„La Paști” - Un minispectacol plin de umor și imaginație

30 martie 2024
„La Paști” - Un minispectacol plin de umor și imaginație

Multă lume crede că e floare la ureche să scrii versuri pentru copii: se ia o pisică pufoasă, un căţeluş drăgălaş, un iepuraş, un ursuleţ, un copilaş, o mică întâmplare, morală opţional (dar recomandat) şi rime „cât cuprinde”, se amestecă bine şi gata poezioara. Cam asta e reţeta după care se construiesc multe dintre poeziile care se găsesc azi pe internet sau chiar în volume tipărite.

Dar ce face oare ca o poezie pentru copii să nu fie o simplă înşiruire de versuri „ce din coadă au să sune”? La această întrebare am încercat să răspundem în timp ce căutam material pentru colecţia Versocicleta. Şi tot citind noi sute de versuri pentru copii, ne-am dat seama că lucrurile ar putea sta cam aşa: au reuşit să scrie poezii cu adevărat frumoase şi valoroase pentru copii acei poeţi care s-au aplecat cu mare atenţie să asculte şi să vadă ce se întâmplă în surprinzătorul univers al copiilor, le-au înţeles logica – adesea tare diferită de a noastră, a adulţilor –, au intrat în jocul lor, nu au privit de undeva de sus acest miniunivers. Au înţeles şi le-au vorbit apoi copiilor pe limba lor: cu umor, uneori absurd, cu sensibilitate, chiar cu o morală integrată ludic.

Prin această colecţie, vrem să le aducem micilor cititori poezii cu adevărat frumoase atât ale autorilor clasici, cât şi ale celor contemporani. (Diana Zografi)

Născut la București pe 21 martie 1886, George Topîrceanu (20 martie 1886, București – 7 mai 1937, Iași) provine dintr-o familie cu origini transilvănene, cu rădăcini în Ocna Sibiului, la fel ca și străbunicii săi din partea mamei. Debutul său în lumea literară a avut loc la vârsta de 18 ani cu poezia intitulată „M-am pricopsit“.

A fost poet, prozator, memorialist și publicist. Deși nu a scris decât foarte puține versuri anume pentru copii, poeziile lui, amestec de umor și duioșie, scrise într-un ritm impecabil, sunt foarte iubite de cei mici. Cine oare nu a auzit versurile de mai jos?

Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Nu credeam c-o să mai vii („Balada unui greier mic”)

După-atâta frig și ceață / Iar s-arată soarele. / De-acum nu ne mai îngheață / Nasul și picioarele! („Primăvară”)

Primul său volum de poezii a fost intitulat „Parodii originale” și a fost publicat în iunie 1916. Într-un timp foarte scurt, a devenit cel mai iubit scriitor de către cititori, datorită capacității sale rare de a încânta atât publicul larg, cât și pe cei mai rafinați oameni de cultură. El a lăsat o amprentă puternică în literatura română prin versurile incluse în volumele „Parodii originale”, „Balade vesele și triste” și „Migdale amare. Versuri umoristice și fanteziste”. De asemenea, a semnat și pagini de memorialistică, traduceri și proză.

George Topîrceanu era atras de diverse domenii, inclusiv arta fotografiei. Colectiona arme și era priceput în lucrul cu mecanisme de tot felul. Avea ateliere pentru invenții și era pasionat de optică și stereoscopie.

Anca Smărăndache (1979, Craiova) este artist vizual și ilustrator de carte. A studiat artă murală la Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova, apoi la Universitatea Națională de Arte București și are un master în Arte Vizuale. Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici și a Clubului Ilustratorilor din România. A participat la numeroase expoziții de grup de pictură și ilustrație, având până în prezent trei expoziții personale. A ilustrat peste 30 de cărți, printre care o mare parte din colecția Arthur Gold. Abordează atât tehnica tradițională, cât și pe cea digitală. Iubește nemăsurat cărțile și lumea pe care ele o deschid către cititor.

Astăzi în sufragerie

Dormitau pe-o farfurie,

Necăjite și mânjite,

Zece ouă înroșite.

 

Un ou alb, abia ouat,

Cu mirare le-a-ntrebat:

— Ce vă este, frățioare,

Ce vă doare?

 

Nu vă ninge, nu vă plouă,

Stați gătite-n haină nouă,

Parcă, Dumnezeu mă ierte,

N-ați fi ouă…

Poezia „La Paști” este una dintre cele mai cunoscute creații ale lui George Topîrceanu, care surprinde atmosfera și semnificația sărbătorii pascale. Autorul descrie modul în care oamenii sărbătoresc, aducând în prim plan bucuria adusă de acest eveniment, atmosfera de sărbătoare și elementele specifice acestei perioade.

George Topîrceanu demonstrează modul subtil în care umorul este integrat în descrierea atmosferei festive a sărbătorii. Topîrceanu se folosește de această unealtă pentru a evidenția trăsăturile comice, caracteristice acestei sărbători, adăugând astfel o notă duioasă poeziei. Umorul este subtil și bine dozat, fiind integrat armonios în întregul tablou al sărbătorii, fără a modifica în vreun fel semnificația acesteia.

Sursa: historia.ro

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART