Poveste de Crăciun, de Charles Dickens: Săptămâna Filme-cărți.ro de Crăciun

de Jovi acum 4 ani

Primul gând atunci când, împreună cu colegii mei, ne-am gândit să scriem câte ceva special de Crăciun, devenită acum ”Săptămâna Filme-cărți.ro de Crăciun”, nu a fost să aleg un film, ci să caut o carte dedicată acestor sărbători, să o citesc și să vi-o prezint. Prima alegere a fost un roman clasic, ”Poveste de Crăciun”, de Charles Dickens, pe care eu îl dețin într-o frumoasă ediție apărută în 2012 la Editura Arthur, cu ilustrații strălucitoare semnate de Anca Smărăndache.

Desigur că mulți dintre voi cunoașteți povestea imaginată de Charles Dickens, apărută într-o primă ediție acum 170 de ani, în decembrie 1843. Este deja un clasic, dar sincer cred că o majoritatea însemnată a ”pasionaților” de sărbători hibernale trec cu pasivitate peste această cărțulie, pentru a viziona mai degrabă filmele ce au apărut ca adaptare a acesteia, precum ”Scrooge” (1951), ”Scrooged” (1988) cu Bill Murray, ”The Muppet Christmas Carol” (1992), ”A Christmas Carol” (1999) cu Patrick Stewart, precum și varianta Disney – ”A Christmas Carol” (2009), cu Jim Carrey. Pe ultimul dintre acestea l-am prezentat și eu pe Filme-cărți.ro, dar l-am găsit atunci întunecat, încâlcit, aproape plictisitor.

Așadar, toată lumea știe povestea, dar câți dintre noi am citit cartea? Nici eu nu o făcusem și, cu ochii minții imaginându-mi-l pe Scrooge cu fața schimonosită a lui Jim Carrey, am purces la lectură: am găsit o poveste la fel de proaspătă precum părea probabil acum 170 de ani, cu descrieri care nu cad în păcatul trecerii timpului, cu un personaj principal atent construit și care evoluează treptat, așa cum ne-am fi așteptat, având în vedere momentele prin care trece. Cine este acest personaj?

Citeşte restul articolului aici.

Vă recomandăm şi