Curiosul caz al lui Origami Yoda – fun facts

19 octombrie 2018

Cu mult timp în urmă, într-o galaxie îndepărtată.... Ei bine, nu chiar așa de îndepărtată, pentru că acțiunea se petrece într-o școală și nici cu așa de mult timp în urmă, poate doar pe vremea când copiii de clasa a șasea nu aveau telefoane mobile și, oroare, vorbeau între ei în pauze și la petrecerile dansante de la școală.

Dwight e un puști ca oricare altul, poate ceva mai neîndemânatic din punct de vedere social, dar cu preocupări similare cu ale colegilor săi: cum să se integreze mai bine, cum să își facă prieteni, cum să depășească situațiile stânjenitoare, cum să atragă atenția fetei pe care o place. Așa că Dwight concepe (sau nu?) un plan care să-l ajute să devină mai plăcut în ochii colegilor: îl inventează pe Origami Yoda.

Origami Yoda e o figurină din hârtie pe care Dwight o poartă pe deget la școală și care funcționează ca un fel de oracol din Delphi. Pe rând, colegii se perindă prin fața ei punându-i diverse întrebări. Yoda, cu vocea lui Dwight, le răspunde, dându-le nu sfaturile pe care vor să le audă, ci pe cele de care au nevoie. Evident, apar și taberele: unii cred în Origami Yoda, alții zic că e o prostie.

Prin urmare, Tommy adună mărturiile tuturor, adaugă propriile comentarii și pe cele ale altor colegi și încearcă să-și dea seama dacă trebuie să asculte de Origami Yoda atunci când acesta îi spune s-o invite pe Sara la dans. Pe lângă textul amuzant, cartea conține și diverse schițe haioase, care vor încadra, cu siguranță, această carte la segmentul de cărți umoristice pentru copii.

Și acum, înainte să vă apucați să citiți această carte mega-distractivă, știați că....?

  1. Origami este arta japoneză a împăturirii hârtiei. Provine din cuvintele japoneze ori (împăturire) și kami (hârtie). În carte, Dwight îl inventează singur pe Origami Yoda, în timp ce Harvey copiază un model de pe net. Dacă vreți să încercați și voi să împăturiți un Origami Yoda, găsiți o mulțime de modele pe YouTube.
  2. Yoda este un personaj din filmul Războiul Stelelor. Apare, pentru prima oară, în filmul Imperiul contraatacă, unde îl instruiește pe Luke Skywalker cum să lupte împotriva Imperiului galatic. Dacă în filmele originale, personajul era redat de o marionetă sau de actori costumați și machiați ca Yoda, în filmele ulterioare s-au folosit tehnici moderne de redare digitală.
  3. În carte sunt referințe la emisiunea American Idol, care este un fel de Vocea României la noi.
  4. Twist, dansul pe care Origami Yoda îi pune pe copii să-l învețe este un dans inspirat de muzica rocknroll și făcut popular de Chubby Checker în 1960, când a lansat hitul The twist, compus de Hank Ballard. Căutați-l pe YouTube să-l ascultați, așa că e amuzant? Citiți cartea ca să aflați cum se dansează!
  5. Coloana sonoră a filmului Spiderman 3, lansat în 2007, la care se face referire în carte, conține și o reinterpretare a cântecului The twist.
  6. Tom Angleberger a mai scris încă cinci cărți în seria Origami Yoda și toate au titluri cu super jocuri de cuvinte, care fac trimitere la personaje din Războiul stelelor, precum Darth Paper Strikes Back și The Secret of the Fortune Wookie. Abia aștept să văd cum vor fi traduse în limba română!

 

Un text de Laura Frunză


Tom Angleberger, Curiosul caz al lui Origami Yoda (Editura Arthur, 2018)

Ilustrații de Tom Angleberger și Jason Rosenstock

Traducere din engleză de Alina Bogdan

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART