Jocuri și jucării. Juniorii

de Marcia Marin17 noiembrie 2023
Jocuri și jucării. Juniorii

Un titlu nou din colecția Cărțile mele va fi disponibil la Târgul de Carte Gaudeamus din București (22 – 26 noiembrie). Jocuri și jucării. Juniorii este al nouălea volum scris și ilustrat de copiii care au câștigat concursurile „Locuiește în poveste!“ în 2020 și 2021. Volumul cuprinde două teme: „Salt în poveste” și „Jocuri și jucării”, iar autorii lucrărilor sunt:

Salt în poveste 

Ilustrații: Ioana Aolăriți / 26 Maruca Iordan / 28 Alexia Maria Mirițescu / 30 Ioana Ștefania Popa / 32

Texte: Theodora Ioana Balan – Vulpea reciclată / 35 Ileana Coman – Medicație pentru conflagrație / 41 Ruxandra Maria Constantinescu – Cum am privit printr-o fantomă / 47 Delia Ilinca Damian – Normo, arcul și Apolodor / 57 Patrick Dochinoiu – Dorothy și Cutiuță / 63 Maria Merca – Nu e rea, așa e ea / 69 Darius Munteanu – Continuare Tropice tâmpe / 77 Ilina Ruxandra Mureșan – Pippi vrea să tragă pe sfoară coronavirusul / 85 Timeea Julia Nicolaie – Safirul, Micul Prinț și Cristian / 91 Matei Someșan – Capitolul 5 ½. O lăcrimioară albă ca neaua / 99

Jocuri și jucării 

Ilustrații: Marta Crețu / 106 Cristina Milcu / 108 Sofia Mincă Borțun / 110

Texte: Ioana Bleotu – Casele copilăriei mele / 113 Alexandru Bora Ioan – Drago, dragonul intelectual / 119 Maria Ciucu – Dincolo de fereastra cea mare / 125 Ana Georgescu – Aventura cu liane și bătaia cu banane / 133 Emma Haica – Copilărie deconectată de la rețea sau despre cum a devenit o mașinuță de lemn mai cool decât o consolă / 139 David Ionescu – Lada de zestre / 147 Teodora Mateescu – Jocul fără nume / 153 Darius Munteanu – Statele Unite ale Jucăriilor Ieșite la Pensie / 159 Ilinca Popa – Elefănțelul Roz / 167 Ana-Maria Popa Lazăr – elf_nătăfleț@gmail.f / 175 Sofia Maria Similie – Ordinul Copiilor cu Idei Mărețe / 181 Andreea Teleșpan – King Kong / 187 Claudia Teleșpan – Bicicleta mea / 193

Câte universuri încap într-o carte mică? Eheei, nici nu vă imaginați voi, căci asta o hotărăsc numai personajele. lar cum personajele noastre sunt mai năstrușnice și mai aventuroase ca oricând, să nu vă mirați prea tare dacă vă pomeniți că stați la taclale cu Micul Prinț, că învățați să zburați cu Drago, dragonul intelectual, sau că făuriți jucării alături de elfii din atelierul Moșului. Ba mai mult, vă spun un secret: veți lua parte chiar și la dezbateri electorale pentru președinție, și nu oriunde, ci tocmai în Statele Unite ale Jucăriilor ieșite la pensie!

***

Pentru pregătirea volumelor juniorilor, în fiecare vară am organizat o tabără de creație. Din cauza contextului pandemic, timp de doi ani nu am putut organiza tabăra și de aceea câștigătorii celor două ediții ale concursului au fost invitați în tabără în vara anului 2022.

De câțiva ani deja, tabăra noastră se face la Alma Vii, un sat ascuns printre colinele transilvane, la câțiva kilometri de Mediaș. Și, de câțiva ani, copii talentați din București, Iași, Constanța, Craiova sau Timișoara se reunesc aici, în inima țării, în micul sat săsesc care s-a dovedit a fi locul ideal de locuit în poveste. În vara lui 2022, copiii au locuit în poveste la Alma Vii alături de scriitorii Ioana Bot, Ioana Nicolaie, Florin Bican și Mircea Cărtărescu și de ilustratorii Oana Ispir și Dan Ungureanu.

Au fost ateliere de poezie și de proză, de gramatică narativă, reciclare de povești, jocuri literare, lecturi; copiii au ascultat, au învățat, au inventat și s-au distrat de minune la fiecare atelier. Și au fost inventate atâtea jocuri la Alma Vii, încât aproape că s-ar mai putea face o carte. Coordonați de Gabriel Cărtărescu, copiii au creat Monopolodor (jocul pe care Apolodor l-ar fi creat în copilărie), au participat la vânători de comori inspirate de lupul din Scufița Roșie și de merele de aur ale lui Prâslea cel Voinic, au inventat un joc de cărți care o distra pe regina cea rea din povestea Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici.

Un joc literar care le-a plăcut foarte mult tuturor a fost cel propus de Mircea Cărtărescu: le cadavre esquis (cadavrul fermecător). E un joc inventat de suprarealiști și se bazează pe asocieri de cuvinte sau de imagini. Participanții scriu pe rând câte o frază/propoziție/vers, îndoaie foaia de hârtie în așa fel încât următorul participant să vadă doar ultimele cuvinte și o dă mai departe și tot așa. La sfârșit, se despăturește foaia și materialul e citit ca un text integral. Pot ieși lucruri surprinzătoare, frumoase, poetice sau pline de umor.

În primele pagini ale antologiei veți găsi fragmente scurte din textele scrise de copii la atelierele din tabără, dar și impresiile cu care au rămas în urma acestei experiențe.

Creație, emoție, râsete, prietenie, peripeții – sunt cuvinte care se regăsesc în mai toate impresiile primite atât de la copii, cât și de la scriitori și ilustratori și credem că definesc cel mai bine acest proiect minunat.

Vă invităm să citiți textele din acest volum, să admirați ilustrațiile, să râdeți și să vă emoționați. De asemenea, vă așteptăm la concursurile noastre și sperăm să ne vedem – și revedem ☺ – în taberele „Locuiește în poveste!”.

 

În aceeași colecție, alte titluri semnate de copii:

Care-i faza cu cititul?

Ce poți face cu două cuvinte

Cui i-e frică de computer?

Uite cine vorbește

Cel mai mult și mai mult

Selfie

Lumea-n gamă marțiană

Când viitorul era mic

 

Recomandări (346) Interviuri (115) Noutăți (83) Călătoriile micului om (7) Titluri în focus (327) Evenimente (74) Cartea în 3 minute (19) Dragă scriitorule (29) Topuri (30) Locuiește în poveste (45) Caravana Arthur (14) Trofeul Arthur (20) Ordinul Povestitorilor (12) Școală (30) Artstagram 4 (3) Concursuri (134)
Avanpremieră: „Evrika! Experimente științifice pentru copii” + 3 experimente distractive
Avanpremieră: „Evrika! Experimente științifice pentru copii” + 3 experimente distractive 25 aprilie 2024
În cartea Evrika! Experimente științifice pentru copii veți găsi 105 proiecte distractive care îi vor surprinde, încânta și învăța lucruri noi pe copi...
Mai multe
Anchetă Arthur – Pasiuni & Colecții #8. Povestitoare: Daniela Ulieriu
Anchetă Arthur – Pasiuni & Colecții #8. Povestitoare: Daniela Ulieriu de Ema Cojocaru 23 aprilie 2024
Cu Daniela Ulieriu încheiem ancheta de primăvară la care au participat scriitorii români publicați la Arthur, Genius și miniGrafic. Cred că nu puteam...
Mai multe
Michael Ende. Limbajul fanteziei și al aventurii
Michael Ende. Limbajul fanteziei și al aventurii de Oana Purice 18 aprilie 2024
Când a fost ultima dată când ați pus telefonul pe mute, ați închis laptopul și televizorul și ați citit, doar pentru voi, o carte din raftul copiilor?...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART