Tipurile de inteligență #2

de Alexandra08 aprilie 2024
Tipurile de inteligență #2

Ce înseamnă să fii inteligent? Să citești mult? Să te descurci bine la școală? Ce rol are inteligența emoțională? Acestea sunt întrebări foarte importante la care se gândesc toți părinții.

Howard Gardner, neuropsiholog și cercetător în domeniul educației la Universitatea Harvard, a fost cel care a identificat mai multe tipuri de inteligență și a chestionat relevanța testelelor IQ în definirea inteligenței. Potrivit lui Gardner, testele convenționale de inteligență accesează doar trei tipuri de inteligență: lingvistică, logico-matematică și spațială. Acesta a considerat că inteligența este privită dintr-o perspectivă convențională și restrictivă și că măsurătorile testelor IQ nu reușesc să surprindă și alte tipuri de inteligență pe care un individ le poate avea.

Cartea sa din 1983, Frames Of Mind: The Theory Of Multiple Intelligences a adus o nouă perspectivă și a conturat teoria celor opt tipuri de inteligență. Teoria lui Gardner a avut un impact deosebit în domeniul educației, iar profesorii și educatorii au fost inspirați să exploreze noi modalități de predare orientate către diferitele tipuri de inteligență.

De ce este important să înțelegem această teorie

Unii copii reușesc să aibă rezultate foarte bune la testele scrise, în timp ce alții preferă evaluările practice. O abordare standardizată nu reușește să integreze, persoanele care se bazează pe intuiție și creativitate. Fiecare individ deține inteligențe diferite pe care le folosește în procesul de învățare.

Identificarea tipurilor de inteligență la copii îi poate ajuta pe aceștia să evolueze liber, fără frustare și să dezvolte mai multă implicare în activitățile educaționale.

Gardner definește inteligența ca fiind un potențial biopsihologic de procesare a informațiilor care poate fi activat într-un cadru sau context cultural pentru a rezolva probleme sau a crea produse care pot fi valoroase într-o cultură. (Frames Of Mind: The Theory Of Multiple Intelligences, Howard Gardner)

Din poziția ta de părinte vei înțelege că un anumit tip de înțelepciune intuitivă îi ghidează pe copii. Tot ce trebuie să faci este să le permiți să o pună în practică.

Micul Om te invită să descoperi diversitatea inteligenței și cum poți să-ți ajuți copilul să călătorească în siguranță spre ceea ce visează.

Cele opt tipuri de inteligență identificate de Gardner

cool Inteligența lingvistică

Scriitorii dețin acest timp de inteligență, care presupune un anumit tip de sensibilitate pentru limbajul vorbit sau scris. Ea include capacitatea de a învăța cu ușurință alte limbi, de a înțelege structura, morfologia și sintaxa. Dr. Seuss, sau Theodor Seuss Geisel, deține un rol important și fascinant în peisajul literar. Desenele și poeziile sale continuă să încânte și să amuze copiii (și adulții) de toate vârstele. A publicat 60 de cărți pentru copii și alte lucrări de-a lungul carierei sale. Dr. Seuss a găsit o modalitate de a se juca, folosind cuvintele ca nimeni altcineva.

Cinci titluri de Dr. Seuss de la editura Arthur

O, în ce locuri minunate o s-ajungi!

Cărticica de dormit

Cotoi cu pălărioi

Cotoi cu pălărioi se întoarce!

Cum a furat Grinch Crăciunul

Cărticica de dormit, Dr. Seuss

cool Inteligența logico-matematică

Inteligența logico-matematică se referă la capacitatea de a efectua operațiuni matematice complexe și de a înțelege lumea dintr-o perspectivă științifică și logică. Copiii care dețin această capacitate sunt buni în a rezolva ecuații, calcule sau de a rezolva probleme abstracte.

Micul Om îți recomandă să citește Războiul limonadei de Jacqueline Davies. Elev în clasa a patra, Evan Treski se pricepe la oameni. Știe să schimbe două vorbe cu ei, chiar și cu adulții. Pe de altă parte, sora lui mai mică, Jessie, e bună la matematică, dar nu la a lega relații cu oamenii. Când începe Războiul Limonadei între frați, nu e deloc limpede cine o să câștige și nici măcar dacă vrajba lor o să se termine vreodată. Un roman plin ochi de ponturi ingenioase, o introducere în lumea afacerilor, cu definiții ale unor termeni economici cheie, grafice și diagrame. Această carte subliniează perfect teoria tipurilor de inteligență. Evan are talentul de a comunica cu ușurință, iar sora lui este o matematiciană foarte bună. Fiecare are individualitatea lui și fiecare este bun la ceva.

Un exemplu desăvârșit atunci când vorbim despre inteligența logico-matematică este Marie Curie, prima femeie care a primit premiul Nobel și, până acum, singurul om de știință care a primit două premii Nobel pentru două discipline diferite (fizică și chimie). Marie Curie: în căutarea luminii este un roman grafic, bogat ilustrat, care ne dă ocazia să cunoaștem îndeaproape drumul fascinant pe care Marie l-a parcurs în lumea științei.

cool Inteligența spațială/vizuală

Oamenii care dețin acest tip de inteligență percep lumea vizual și spațial. Aceștia au capacitatea de a transforma sau modifica informațiile vizuale, sunt talentați la desen, se orientează ușor în spațiu sau rezolvă puzzle-uri fără efort.

Dacă îți dorești o experiență vizuală absolut spendidă citește Festinul domnului Verde  de Javier Sáez Castán. Domnul Galben trăiește într-o lume galbenă. Asemenea lui, domnii Albastru, Violet, Brun, Negru și Verde, locuiesc într-o lume de o singură culoare. Până când, într-o zi, domnul Verde îi cheamă să le prezinte o descoperire misterioasă: la capătul unui coridor din casa lui, există o ușă cu o tăblie enigmatică. Se vor încumeta cei șase domni să treacă de această ușă? 

cool Inteligența corporal-kinestezică

Tu cum poți să-ți folosești corpul? Ești un bun cățărător sau un dansator talentat? Persoanele care pot sa-și folosească corpul în moduri inedite, sunt agile și flexibile. Au echilibru, coordonare fizică și reușesc să creeze cu ușurință legătura dintre creier și corp pentru a rezolva diverse situații.

Ca să-ți înțelegi potențialul propriului corp, Micul Om îți recomandă o bandă desenată amuzantă și plină de informații utile. Teatrul corpului uman de Maris Wicks o să te ajute să devii expert să în toate oasele și oscioarele corpului uman.

cool Inteligența muzicală

Este clar, nu? Când ai o ureche muzicală sensibilă la sunete, le apreciezi și le simți ca nimeni altul. Persoanele cu inteligență muzicală percep ritmul, tonalitatea și timbrul și au abilitatea de a compune muzică și de a o interpreta.

Fără talentul lor muzical, Muzicanții din Bremem nu ar fi reușit să rezolve situația complicată în care se aflau.

Cât de greu poate fi să cânți la niște instrumente muzicale? Purceluș Rostogol știe cum să-și folosească inteligența de antreprenor pentru a organiza o zi de sărbătoare și pe membrii unei fanfare gălăgioasă.  

cool Inteligența interpersonală

Inteligența interpersonală reprezintă capacitatea de a interacționa eficient într-un grup de oameni, de a înțelege intențiile să motivațiile celorlalți. Aceste persoane comunică și își construiesc relații cu ușurință, ei intuiesc realitatea dintr-o perspectivă afectivă.

Etapa grădiniței este considerată și etapa relațiilor sociale. Copilul iese din cadrul familiei și intră într-un context necunoscut, unde trebuie să-și descopere deprinderi noi. Apoi, urmează școala, unde aceste abilități încep să se sedimenteze. Copilul își însușește conceptul de prietenie.

Shannon și Adrienne sunt cele mai bune prietene încă de la grădiniță. Dar Adrienne începe să petreacă timp cu Jen, cea mai populară fată din clasa lor și conducătoarea unei găști numite Grupul. Toate fetele din gașcă vor să se numere printre preferatele lui Jen și unele ar face orice să nu-i cadă din grații... chiar dacă asta înseamnă să se transforme într-un bully. Înțelege dinamica relațiilor sociale din banda desenată Prietene adevărate Shannon Hale, o poveste sinceră și emoționantă.

cool Inteligența intrapersonală

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru un copil, este să-l ajutăm să se înțeleagă pe sine, să-și cunoască dorințele, temerile și abilitățile. Acest timp de inteligență include capacitatatea de analiză și articulare a emoțiilor prin recunoaștere, conștientizare și autoreglare. În felul acesta o persoană poate învăța cum să-și identifice obiectivele și cum să le atingă.

Cel mai bun exemplu este Matilda, o cititoare nemaipomenită și o fetiță genială care se descoperă pe sine și reușește să se autodepășească prin puterea cu care își recunoaște și își depășește fricile.

O mulțime de copii ar fi izbucnit în râuri de lacrimi dacă ar fi fost în locul Matildei. Matilda, însă, nu plânse. Rămase la locul ei, nemișcată, albă ca varul și gânditoare. Părea să știe deja că lacrimile și mutrele îmbufnate nu duc nicăieri. Cel mai bun lucru pe care‑l poți face când ești atacat, cum a zis și Napoleon odinioară, e să contraataci. Mintea extremde subtilă a Matildei se pusedeja pe treabă, căutând o nouă pedeapsă pentru veninosul de taică‑său. (Matilda, Roald Dahl)

cool Inteligența naturalistă

Inteligența naturalistă poate fi înțeleasă prin felul în care ne conectăm la natură. De exemplu, un biolog are o sensibilitate aparte față de fenomenele naturale, faună și floră. Acesta distinge diferitele tipuri de plante sau animale și le poate clasifica.  

Dacă copilul tău este pasionat de lumea necuvântătoarelor sau observă și cele mai mici vietăți, citește-i Istoria lumii în 100 de animale de Simon Barnes. De la albine, ce polenizează plantele pe care le mâncăm, la cimpanzei, cu care împărțim 98% din genele noastre, această carte explorează relația unică și plină de învățăminte dintre noi și animale. Este un volum care le va oferi iubitorilor de natură o lectură încântătoare, plină de curiozități și informații la zi.

 

Howard Gardner ne-a învățat să privim diferit felul în care învățăm lucruri și cel mai important să privim dezvoltatea copiilor dintr-o perspectivă care înglobează mai multe puncte de vedere. Empatia, respectul, cooperarea sunt la fel de importante, precum problemele de matematică, scrisul sau talentul muzical.

 

Resurse:

https://www.growthengineering.co.uk/multiple-intelligences/

https://www.youtube.com/watch?v=ODPSRcZ2-Yg&ab_channel=BigThink

https://howardgardner01.wordpress.com/wp-content/uploads/2012/06/443-davis-christodoulou-seider-mi-article.pdf

https://howardgardner01.wordpress.com/wp-content/uploads/2012/06/faq_march2013.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5735559/

https://www.researchgate.net/publication/317305333_MULTIPLE_INTELLIGENCE_ASSESSMENT_BASED_ON_HOWARD_GARDNER'S_RESEARCH_MR_SREENIDHI_S_K_MS_TAY_CHINYI_HELENA

 

 Dr. Seuss
Autor
Dr. Seuss
Theodor Seuss Geisel a fost un autor cunoscut mai ales pentru cărţile pentru copii semnate cu pseudonimul Dr. Seuss. Printre titlurile sale se numără...
mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART