Cărți pentru copii recomandate de traducătoarea Iulia Arsintescu

de Arthur29 mai 2020

De când traduce cărți pentru copii, Iulia Arsintescu e de părere că literatura pentru copii trebuie promovată și pentru cititorii adulți. Traduce în jur de 10 cărți pe an și preferă literatura britanică. Îi place să prindă muzica textului - ,,asta e ce mă ține atâtea ore pe scaun”.

Indiferent de vârsta pe care o ai, găsești aici 9 recomandări de lectură de la traducătoarea Iulia Arsintescu.

 

Cine este Iulia Arsintescu?

Iulia Arsintescu, regizor, jurnalist și unul dintre cei mai solicitați traducători români, se remarcă printr-o precizie a condeiului pusă în slujba traducerilor literare pentru copii.

Cu peste 100 de volume traduse până în prezent, Iulia Arsintescu reprezintă un exemplu de asiduitate, creativitate și pasiune pentru cărți, cu ajutorul cărora ne aduce pe toți mai aproape de literatura universală.

 

Cărți pentru copii recomandate de Iulia Arsintescu

Iată 9 titluri de cărți pentru copii recomandate astăzi de Iulia Arsintescu:

1.“Fata care a băut luna” de Kelly Barnhill

 

Cartea poate fi comandată online aici

Traducere: Iulia Arsintescu

 

“Ador această carte! Este complexă şi magică, e scrisă minunat şi aduce bucurie în suflet. O încadrez fără rezerve între basmele esenţiale ale literaturii lumii. Are personaje memorabile: o bunică vrăjitoare cum alta nu ştiu, un monstru care recită poezii, un dragon mic şi drăguţ care face parte, de fapt, dintr-o specie de dragoni mari şi fioroşi – şi tot aşa. Contraste puternice, legate împreună într-o poveste imposibil de uitat. Stilul şi limbajul povestirii pot fermeca până şi pe cititorii care se feresc încă de genul fantasy – în caz că mai există, desigur.

De la 10 ani încolo, o poate citi oricine. Eu am mici prieteni cititori care au devorat-o chiar de cum au învăţat să citească. Şi mari prieteni cititori care au adormit zâmbind cu cartea în braţe, indiferent de vârstă, bucurându-se de poveste şi de vocabularul ei fabulos. O recomand, prin urmare, tuturor, de la 8 până la 888 de ani. Un audiobook ar putea adăuga magiei încă şi mai multă voluptate.”

 

2.Duminică și alte povestiri cu Iosifel” de Lavinia Braniște

Cartea poate fi comandata online aici

“Iosifel este un băieţel mic-mic pentru care şi lumea din jur e mică-mică. Dar lumea lui creşte pe măsură ce o descoperă cu ochişorii şi cu mintea lui, pentru că Iosifel e mereu curios şi mirat şi vrea. Vrea să fie vampir, pentru că i-a plăcut petrecerea de Halloween de la grădiniţă şi în felul ăsta – pe lângă alte lucruri – vrea să se spele bine pe dinţi, ca vampirii. Iosifel vrea să aleagă un elefănţel decupat din hârtie şi în felul ăsta învaţă să spună pe cine iubeşte cel mai mult.

Iosifel vrea să-l ajute pe tataiu şi în felul ăsta învaţă să facă împreună cu el o rachetă spaţială, iar tataiu, la rândul lui, învaţă să răspundă la cele mai năstruşnice întrebări ale lui Iosifel – de pildă: cât trebuie să-şi ţină respiraţia o râmă care sapă în pământ, până dă de aer? Universul lui Iosifel este populat cu prieteni de nădejde: căţelul Max, elefantul Duminică, şoricelul Rumeguş, dinţii de vampir şi o sumedenie de jucării şi de închipuiri nevăzute, poate, de părinţi, dar cât se poate de adevărate pentru copilaş.

Lavinia Branişte se apropie cu tulburătoare tandreţe şi căldură de acest univers de micuţ care dezvăluie o lume tot mai mare şi mai miraculoasă. Cartea poate fi citită de orice copil care ştie sau învaţă să citească. Dar, pe lângă asta, mi se pare o carte minunat de citit copiilor cu voce tare. Cred că un micuţ de cinci ani care ascultă lectura acestor povestiri va intra imediat în universul mai micului Iosif, faţă de care se va simţi el însuşi mare şi protector. Şi astfel, apropiindu-se de Iosifel cu sufletul,  va începe să se înţeleagă mai bine pe el însuşi.”

 

3.“Minunea” de R.J. Palacio

Cartea poate fi comandată online aici

Traducere: Iulia Arsintescu

 

“Minunea este o carte educativă, iar asta poate duce în eroare multă lume. Întâi de toate, îi poate speria pe micii cititori, care se gândesc că, of, iar li se ţine o predică plictisitoare. Sau îi poate înflăcăra pe părinţii care spun „ce atâtea poveşti, cărţile trebuie să educe!”

Eu vreau să afirm cu tărie un singur lucru: nimic din ce vă sperie legat de această carte nu este adevărat, iar tot ce vi se pare entuziasmant la ea este excepţional de adevărat. Minunea e o carte scrisă cu foarte multă pricepere, talent şi emoţie despre cum să îl înţelegem şi să îl acceptăm pe celălalt, chiar dacă ne sperie. Învăţăm toţi din ea, mici şi mari deopotrivă, dar înţelegând cu sufletul şi emoţionându-ne.

Dacă e să dau un verdict cât mai precis, Minunea este o carte recomandată pentru gimnaziu, de la vârsta de 10 ani în sus, însă se potriveşte fără probleme şi primilor ani de liceu. Recomand, desigur, şi titlurile publicate de Editura Arthur în continuarea succesului Minunea, şi anume: Minunea în 365 de zile, Cartea lui Julian şi Cartea despre Pluto”.

 

4.Cei aleși” de Scarlett Thomas

 

 

Cartea poate fi comandată online aici

Traducere: Iulia Arsintescu

 

“Iubitorilor lui Harry Potter le vin mănuşă şi cărţile din seria Cutremurul mondial de Scarlett Thomas, de aceea le-o recomand lor în primul rând.  Povestea are în mijlocul său copii cu puteri vrăjitoreşti, apoi întâmplări şi împrejurări care-i ajută să înveţe cum să-şi folosească înzestrarea  în situaţii de viaţă apropiate celor din lumea contemporană. Sunt ingredientele de bază ale unei cărţi despre care să vrei să nu se mai termine.

Cei aleşi este al doilea volum al seriei, deci eroii care şi-au descoperit puterile magice în primul volum învaţă cum să le stăpânească de-acum bine de tot. Pe măsură ce personajele se definesc mai clar, copiii-cititori vor descoperi lucruri cu care nu se întâlnesc des în cărţile destinate lor: aspiraţii pe care personajele încă nu le pot defini precis, tristeţi de neexplicat cărora trebuie să le găsească singuri soluţii, plus bucurii puternice şi rare, încă greu de împărtăşit altora, chiar şi celor de vârsta lor.

Cei aleşi e o carte cu care se pot identifica cititori mici şi mari, începând cam de la 11-12 ani. Nu uitaţi, însă,  că primul titlu din această serie este Pajiştea Dragonului. Dacă începeţi prin a-l citi pe el,  veţi înţelege şi mai bine Cei aleşi.”

 

5.“Formidabilul Maurice și oastea rozatoarelor savante” de Terry Pratchett

 

Cartea poate fi comandată online aici

Traducere: Iulia Arsintescu

 

“Terry Pratchett este un vrăjitor al cuvintelor care a imaginat o lume proprie – Lumea Disc – şi apoi a populat-o el însuşi de la zero, cu făpturi despre a căror existenţă ştim deja şi cu altele pe care le inventează sub ochii noştri. O adevărată explozie de imaginaţie, cu alte cuvinte.  În cartea despre care vorbesc acum, Maurice - un motan cu şcoala vieţii - se face şef peste o gaşcă de şobolani ca să-i escrocheze pe oameni şi să câştige bani. 

Mie mi-ar fi de-ajuns să ştiu doar asta şi m-aş apuca de citit. Dar cartea are ingrediente încă şi mai bogate: umor, uneori caustic; referiri dintre cele mai neaşteptate la basme pe care le ştim deja; personaje năstruşnice în care se pot recunoaşte fără echivoc trăsăturile unora de lângă noi; plus un adevărat fior filozofic, în acelaşi timp grav şi hazliu – uite că se poate!

De la 10 ani încolo, oricine poate citi Formidabilul Maurice şi oastea rozătoarelor savante. Ce scoate în evidenţă cartea printre alte titluri recomandate de la această vârstă este faptul că are darul să atragă spre lectură şi cititori băieţi. Insist: cititori băieţi! Că îi va încânta şi pe cititorii adulţi, hârşiţi în hăţişul literaturii „grele”, nici nu mai pomenesc. Terry Pratchett are un adevărat fan-club în rândul iubitorilor de cărţi. Merită să i vă alăturaţi.”

 

6.“Crenshaw” de Katherine Applegate

Cartea poate fi comanda online aici

Traducere: Iulia Arsintescu

 

“Crenshaw” este una dintre acele cărți pentru copii care propun un subiect pe cât de sensibil, pe atât de contextual: copiii și sărăcia. Traumele trăite zi de zi micuții care nu își găsesc cu adevărat un loc pe care să îl numească “acasă” sunt uriașe, lăsând urme adânci într-un suflet de copil. Lăsat singur în fața imprevizibilului pe care îl oferă viața, un copil fără posibilități se poate simți neputincios, copleșit de situație și, mai mult decât orice, singur.

 

“Crenshaw” descrie lupta interioară a unui copil aflat în fața angoasei date de realitatea înfiorătoare. Jackson este un puști care leagă o prietenie specială, cum nu poate fi descrisă decât în paginile acestei cărți pentru copii, cu motanul Crenshaw. Prietenul său imaginar (sau poate că nu ???) îi oferă alinarea de care micuțul are atât de multă nevoie.

 

7.“Elias și Spioana Carturarilor I. Focul din cenușă”  de Sabaa Tahir

Cartea poate fi comandată online aici

 

Traducere: Traducere: Iulia Arsintescu

 

Elias este cel mai bun soldat al Academiei militare a Imperiului – şi, în secret, cel care îşi doreşte cel mai puţin să se afle acolo. Aflat pe punctul de a dezerta, se vede obligat să participe la o competiţie nemiloasă al cărei câştigător va fi desemnat împărat.    

Laia face parte din clanul Cărturarilor, înrobit de mulţi ani de către Războinici. Când fratele ei este arestat sub acuzaţia de trădare, Laia ia legătura cu mişcarea de rezistenţă împotriva asupritorilor, în speranţa că îi vor elibera fratele. În schimbul ajutorului, rebelii îi cer să se strecoare în Academie şi să spioneze pentru ei.

Când Elias şi Laia se întâlnesc, îşi vor da seama că legătura dintre ei este mult mai puternică decât ar fi crezut vreodată şi că soarta Imperiului se află în mâinile lor. Destinele li se încrucişează într-o poveste care se citeşte cu sufletul la gură, despre curaj, iubire, loialitate şi libertate, într-o lume în care totul le este potrivnic.

 

8.“Materiile Întunecate I. Luminile Nordului” de Phillip Pullman

Cartea poate fi comandată online aici

Traducere: Iulia Arsintescu

 

O lume în care sufletul oamenilor se află în afara corpului, o lume populată de vrăjitoare, urși cu armură și în care o substanță misterioasă, numită Praf, îi uimește pe unii și îi înspăimântă pe alții – acesta este universul Lyrei Belacqua, eroina Luminilor Nordului.

Fata pornește la doar unsprezece ani în cea mai mare aventură a vieții sale, spre tărâmul întunecat și magic al Nordului, ca să-l salveze pe Roger, cel mai bun prieten al ei. Fără știrea Lyrei însă, rolul pe care-l are de jucat e mai mare de atât: călătoria ei devine poveste și povestea legendă, pentru că, de deciziile pe care le va lua, depinde însăși soarta lumii.

Această poveste captivantă despre prietenie și curaj, prima parte a trilogiei “Materiile intunecate”, a fost tradusă în zeci de limbi și reeditată de zeci de ori.

 

9.“James și piersica uriașă” de Roald Dahl

Cartea poate fi comandată online aici

Traducere: Iulia Arsintescu

 

Printre cele mai faimoase opere ale lui Roald Dahl se numără: “Charlie și fabrica de ciocolata”, “Matilda”, “Fantasticul domn Fox” și “James și piersica uriașă”. Volumul de față face este o carte de beletristica dedicată categoriei de vârstă 7-12 ani.

 

Un uriaş rinocer scăpat de la Grădina Zoologică i-a mâncat pe părinţii lui James într-o clipă. Şi cum o nenorocire nu vine niciodată singură, James este trimis să locuiască împreună cu îngrozitoarele sale mătuşi, Sponge şi Spiker...

Curând însă, în viaţa băiatului se va petrece un lucru minunat... Cu ajutorul câtorva limbuţe fermecate de crocodil, va porni în cea mai grozavă călătorie, cu cel mai neaşteptat mijloc de locomoţie şi în compania celor mai amuzanţi şi mai simpatici tovarăşi de drum!

Iată care sunt cele 9 cărți de copii recomandate Iulia Arsintescu puștilor cărora le place să călătorească pe urmele eroilor din beletristica universală pentru copii. Comand online aceste titluri aflate în oferta noastră, însă înainte de a finaliza comanda, îți sugerăm sa vezi ce alte cărți de copii ai putea să mai pui în coșul de cumpărături!

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART