Povestea frindelului - despre puterea lui „Ce-ar fi dacă...?“

30 septembrie 2020
Povestea frindelului - despre puterea lui „Ce-ar fi dacă...?“

Cine n-a avut profesori preferați? Cine n-a avut profesori de temut? N-ar fi școala școală fără legende despre profi de gașcă și profi de care e bine să te ferești. Atmosfera din clasă generată de dinamica profesor-elev poate influența pe termen lung evoluția unui copil. În sensul acesta, înclinația către anumite discipline poate avea aceeași greutate ca relația cu profesorul.

Nick Allen începe clasa a cincea, iar trecerea la ciclul gimnazial vine cu numeroase schimbări: va avea alți profesori, mai multe materii și „note adevărate, din cifre, trecute în carnet“. Dar Nick e deja o legendă – are atât de multe idei, că reușește mereu să însuflețească orele; în plus, se pricepe de minune să-și scape colegii de temele pentru acasă.

Însă școala mai are o legendă: doamna Granger, profesoara sobră, cu cămașa prinsă bine la gât cu o camee, predă engleză și adoră dicționarele. Cu privirea de raze X, vede tot ce n-ar dori elevii să vadă.

Nick își testează trucurile încă de la prima oră cu temuta profesoară, dar doamna Granger nu e mai prejos, și Nick se alege cu o temă în plus.

 

Andrew Clements, Povestea frindelului

 

Dicționarele – mari și groase – par să te închidă între copertele dure ca între niște gratii ale conformismului steril, nu toți înțeleg că limba este un organism viu, în continuă schimbare. Iar dacă denumirea lucrurilor e mai degrabă stabilită convențional, Nick hotărăște să redenumească pixul. Așa apare cuvântul „frindel“, iar  între cei doi începe un ping pong pe seama convenției și a inovației cu un rezultat pe care niciunul nu l-a prevăzut.

Există un prag dincolo de care ideile noastre prind viață proprie și nu mai avem control asupra lor. Uneori „Ce-ar fi dacă...?“ e motorul perfect pentru nașterea lor, iar Nick a îndrăznit să-și pună această întrebare și a aflat ce putere poate avea o idee năstrușnică pusă în practică mai în glumă, mai în serios.

 

O recenzie de Alina Ioan, redactor Arthur

 

Ilustrații de Brian Selznick

Traducere din engleză de Florentina Hojbotă

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART