Cele mai bune romane grafice pentru copii. 10 recomandări

de Matei Sâmihăian26 ianuarie 2022
10 romane grafice pentru copii

În anul care tocmai s-a încheiat au apărut tot felul de romane grafice noi pentru cei mai tineri cititori. Au început serii noi și au continuat seriile mai vechi, precum Dog Man sau Amuleta. Deci sper că a fost un an plin pentru fanii benzilor desenate. Dar haideți să aflăm care au fost cele mai căutate, și, sper eu, și citite, benzi pentru copii în 2021. 

 

Seria Poptropica

Vei rătăci prin arhipelagul Poptropica precum personajele din carte - Oliver, Mya și Jorge - și vei descoperi lumi dispărute, personaje stranii și multă acțiune.

Despre ce este Poptropica ne explică un personaj misterios din volumul Societatea secretă: „Poptropica e ca un punct de refugiu pe autostrada istoriei. Periodic, aici ajung diferite epoci. Cât timp nu se ciocnesc, se întorc de unde au venit și istoria merge mai departe. Protectorii au grijă ca lucrurile să meargă întocmai.” 

 

 

Surori de Raina Telgemeier

Cărțile Rainei Telgemeier sunt între cele mai așteptate evenimente editoriale din lume. Chiar și în România, odată cu apariția bestsellerului Zâmbește!, copiii au devenit fascinați de poveștile artistei americane, dar și de stilul vizual inconfundabil al autoarei. 

Raina reușește să reproducă în romanele sale grafice viața puștilor și puștoaicelor de gimnaziu de parcă ar trăi și ea printre ei și și-ar nota toate reacțiile, micile drame și bucuriile lor. De altfel, cărțile Rainei domină acest top 10 de benzi desenate pentru copii. 

 

Zâmbește! de Raina Telgemeier

Zâmbește! a fost primul roman grafic semnat de Raina Telgemeier publicat de editura noastră, și rămâne și astăzi în topurile bestseller de benzi desenate pentru copii. 

Iată cum prezintă Alin Răuțoiu acest volum: „autoarea își povestește patru ani din viață, din clasa a VI-a până într-a X-a, marcați de un constant calvar stomatologic cauzat de înfigerea a doi incisivi în mandibula superioară. Acest aspect oferă natural structură și dramă poveștii, astfel încât autoarea își permite să prezinte problemele adolescenței (amorezări, prieteni falși) cu încărcătura dramatică potrivită fără a fi nevoită să împingă anumite momente până la neverosimil sau să introducă elemente de fantastic. Iar prin grafismul simplu, abordabil, cu un simț al comicului în secvență reușește să evoce momente prin care am trecut cu toții, dar și să ne sensibilizeze la traume prin care n-am vrea să trecem.”

 

 

Seria Amuleta de Kazu Kibuishi

Anul trecut, într-un interviu pentru blogul Grafic, artistul Kazu Kibuishi ne-a povestit despre sursele de inspirație care au stat la baza seriei de romane grafice Amuleta

„La fel ca majoritatea artiștilor și eu am început să lucrez când eram foarte tânăr și pentru mulți ani n-am știut ce aș putea face cu abilitățile pe care le dezvoltam, deoarece mă gândeam că nu aș putea să-mi asigur traiul din asta. Doar după ce am citit Nausicaa of the Valley of the Wind de Hayao Miyazaki, când eram la facultate, mi-am dat seama ce voiam să fac: să dau viață unei aventuri de proporții prin intermediul benzilor desenate. Tot atunci am descoperit și seria Bone de Jeff Smith și am știut că vreau ca cărțile mele să ajungă alături de cele ale celor doi artiști pe care-i apreciam atât de mult.”

 

 

Fantome de Raina Telgemeier

Un alt roman grafic semnat de Raina, autoarea voastră preferată din câte-mi pot da seama, se află în topul nostru. E o poveste ceva mai diferită față de cele autobiografice cu care ne obișnuise, dar tot o poveste despre surori de vârste diferite. Cele două fete se mută într-un oraș nou ce pare bântuit de niște fantome… vesele. „Cred că majoritatea copiilor – probabil majoritatea adulților – simt un fel de frică de moarte. Inclusiv eu. Și ideea de a n-o mai face să fie înspăimântătoare, ci ceva vesel m-a atras întotdeauna. Așa că atunci când am desenat scheletele și fantomele din carte am vrut ca acestea să fie prietenoase. Voiam să transmit ideea de prietenie. În ultimii ani am fost în situația de a mă confrunta cu multe pierderi și mulți oameni au ieșit din viața mea în diferite moduri. Și presupun că a fost și o ocazie pentru mine de a mă împăca cu aceste pierderi,” spunea Raina Telgemeier într-un interviu pentru NPR despre acest volum. 

 

 

Colegul cel nou de Jerry Craft

În Colegul cel nou de Jerry Craft, carte câștigătoare a Medaliei Newbery, Jordan este un desenator foarte talentat, care trebuie să facă față clasei a 7-a. Poate n-ar fi așa complicat dacă nu era copilul cel nou din școală. Așa că Jordan trebuie să-și facă prieteni noi și în același timp să păstreze și legătura cu foștii colegi. Va reuși oare Jordan să se integreze cu brio în noul mediu?

 

 

Seria Garfield de Jim Davies

Îl știi pe motanul ursuz Garfield care-i face fripte cu lasagna lui Jon. Din câte am aflat, se pare că mulți copii învață să citească cu ajutorul benzilor semnate de Jim Davis și ăsta e un semn excelent. Benzile cu Garfield sunt pline de umor, iar motanul pofticios are tot felul de neplăceri cu cei care-l înconjoară, dar și cu vremea, fotoliul, ușa de la intrare și alte obiecte casnice. Când ai nevoie să-ți înveselești ziua, deschide oricare dintre volumele din seria Garfield. Chiar dacă seria Garfield nu este o colecție de romane grafice, ci una de strip-uri publicate zilnic de-a lungul mai multor ani, sunt sigur că veți citi despre pățaniile motanului cu sufletul la gură. 

 

 

Teatrul Corpului Uman de Maris Wicks 

Oare poți să înveți lucruri utile și să te și distrezi în același timp? Maris Wicks ne demonstrează că răspunsul este da în volumul Teatrul Corpului Uman. Vei afla despre misterele corpului uman de la un schelet simpatic. Și o să descoperi „de ce ne trosnesc oasele, de ce căscăm, de ce sughițăm, ce anume măsoară un tensiometru, care sunt grupele de sânge, de ce râgâim și de ce tragem pârțuri și multe, multe altele. Tonul este unul amuzant, presărat cu multe glumițe și jocuri de cuvinte, ceea ce va face din această carte o lectură foarte haioasă pentru copiii de peste 8 ani,” scrie și Laura Frunză. 

 

 

Seria Ștrumfii de Peyo

Bineînțeles că ștrumfii nu puteau lipsii dintr-un astfel de top. Artistul belgian Pierre Culliford „Peyo” i-a lansat pe orbită pe piticii albaștri în 1958, iar de atunci au tot fost reinventați: au apărut în seriale de desene animate, în filme de lung metraj, jocuri video, dar s-au strecurat și în limbajul nostru de zi cu zi. Ștrumfița, Marele Ștrumf, Gargamel, Azrael, Ștrumful Sportiv și ceilalți fac parte dintr-o memorabilă galerie de personaje și cu siguranță vor fascina și de acum înainte generații de copii.  

 

 

Roller Girl de Victoria Jamieson

Dacă îți place sportul și acțiunea, dar și să citești cărți despre prietenie, atunci romanul grafic Roller Girl de Victoria Jamieson e perfect pentru tine. Roller derby e un joc de echipă și, te-ai prins, protagonistele se dau pe patine cu rotile în încercarea de a marca mai multe puncte decât adversarele. Este un joc rapid și spectaculos, dar destul de dificil deoarece există riscul de accidentare. Iată cum e descris în carte acest sport: „În primul rând, există o atacantă care are o stea pe cască. Aceasta încearcă să treacă de apărătoarele echipei adverse. Pentru fiecare apărătoare de care trece primește un punct. Firește că apărătoarele nu vor s-o lase. Și atunci încep îmbrâncelile și căzăturile.” 

 

 

Aiurea de Svetlana Chmakova

Romanul grafic Aiurea începe cu buf!, atunci când Penelope intră pe poarta școlii și cade grămadă cu toate cărțile și caietele pe care le ținea în brațe. O astfel de intrare în scenă nu putea produce decât hohote de râs printre elevi și, așa cum îți poți da seama, pe eroină o afectează acest spectacol involuntar pe care l-a oferit gratuit colegilor. Cu timpul, însă, Pelenope va reuși să se împrietenească și să se apropie de ceilalți copii, în ciuda rivalității dintre Clubul de Artă, din care face parte, și cel de Știință.

Autoarea reușește cu multă abilitate să descrie viața unor elevi de gimnaziu și să creeze o sumedenie de situații amuzante.

 

 

Acesta a fost topul nostru de benzi desenate pentru copii din 2021. Dar care a fost pentru voi romanul grafic preferat pe care l-ați citit anul trecut? 

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART