Doctorul Aumădoare, o poveste plină de compasiune și aventură

de Arthur19 martie 2019

Povestea Doctorului Aumădoare îi invită pe cei mici în universul prieteniilor frumoase, dintre om și tot felul de animăluțe simpatice. Cartea lui Kornei Ciukovski este dedicată tuturor copiilor care văd în necuvântătoare prieteni pe care se pot baza, sau ființe fascinante ce trăiesc alături de noi pe acest pământ și care trebuie iubite, ocrotice și respectate. 

 

Doctorul Aumădoare este o carte pe care fiecare puști trebuie să o aibă în biblioteca din camera sa. În spitalul lui, toate animăluțele cu probleme de sănătate sunt binevenite, așa cum cel mai mic va descoperi în paginile acestei cărți. Vă invităm să descoperiți chiar acum cine este Doctorul Aumădoare și care sunt secretele meseriei sale uimitoare: 

 

 

 

 

Cine este Doctorul Aumădoare?

Doctorul Aumădoare este prietenul de nădejde și ajutorul tuturor animăluțelor care nu se simt chiar bine. Menirea sa pe această lume este pusă în slujba tuturor necuvântătoarelor simpatice, de la căluți la lei, de la crocodili la maimuțele de pe îndepărtatul continent african. Acolo unde sănătatea animalelor este pusă în pericol, Doctorul Aumădoare este întotdeauna prezent.

 

Doctorul este foarte bun și grijuliu, atunci când animalele sunt bolnave. Iar prietenii săi necuvântători sunt recunoscatori pentru atenția pe care Doctorul Aumădoare le-o poartă și îl iubesc tare mult pe acesta. Atât de mult, încât animăluțele îi fac în casă curat, îi aduc de mâncare bunătăți de toate felurile și chiar au grijă de el, atunci când doctorul este în primejdie.

 

În camera lui are iepurași, o veveriță, în bufet o cioară, pe divan un arici țepos, iar dulap șoricei albi. Dintre toate animăluțele de care este înconjurat, Doctorul Aumădoare le îndrăgește cel mai mult pe rața Kika, câinele Avva, purcelușul Groh-Groh, papagalul Carudo și cucuveaua Bumba.

 

Doctorul Aumădoare ține atât de mult la animăluțele din lumea întreaga, încât odată, atunci când a auzit ca maimuțele din Africa sunt bolnave și că, dacă nu se fac bine, vor dispărea, nici nu a stat mult pe gânduri. A făcut rost de o corabie și a plecat tocmai din Rusia, acolo unde Doctorul Aumădoare locuia.

 

 

 

Doar că aventura în apele de pe coastele continentului african s-a lăsat cu pirați fioroși, pregătiți să îi pună în pericol planul Doctorului Aumădoare de a ajunge cu bine la maimuțele bolnavioare. Va reuși acesta să treacă de toate pericolele ce îi ies în cale, pe întregul parcurs al aventurii sale? Cei mici vor afla acest lucru doar la finalul ultimului capitol din cartea “Doctorul Aumadoare”, scrisă de Kornei Ciukovski.

 

Fragment din povestea Doctorul Aumădoare

“Zi de zi, la Doctorul Aumădoare veneau fel de fel de animale bolnave: vulpi, iepuri de casă, foci, măgari, pui de cămilă. Pe unele le durea burta, pe altele dinții. Tuturor, doctorul le dădea doctorii și toate se înzdrăveneau numaidecât.

 

Odată, la Aumadoare veni un ied fără coadă ș doctorul îi cusu o coadă nouă. Pe urmă, din adâncul pădurii, veni o ursoaică plângând. Se tânguia jalnic, gemând și scâncind, căci îi intrase în labă un ghimpe foarte mare. Doctorul scoase ghimpele, spălă rana și o unse cu pomada lui miraculoasă. Durerea îi trecu ca luată cu mâna și ursoaica porni voioasă spre bârlog, la ursuleții ei.

 

Pe urmă la doctor veni, târându-se cu greu, un iepure bolnav, care abia scăpase din ghearele copoilor. După el veni un berbec bolnav, care raceste rău și tusea. Apoi veniră doi pui de găină, care adusese un curcan intoxicat cu ciuperci otrăvitoare.

 

Tuturor, doctorul le dădu doctorii. Cu toții se înzdrăveni pe loc. Târziu, când bolnavii plecară, doctorul auzi un foșnet venind  dinspre ușă.

 

  • Intră! strigă doctorul. În cameră intră un fluturaș trist:

 

Aripioara mi-am ars la lumânare.

 Ajută-mă, doctore Aumădoare!

Căci aripioara tare mă doare! 

 

Doctorului i se făcu milă de fluturaș. Îl luă în palmă și-i cercetă îndelung aripioara arsă. Apoi zâmbi și zise vesel:

 

  • Nu te-ntrista fluturaș!

Șezi colea, pe scăunaș:

Eu ți-oi coase din mătasă

O aripioară frumoasă,

Nou-nouță

Tot micuță

Și pestriță!”

 

(...) Uite așa își petrecuse doctorul toata ziua, îngrijndu-și bolnavii până seara târziu. Sfârșindu-și treburile, se culcă pe divan și adormi mulțumit. Și visă urși albi, cerbi și morse.

Când deodată, cineva bătu la ușa lui.”

 

Credit foto: Ema Cojocaru 

                                                          Doctorul Aumădoare

                                                                Kornei Ciukovski, Doctorul Aumădoare

                                                                              Editura Arthur, 2018. 

                                                                    

    

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART