Cinci prieteni, o insulă și mult suspans

de Oana Purice29 septembrie 2021
Cinci prieteni, o insulă și mult suspans

Dacă v-a plăcut seria Copacul Depărtărilor sau dacă aveți chef de niște aventură, nu ratați primul volum al seriei Cei cinci faimoși de Enid Blyton – Cei cinci pe insula comorii, publicat recent la editura Arthur. Minunat tradus de Alex Moldovan și Mariana Buruiană, romanul nu se abate nicio secundă de la ce promite prin titlu și copertă: peripeții, suspans, o fată mai ciudată, un câine, o insulă și-o comoară. Dacă nici astea nu sunt ingrediente pentru o poveste care să vă facă să chiuiți de plăcere, nu știu care ar putea fi altele.

 

Înainte să vedem care-i treaba cu insula comorii, trebuie să vă zic că Enid Blyton este una dintre cele mai prolifice și apreciate scriitoare de literatură pentru copii. Născută în Marea Britanie, a scris mai mult de 600 de cărți, care s-au vândut în peste 500 de milioane de exemplare peste tot în lume. Exact. Ați citit bine. 600 de cărți, 500 de milioane de exemplare. Asta chiar spune ceva despre priceperea ei. Unde mai pui că și-a plasat numeroase dintre povești chiar în locurile în care a trăit, astfel că naturalețea cu care construiește lumi și personaje este asigurată.

 

Cei cinci faimoși: Cei cinci pe insula comorii, Enid Mary Blyton, Editura Arthur

 

Cum școala se terminase, Julian, Anne și Dick tot așteptau să afle când vor pleca împreună cu părinții lor în stațiunea de pe malul Atlanticului, unde obișnuiau să-și petreacă vacanțele. Doar că, surpriză, anul acesta mama și tata au decis că e timpul să petreacă un sejur singuri în Scoția. Cum copiii erau deja destul de mari ca să-și poarte singuri de grijă, s-a decis că vila din golful Kirrin a unchiului Quentin și a mătușii Fanny era numai bună. Zis și făcut.

 

Odată ajunși la Kirrin, entuziasmul celor trei frați a dat nas în nas cu toanele verișoarei Georgina/George, dar au făcut repede pace. Mai ales că erau chit: ei nu îi dezvăluiau secretul despre cel mai bun prieten în fața părinților și-i cumpărau câte-o înghețată, iar ea îi ducea pe insula ei proprie și personală. Un târg cât se poate de corect. Numai că ce descoperă în ziua în care o furtună îi forțează să se adăpostească în ruinele castelului de pe insulă le întrece toate așteptările. Chiar și pe ale atotcunoscătoarei George. Care se dovedește că e o fată chiar faină și foarte inteligentă. Mai ales după ce ajunsese la concluzia că „dacă împărtășești plăcerile cu ceilalți și bucuria se dublează” (p. 71).

 

Cum suspansul este una dintre cele mai bune invenții după ciocolată și Internet, n-o să vă spun nici ce găsesc cei cinci faimoși, nici cum au reușit să-l scoată din pepeni pe ursuzul unchi Quentin, care a atras niște musafiri nedoriți și cam fără maniere pe insula Kirrin. Și nici cum și-au dat seama Dick și Anne că ar fi mai bine să nu-ncerce să-i caute pe Julian și George; mai bine să găsească un plan mai bun de salvare. Dar ce pot să vă spun e că veți sta cu sufletul la gură, așteptând să aflați care va fi soarta insulei Kirrin și a comorii sale. Și, desigur, să vedeți dacă până la urmă George va avea voie să-și-l țină pe cel mai bun prieten alături de ea.

 


Cei cinci faimoși: Cei cinci pe insula comorii, Enid Mary Blyton, Editura Arthur

Cei cinci faimoși: Cei cinci pe insula comorii, Enid Mary Blyton

Traducere din limba engleză de Alex Moldovan și Mariana Buruiană

Ilustrația copertei: Laura Ellen Anderson

Colecția Red Adventure

Editura Arthur, 2021

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART