Cel mai erou al copilăriei vorbeşte acum româneşte

de Răzvan Ţupa acum 7 ani

Editura Art continuă munca de alfabetizare a publicului românesc în lumea romanului de benzi desenate şi aduce în librării o carte adresată deopotrivă cititorilor adulţi, dar şi celor mici. „Jurnalul unui puşti" este prima carte din seria semnată de Jeff Kinney.

Probabil că, dacă Mark Twain ar fi scris romanele cu copii în secolul XXI, benzile desenate ar fi fost mediul ideal. Nu doar pentru că aventurile s-au mutat, în cea mai mare parte, în lumea întreprinderilor vizuale, ci, mai ales, datorită dinamismului special pe care îl au imaginile dublate de cuvinte scrise stângaci. Protagonistul „Jurnalului", Greg Heffley, este un elev de gimnaziu care notează în imagini evenimente şi visuri tipice pentru vârsta sa. Ştie că o să fie celebru, doar că nu şi-a dat seama încă în ce mod ciocnirile cu băieţii mai mari îl frustrează, dar îi şi pun la lucru potenţialul destul de ascuns ca să se întrebe oricine dacă acest potenţial există.

De la jocuri la romane Biografia autorului Jeff Kinney include perioade în care a fost designer de jocuri pe calculator, una dintre cele mai cunoscute creaţii pe care şi le asumă fiind Poptropica. Jocul on-line a adunat 75 de milioane de utilizatori, aventurile virtuale fiind dublate de o atenţie deosebită acordată siguranţei utilizatorului, căruia i se cer cât mai puţine date personale reale. Cu această recomandare, Kinney şi-a asumat istoriile desenate ca pe un nivel următor al carierei sale, până acum fiind deja publicate patru cărţi în această serie (roşu, albastru, verde, galben), iar a cincea („The Ugly Truth", violet) fiind programată să apară în luna noiembrie a acestui an.

Citiţi articolul în întregime în ziarul Ring.

Vă recomandăm şi