Copiii ne-au povestit despre vacanțe incredibile de pe vremea dacilor sau în Grecia și Roma antice. Alții au decis să meargă în vacanță în America anilor ’70 sau în Polonia, în prima zi al celui de-al Doilea Război Mondial.
Au fost copii care au schimbat perspectiva și vocea naratorului și ne-au scris despre vacanța unei berze, a unei valize sau a unui colac. Câțiva și-au încercat norocul și au plecat în călătorie chiar în timpul lui Fernando Magellan, ca să facă înconjurul lumii. Însă cei mai mulți dintre copii au ales să-și petreacă vacanța în viitor, pe Marte, pe Saturn sau pe alte planete îndepărtate, inventate chiar de ei. Astfel, a ieșit o ediție a revistei aventuroasă și extrem de amuzantă, perfectă pentru a fi citită în zilele lungi ale vacanței de vară.

Tocmai ajunsesem la Cluj, mă plimbam pe Bulevardul Eroilor și mă gândeam să intru un pic la librărie, la Book Corner, când m-am simțit trasă de mânecă, știu, nu e o metodă prea elegantă de a opri pe cineva pe stradă, totuși, m-am întors.
Era Olguța, eroina din cărțile lui Alex (Moldovan) cu care urma să mă întâlnesc în aceeași după-amiază la o bere. Am recunoscut-o imediat, de altfel Olguța e ușor de recunoscut după ce citești cărțile, chiar dacă ea ar vrea să treacă uneori neobservată.

Dragă Apolodor,
Sper că ai ajuns cu bine acasă, în Labrador, și că ai petrecut o vacanță frumoasă la noi, în România. Mi-au scris copii din toată țara care au avut norocul să te întâlnească pe drum și mi-au povestit noile tale aventuri.
Mă bucur că toate aventurile tale s-au încheiat cu bine. Îți scriu cu un motiv, desigur – să-ți trimit noul număr al revistei noastre care se va lansa în curând. Sper să-ți placă poveștile și desenele copiilor, noi le-am ales pe cele mai amuzante și mai originale, iar copiii care au câștigat concursul au șansa de a ajunge în tabăra de vară „Locuiește în poveste“ pe care o va organiza anul viitor Editura Arthur. Și să fie publicați într-o carte, o antologie de povești. Desigur, ești și tu invitat în tabără, așa că te rog să nu-ți faci planuri pentru vara viitoare și să te pregătești să vii din nou în România.

Topurile Olguței

Top 5 vrăji care te ajută la școală

Cu toții știți de Expelliarmus, Expecto Patronum, Wingardium Leviosa, dar să nu uitați nici de celelalte vrăji indispensabile unui elev ghiduș:
1. Blestemul invincibilității;
2. Vraja Ștumfiței;
3. Vraja de somn;
4. Vraja tăcerii;
5. Vraja de la pagina 324.

Odată ce Harriet află că douăsprezece prințese șoareci au fost blestemate să danseze cât e noaptea de lungă, știe că tocmai ea trebuie să le salveze. Fără doar și poate, Harriet e profesionistă când vine vorba de rupt blesteme. (Numai anularea propriului ei blestem a avut niște efecte nedorite!)

Sigur că tatăl prințeselor, regele șoarece, s-ar fi așteptat să apară un erou, nu o eroină. Prea se exagerează cu prinții chipeși.

Ascultă fragmentul audio

Vrăjitorul Gargamel stă în vizuina lui și ticluiește fel de fel de planuri ca să se răzbune pe ștrumfi, însă niciunul nu este destul de bun. Într-o zi însă are o idee genială: dintr-un boț de lut creează o ștrumfiță și îi dă viață, apoi o trimite în satul ștrumfilor ca să semene discordie și vrajbă între ei. Oare cum vor reacționa ștrumfii la surpriza pe care le-a pregătit-o Gargamel? Și oare va reuși vrăjitorul să se răzbune?

Ștrumfii rămân în plină iarnă fără provizii. Marele Ștrumfi trebuie să ștrumfească rapid o soluție ca să iasă cu bine din această încurcătură, însă zilele trec și nu se întrevede nicio cale de scăpare...

Vă puteți baza pe Max să vă salveze din orice încurcătură!

Max vrea să fie cavaler. Din păcate, are șanse mari să se împrietenească cu un dragon care scuipă foc!

Dar, când unchiul Budrick cel ghinionist este răpit de nemilosul rege Horificus, Max va trebui să intervină cât se poate de repede.

Cu ajutorul Minicavalerilor – o gașcă de aventurieri curajoși -, Max pornește într-o expediție palpitantă: să-l salveze pe unchiul Budrick și să readucă regatul Măisăfie la gloria de odinioară.

Mica Vrăjitoare avea doar o sută douăzeci și șapte de ani, ceea ce pentru o vrăjitoare nu înseamnă nicidecum că e „în vârstă“.

Cam șase ore pe zi, Mica Vrăjitoare și le petrecea cu exerciții de vrăji. Vraja nu este o treabă așa simplă.

Cine vrea să ajungă departe în vrăjitorie nu are voie să fie leneș. Trebuie să învețe întâi toate trucurile mici și apoi pe cele mari. Mai ales că Micuța noastră Vrăjitoare era decisă să facă numai vrăji bune.

Ascultă fragmentul audio

Cu multă vreme în urmă, am cunoscut-o pe Domnișoara Poimâine pe când era mică și i-am fost alături când s-a jucat prima oară cu Timpul. Povestea nu s-a sfârșit prea bine atunci pentru ea, căci unchiul ei, Tempus Întâiul, a prins-o și-a alungat-o departe, la marginea regatului său.

Pe o insulă în mijlocul vârtejurilor temporale, departe de familie și prieteni, având drept companie doar muzica, Domnișoara Poimâine a crescut și-a devenit adolescentă. Așa am regăsit-o, mai târziu.

Aproape să n-o recunosc cu părul violet, un tatuaj pe umăr, haine asimetrice și spirit rebel. Mi-a spus că are planuri și visuri mari. Mi-a promis treceri amețitoare prin trecut și viitor, dacă o însoțesc în noua ei călătorie.

N-am putut să spun nu și așa m-am nimerit într-o aventură cu pirați și umbre, cu vrăjitoare și muzicanți, cu dictaturi sumbre și povești de dragoste emoționante...

Ascultă fragmentul audio

Topurile Olguței

Top 5 colegi care te salvează din orice situație

Prieteniile de lungă durată se leagă la școală. Te invităm să-i cunoști pe:
1. Jack și Charlotte se numără printre puținii care pun preț pe esență, nu pe aparență;
2. Generosul Albie își împarte gogoșile și ursuleții gumați cu tine;
3. Dacă ești colegul cel nou, Jordan te ajută să te integrezi;
4. Peppi îți e alături chiar dacă nu aveți întotdeauna aceleași interese;
5. Simon te învață cum să fii mândru de cine ești.

August Pullman este un băiat de zece ani care a avut ghinionul de a se naşte cu o teribilă diformitate facială. Pentru a-l proteja de privirile şi vorbele răutăcioase ale oamenilor, părinţii săi îl educă acasă, dar într-o zi hotărăsc că a venit vremea ca Auggie să meargă la şcoală.

Minunea este o poveste emoţionantă despre curaj şi bunătate, despre integrare şi acceptare, scrisă cu sensibilitate şi umor.

„Nu judeca după aparenţe" pare să fie ideea de la care porneşte R.J. Palacio, iar una dintre cheile de lectură este dată de replica vulpiţei din Micul prinţ: „Nu poţi vedea bine decât cu inima. Esenţialul e invizibil pentru ochi."

R.J. Palacio

Autor

Albie nu-i cel mai deștept copil din clasă. Nici cel mai înalt. Nici cel mai bun la sport. Nici cel mai priceput la desen. De fapt, are o listă întreagă cu lucruri la care e doar aproape bun.

Lista cu ce îi place e mai scurtă: gogoșile și ursuleții gumați. Nu-și îngăduie să-i placă prea multe, de teamă să nu descopere că nu e la înălțimea dorințelor lui.

Cu ajutorul Calistei, studenta la arte care vine să aibă grijă de el, Albie descoperă încetul cu încetul toate lucrurile la care e cu adevărat bun și învață să se miște în lume în ritmul lui, dincolo de reguli și de prejudecăți.

Lisa Graff

Autor

Jordan Banks are mereu un caiet de schițe la el în care desenează ce i se întâmplă.

Însă, în loc să-l trimită la o școală de arte, cum își dorește de când se știe, părinții îl înscriu la o prestigioasă școală privată, care pune accentul pe științe. Mai mult, se dovedește că este printre puținii copii de culoare din anul lui.

În timp ce străbate zilnic drumul din cartierul lui modest spre partea bogată a orașului, Jordan își dă seama că este prins între două lumi și că nu se mai regăsește în niciuna dintre ele.

Va reuși să se integreze la noua școală și să rămână prieten cu puștii din cartier?

Jerry Craft

Autor

Regula nr. 1 pentru a supraviețui la școală: Nu te lăsa observat de copiii răi.

Regula nr. 2 pentru a supraviețui la școală: Fă parte din grupuri care au aceleași interese ca tine.

Acestea sunt regulile după care se ghidează Peppi în prima zi la noua ei școală.

Însă nici nu intră bine pe hol, că se împiedică și cade în văzul tuturor. Jamie, un băiat tăcut, îi sare repede în ajutor, dar gestul lui atrage atenția copiilor răi, care încep să-i șicaneze. Cum reacționează Peppi? Îl împinge pe Jamie și fuge...

„O poveste de dragoste genială, sinceră și captivantă despre adolesenți care nu pot fi împărțiți pe categorii și care încearcă să reziste stresului, suferinței și provocării de a nu-și ascunde adevăratele identități. Zici că Rowell a întors pe dos cărțile din universul Harry Potter și ne arată părțile lor ascunse și absolut uluitoare.“ - Time Magazine

Simon Snow și Basilton Grimm-Pitch sunt colegi de cameră încă din primul lor an la Watford. Dar doar pentru că n-au de ales, din moment ce sunt dușmani juruiți și cel mai probabil unul dintre ei va sfârși ucis de mâna celuilalt.

Norocul lor că nu mai au mult de îndurat: ultimul an școlar, de altfel pe cale să înceapă, va fi și ultimul an în care vor locui împreună. Însă întors la Watford după vacanța de vară, Simon descoperă că Baz e de negăsit.

Cum e posibil ca inamicul lui cel mai aprig să nu profite de ultima ocazie de a-i face viața un calvar?

Și unde să fi dispărut fără urmă?

Ascultă fragmentul audio

Topurile Olguței

Top 5 profesori atipici

Bun sau rău, fiecare profesor îți va oferi o lecție de viață prețioasă. Iată cu ce profi te poți întâlni în cărțile Arthur:
1. Domnișoara Jennifer Honey era o făptură tăcută și blândă, care nu ridica niciodată vocea și nu zâmbea decât rareori.
2. Memorabilul profesor Browne este un mare colecționar de precepte.Devii supererou, dar te naști erou.
3. Barry Latră este prototipul puterii fără substrat. Ia de-a gata statutul de director, iar asta, crede el, îi dă dreptul să se poarte oricum.
4. Albus Dumbledore este mai mult decât un simplu profesor. Nu putem spune mai multe de teamă să nu încălcăm Legea Secretelor Magice Oficiale.
5. A fi profesor nu este întotdeauna o meserie, pentru unii este doar o poreclă.

Tatăl ei e un infractor, iar mama, o femeie cicălitoare şi nu tocmai inteligentă.

Cei doi cred că Matilda e o adevărată pacoste care pierde prea mult timp cu cititul în loc să se uite la televizor, ca oamenii normali...

Nici îngrozitoarea domnişoară Trunchbull, directoarea şcolii, nu are o părere mai bună despre micuţa pasionată de lectură.

Dar Matilda nu e chiar singură. Domnişoara Honey, învăţătoarea ei, ştie că fetiţa e un geniu şi că ascunde câţiva aşi în mânecă..

Roald Dahl

Autor

Preceptele sau maximele au mare însemnătate; dacă ai la îndemână câteva precepte sau maxime valoroase, acestea te pot ajuta mai mult să‑ți croiești o viață fericită decât tomuri întregi pe care nu știi unde să le cauți. – Seneca

Acesta este motto-ul cărţii Minunea în 365 de zile – Preceptele domnului Browne, o carte cu 365 de citate, maxime şi cugetări atribuite domnului Browne, profesorul de limba engleză al lui August Pullman, cunoscut din romanul Minunea.

„Viața nu e despre a te descoperi. Viața e despre a te crea.“ George Bernard Shaw

Ascultă fragmentul audio

R.J. Palacio

Autor

Emil călătorește pentru prima dată cu trenul de unul singur.

A pornit dintr-un orășel de provincie și vrea să ajungă la Berlin. Este entuziasmat, dar are și ceva emoții: trebuie să aibă grijă de plicul cu bani pe care mama i l-a pus în buzunar.

Aventurile care se nasc de aici deschid o cale nouă în literatura pentru copii, Emil și detectivii fiind un roman polițist în toată regula.

Miles Murphy era cunoscut la școală ca fiind cel mai mare farsor.

Are un caiet întreg în care și-a notat fiecare farsă încheiată cu succes.

Doar că el și mama lui au trebuit să se mute, și așa a ajuns în Valea Ionii. Necăjit că și-a părăsit prietenii și faima asigurată, Miles decide că nu-și poate face intrarea în Academia de Știinţe Exacte și Socio-Umane din Valea Ionii altfel decât ca un mare farsor.

Numai că şcoala are deja farsorul ei secret şi, odată ce se porneşte războiul farselor, nimeni nu mai are linişte. Nici măcar greierii. Iar când cei doi băieți îşi unesc forţele şi formează societatea „Cei doi teribili“, nici vacile nu mai au linişte. Şi nici directorul Latră, inamicul numărul unu al farsorilor năzdrăvani.

Mac Barnett

Autor

Jory John

Autor

Toată şcoala e în febra pregătirilor pentru Târgul de Ştiinţă, numai el trebuie să-i supravegheze pe ştrengarii săi, care au în grijă nişte... copii de făină. Pe de altă parte, elevii aşteaptă doar formidabila explozie care va dezlănțui haosul în toată clasa.

Singurul care se abate de la plan este Simon Martin: pentru prima dată în viaţa lui, băiatul găseşte un sens într-o temă pentru acasă.

Copila sa de făină nu mai este un simplu săculeţ, iar reacţia elevului-problemă îi surprinde pe toţi cei din jur.

Anne Fine

Autor

Tips & Tricks

1. Cum să pregătești un truc cu care să-ți impresionezi colegii

Hai să-ți arătăm cum să pregătești un truc cu care să-ți impresionezi colegii, cum te pot ajuta obiectele magice, ce-și iau la pachet magicienii, ce să citești în funcție de materia ta preferată și ce animale magice să iei cu tine la școală.

De vrei să fii cel mai tare din curtea școlii, exersează, exersează și iar exersează.

Pe urmă, somn, gustare și iar exersează.

Carter este un băiat care duce o viață dificilă. Două lucruri bune a deprins de la Sly, unchiul lui: dibăcia mâinilor și viteza..

Acum reușește să facă numere de magie perfecte, și nu le folosește pentru a-i răni sau jefui pe alții. E nevoit să fugă de unchiul lui care îl are în custodie, și dă peste alte probleme, odată ajuns într-un parc de distracții, condus de un om malefic..

Chiar dacă necazurile se înmulțesc, Carter învață că magia înseamnă mai mult decât să stăpânești niște tertipuri. Mai important, face această descoperire alături de noii săi prieteni.

Citește trucul de la pagina 236!

Tips&Tricks

2. Cum te pot ajuta obiectele magice

Accesorizează-te în noul an școlar cu cele mai cool rechizite! Ia cu tine:
1. pălăria,
2.amuleta,
3. busola,
4. jurnalul
și nu uita de...
5. Nimbus Două Mii.

Dac-ai şti ce poate ieşi din pălăria asta! Norişori frumoşi cu care te poţi plimba, sirop de zmeură şi pomi plini de roade! Singura pălărie de vrăjitor din lume!

În Valea Mominilor vine primăvara. După o sută de zile și o sută de nopți de hibernare, Momi, Puftabac și Smiorc se trezesc puși pe fapte mari.

Urcă degrabă pe cel mai înalt vârf de munte și găsesc un obiect neobișnuit: o pălărie neagră magică. Orice ajunge în interiorul pălăriei se transformă în altceva. În momicasă e mare zăpăceală, dar mominii, dornici de aventură, nu se sperie cu una, cu două.

Ascultă fragmentul audio

Tove Jansson

Autor

Navin și Emily se mută cu mama lor într-o casă veche și de mult abandonată, care i-a aparținut străbunicului Silas Charnon. Dar viața liniștită la care speră cei trei e încă departe.

Mama e răpită de o creatură sinistră, iar copiii pornesc într-o primejdioasă misiune de salvare.

Aventura lor îi poartă pe un tărâm misterios unde pericolele pândesc la fiecare pas. Amuleta lui Silas i-ar putea salva, însă Emily va trebui să învețe să-i stăpânească puterea.

Semăna bine cu un ceas sau cu o busolă, pentru că avea limbi care se roteau pe un cadran, dar în loc de ore sau de puncte cardinale erau nişte desene mici, fiecare dintre ele pictate cu precizie extraordinară, ca şi cum ar fi fost schiţate pe fildeş cu pensula cea mai fină.

O lume în care sufletul oamenilor se află în afara corpului, o lume populată de vrăjitoare, urși cu armură și în care o substanță misterioasă, numită Praf, îi uimește pe unii și îi înspăimântă pe alții – acesta este universul Lyrei Belacqua, eroina Luminilor Nordului.

Cerneala străluci puternic pe foaia de hârtie o secundă, după care, ca și cum ar fi fost înghi¬țită, dispăru fără urmă. (...)

Cuvintele se aprinseră pentru o clipă, apoi dispărură și ele fără urmă, de parcă s-ar fi scufundat.

Și atunci se întâmplă în sfârșit ceva.

Din pagina jurnalului, cu exact aceeași cerneală, ieșiră la suprafață niște cuvinte, altele decât cele pe care le scrisese Harry.

Ascultă fragmentul audio

J.K. Rowling

Autor

NU DESCHIDE PACHETUL LA MASĂ.

Conține noua ta mătură Nimbus Două Mii, Dar nu vreau să afle toată lumea că ai primit o mătură, pentru că atunci o să vrea toți mături.

Oliver Wood se va întâlni cu tine pe terenul de Quidditch, diseară la ora șapte, pentru o primă ședință de antrenament. Profesoara M. McGonagall

Ascultă fragmentul audio

J.K. Rowling

Autor

Tips & Tricks

3. „Cornul și laptele” magicienilor

Un magician nu face niciodată vrăji pe stomacul gol.

Mâncărurile pe care le mânca Charlotte nu erau sofisticate, dar asta e o prăjitură ușor de făcut și gustoasă cu care te poți desfăta acasă!

(Te rog să rogi un adult să te ajute cu fiertul apei.)

Ingrediente:• 2 linguri de unt,• 2 linguri de zahăr,• 1 ou, bătut ușor,• ½ cană de melasă, • 1½ căni de faină, • 1 linguriță de praf de copt, • ½ linguriță de sare, • ½ cană de apă fiartă, • ½ cană stafide (opțional)

Instrucțiuni

1. Untul și zahărul se bat într-un vas mare cu ajutorul unui mixer până se obține o cremă pufoasă.

2. Adaugă oul și melasa în crema de zahăr și unt și bate-le bine.

3. Cerne făina într-un alt vas, adaugă praful de copt și sarea. Dacă folosești stafide, adăugă-le și pe acestea în amestecul uscat.

4. Adaugă alternativ cantități mici de amestec uscat și de apă fiartă în crema de zahăr și unt. Omoge¬nizează compoziția.

5. Toarnă compoziția într-o tavă rotundă cu diametrul de 23 de centimetri sau într-una pătrată de 20 x 20 de centimetri și bag-o la cuptor. Aburul care iese din apa fiartă va coace prăjitura în aproximativ o oră și jumătate – două ore.

Ai grijă să nu tragi cu ochiul!

AVI

Autor

Aroma senzaţională a prăjiturilor care-ţi lăsau apă în gură i-a trezit ca un aparat cu electroşocuri!

„Nu-mi vine să cred că tu le-ai FĂCUT!“ s-a aprins mama. „Sunt atât de mândră de tine, scumpo!

Trebuie să ne dai reţeta! Ce ai pus în ele?“

„Păi, zahăr, scorţişoară, unt, vanilie, bombonele colorate, mâncărică umedă cu bucăţele de brânză pentru căţei fericiţi, pipote de pui şi, cel mai important, ingredientul meu secret, cerealele Cap’n Crunch!“ a radiat miss Bri-Bri, mândră.

Barbu Marilena a cerut două pateuri şi două lămâițe.

Vânzătoarea ne a întins pateurile în pătrate de hârtie de împachetat, pline de grăsime. Frigeau şi se topeau în gură.

Înăuntru nu erau decât mese din alea înalte, de patibar, şi n-ajungeam până la ele, aşa că ne am aşezat pe calorifer, cu pateul într o mână şi cu lămâița în cealaltă.

Mestecam, cu gurile pline de pateu, şi nu spuneam nimic.

Ceva frumos se năştea între noi două, acolo, pe calorifer, ca începutul unui cântec.

Îmi plac ciocănelele.Îmi amintesc de brânză.

Poate fiindcă ambele sunt galbene.

Aruncă o privire în mintea complicată a lui Patrick!

Cațără-te în arborele genealogic al lui Plancton!

Descoperă ce se întâmplă când un celebru critic culinar vizitează restaurantul Krusty Krab!

Nu e deloc ușor să fii puști.

Și nimeni nu știe asta mai bine decât Greg Heffley. Pericolele care te așteaptă când vrei să scapi de copilărie mai repede decât ar fi cazul sunt foarte bine ilustrate de cuvintele și desenele din jurnalul ținut cu sfințenie de Greg.

La școală, băieții mai înalți și mai răi, care au început deja să se bărbierească, îi fac viața grea. Noroc că poate conta oricând pe Rowley, amicul lui.

Dar când Rowley începe să se facă remarcat, Greg vrea să se folosească de popularitatea lui.

Și așa ajunge prietenia lor să treacă prin încercări dintre cele mai comice.

Ascultă fragmentul audio

Jeff Kinney

Autor

Tips & Tricks

4. Cărți în funcție de materia preferată

Spune-mi ce materie îți place ca să-ți spun ce să citești!

Ce este cererea? Dar oferta? Concurența? Marketingul?

O carte care creionează, în joacă, mici lecții de economie.

Elev în clasa a patra, EvanTreski se pricepe la oameni. Știe să schimbe două vorbe cu ei, chiar și cu adulții.

Pe de altă parte, sora lui mai mică, Jessie, e bună la matematică, dar nu la a lega relații cu oamenii.

Când începe Războiul Limonadei între frați, nu e deloc limpede cine o să câștige și nici măcar dacă vrajba lor o să se termine vreodată.

Un roman plin ochi de ponturi ingenioase, o introducere în lumea afacerilor, cu definiții ale unor termeni economici cheie, grafice și diagrame.

Descoperă date amuzante despre lumea înconjurătoare.

Citind acest volum o să devii și tu expert în geografie.

Prietenii și profesorii vor fi uluiți de toate informațiile inteligente pe care le vei stăpâni.

Știai că cel mai mare deșert din lume este de fapt acoperit de zăpadă?

Sau că ideea că pământul este rotund nu i-a venit mai întâi lui Christofor Columb?

Cartea are o mulțime de ilustrații minunate, îți pune la dispoziție cunoștințe generale uimitoare, e plină de întrebări și teste distractive cu care verifici ce ai aflat. În plus, te va ajuta să ajungi un mic geniu cât ai zice pește!

Ascultă fragmentul audio
Ascultă fragmentul audio

Ken Jennings

Autor

De la Vechiul Regat Egiptean la Cruciade, de la căderea Romei la căderea Zidului Berlinului – iată ambițiosul orizont al acestei „scurte“ istorii, pe care cel mai important istoric de artă al secolului, Ernst Gombrich, a scris-o în tinerețe și care rămâne și azi una dintre cele mai citite cărți ale genului.

Gombrich reușește să strecoare mii de ani de istorie în doar câteva sute de pagini, fără să-ți lase impresia că a uitat ceva esențial: multe dintre momentele importante ale istoriei lumii sunt aici, povestite toate pentru copii.

Citind această carte vei deveni un expert în corpul omenesc și îți vei uimi prietenii și profesorii cu aceste informații anatomice incredibile.

Știai că părul tău e la fel de puternic ca o sârmă de cupru?

Sau că plămânii tăi ar ocupa un întreg teren de tenis, dacă s-ar întinde?

În Corpul omenesc vei găsi ilustrații minunate, informații interesante și jocuri amuzante care îți vor testa cunoștințelor și te vor ajuta să afli mai multe despre corpul tău și lucrurile incredibile pe care le poate face.

Ken Jennings

Autor

Într-o Seară de Iluminare Culturală, Astrid și Nicole, două puștoaice de generală, ajung la un meci de roller derby.

Astrid privește fascinată spectacolul de pe pistă și își dă seama că asta e chemarea ei: trebuie cu orice preț să ajungă să facă parte dintr-o astfel de echipă.

Nedespărțite până atunci, peste vară Astrid și Nicole vor merge fiecare pe drumul ei. Iar pentru Astrid va fi o perioadă de neuitat: va ieși din zona de confort și va învăța că este suficient de puternică să facă față oricăror provocări.

Dansul, cititul, umorul, creativitatea, perseverența, matematica.

Fiecare dintre noi are o SUPERPUTERE incredibilă, care ne face să fim unici și nemaipomeniți.

Tu ce superputere ai?

Ascultă fragmentul audio

Ții în mâinile tale o poveste care este extrem de neplăcută.

Îmi pare rău, dar acesta este adevărul.

Cartea aceasta istorisește povestea nefericită a trei copii nespus de ghinioniști. Frații Baudelaire sunt fermecători și inteligenți, dar asta nu-i scutește de nenorociri și de suferință. Dezastrul nu încetează o clipă să-i pândească, de la prima pagină, când sunt pe plajă și primesc o veste îngrozitoare, și până la sfârșit. S-ar putea spune că nenorocirile se țin ca scaiul de ei.

Numai că în această scurtă carte, cei trei frați ajung să locuiască împreună cu un ticălos lacom și dezgustător, primesc haine care îți irită pielea, primesc vestea unui incendiu catastrofal, au parte de terci rece la micul dejun și au de dejucat un plan mârșav prin care se urmărește furarea averii lor.

Nicolas se reîntâlnește cu toată gașca de prieteni dragi inimii lui, alcătuită din indivizi cu personalități puternice: Aristide, Gil, Rufus, Eusebiu, Lothar, Maxențiu, Ioachim – ba chiar și Achim, așa nesuferit cum este el, ca preferat al doamnei învățătoare.

Vor învăța cu toții, împreună, lecțiile pasionante ale vieții, începând cu cea mai însemnată: degeaba încerci să fii primul din clasă dacă nu porți ochelari!

Însă... există cineva care-i face să fie timizi și confuzi.

Și anume Maria-Edwina Frunzăverde, mica vecină a lui Nicolas, roză toată, cu părul galben, ochi albaștri, o rochie din același material ca draperiile din sufragerie, și care-i tare de tot, chiar dacă-i fată!”

Tips & Tricks

5. Ce animale să iei cu tine la școală?

Este greu să ascunzi un animal în ghiozdan... dar nu imposibil ?
Imaginează-ți cât de ușoară ar fi viața dacă școala ar fi pet friendly:
Pisica neagră din Coraline te salvează de Cealaltă Profesoară,
Mușețica Năsuc Divin îi pune la punct pe colegii răutăcioși,
iar Shiloh este cel mai devotat prieten din lume.

P.S: Dacă ai probleme tehnice, apelează la Cârtițel, e mereu dornic să meșterească.
Și sub nicio formă să nu copiezi de la Hobbes!

Pisicile n-au umeri, cel puţin nu aşa cum au oamenii.

Dar pisoiul ridică din umeri, cu o mişcare tacticoasă care porni din vârful cozii şi se încheie cu o ridicare a mustăţilor.

- Eu pot să vorbesc.

- Acasă pisicile nu vorbesc.

- Nu? zise pisoiul.

- Nu, zise Coraline.

- Pisoiul sări tacticos pe iarbă, la picioarele lui Coraline.

- Se uită în sus la ea.

- Tu ştii mai bine, zise pisoiul sec. La urma urmelor,ce ştiu eu?Sunt un simplu pisoi.

Ascultă fragmentul audio

Neil Gaiman

Autor

Apărute pentru prima dată în 1988, benzile desenate create de Bill Waterson urmăresc aventurile unui băiețel cu o imaginație extrem de bogată și ale tigrului său, Hobbes.

Cartea explorează prietenia celor doi, însă Hobbes e un fel de prieten imaginar care prinde viață, în realitate fiind doar o jucărie de pluș de care Calvin nu se desparte sub nicio formă.

Însă pentru el tigrul e cel mai bun prieten, un companion de nădejde și un partener perfect pentru toate aventurile care îi așteaptă.

Succesul acestei povești e ușor de intuit, căci discuțiile celor doi sunt profunde și ating subiecte precum politica, problemele globale, imensitatea sistemului solar sau lumea străveche.

În după-amiaza asta am parcurs cam jumătate din drum, de-a lungul râului, când am zărit ceva cu coada ochiului. Se mișca. Mă uit și la vreo paișpe metri de mine văd un câine cu blana scurtă – alb cu maroniu și pete negre –, care nu scotea niciun sunet, furișându-se doar cu capul plecat, uitându-se la mine și mergând cu coada- ntre picioare, de parcă nici n-ar avea dreptul să respire. Un beagle, de vreun an, poate doi..

A fost odată ca niciodată o moviliță. Și această moviliță se zguduia și sărea de ziceai că avea piciorușe. Și nu numai c-avea piciorușe, avea și-un botic. Dar, vai!, uitați-vă, e Cârtițel!

Trăind sub pământ, Cârtițel dă peste tot felul de comori nebănuite.

Ar fi ceva să aibă cum să păstreze toate aceste minunății - niște pantalonași cu buzunare mari ar fi de-a dreptul grozavi.

Dar de unde-ar putea să facă rost de unii? Se perpelește și-și stoarce mintea, dar în zadar. Până când îi sar în ajutor niște prieteni.

Dacă lucrează toți și fiecare dă o mână de ajutor, Cârtițel s-ar putea să intre în posesia pantalonașilor mult-râvniți.

Pentru că orice e posibil când ai prieteni. Tralala, pam pam!

Sunt atât de frumoasă, încât atunci când mă privesc nu pot să-mi iau ochii de la mine, uneori cu zilele. M-am născut într-un palat aurit şi un cor de fluturi-îngeri au cântat despre noua eră pe care o vestea naşterea mea. Mă cheamă Mușețica Năsuc Divin. Voi credeți în unicorni?

Maia crede. N-are de ales. Într-o zi a aruncat cu pietre pe apa unui iaz și a lovit un unicorn în cap. Oricât de imposibil ar părea, de atunci Maia și unicornul pe nume Mușețica Năsuc Divin sunt cele mai bune prietene.

Dana Simpson

Autor

Salvați de clopoțel!

Ai citit 0 pagini din 0 cărți în noul an școlar. Este foarte bine! Bravo!!!!