Un pricolici în fantastica țară a vampirilor falși

de Andreea Calin acum 2 ani

Așteptam cartea aceasta de ceva vreme. Așteptam, mai exact, o carte/un scriitor care să îmi demonstreze că se poate scrie și la noi literatură fantasy (pentru copii) de calitate. Eram convinsă că fascinația lui Andrei pentru Harry Potter și-ar putea găsi, la un moment dat, un echilibru într-o carte scrisă și gândită… românește.

O istorie secretă a țării vampirilor – Cartea pricoliciului a pus capăt așteptării. Autoarea, Adina Popescu, la rândul ei fascinată de universul creat de J.K. Rowling în seria Harry Potter, a construit cu îndemânare și evidentă pasiune o lume complexă care, dincolo de firul narativ principal, reface, în opinia mea, caricatural și distopic, realități românești de care ne-am lovit în anii totalitari, dar ale căror efecte le mai simțim și acum.

Cartea propune cititorului o revizitare și actualizare a basmelor copilăriei și a miturilor de referință pentru cultura noastră într-un univers imediat, îngrijorător de contemporan. În tradiția romanelor fantasy, ea amestecă inspirat personaje, simboluri și povești din (i)realitatea fantastică cu „ordinea” unui real a cărui normalitate este discutabilă (și tocmai de aceea, cu atât mai ușor de recunoscut).

Citește în continuare aici.

Vă recomandăm şi