Interviu: Cornelia Funke

04 aprilie 2024
Interviu: Cornelia Funke

În copilărie, scriitoarea Cornelia Funke își dorea să devină astronaut ... sau să facă parte dintr-un trib de Amerindieni. Aceasta nu și-a uitat visurile din copilărie, devenind ilustrator de cărți pentru copii și, în cele din urmă, o autoare de bestsellere.

În 2005, Cornelia Funke a făcut parte din Top 100 cei mai influenţi oameni din lume, potrivit revistei „Time“. Cărțile ei sunt citite și adorate de cititori din întreaga lume. A publicat peste patruzeci de romane în limba germană, iar cărțile sale au fost traduse în peste 30 de limbi. Cornelia Funke excelează în a crea lumi fantastice și personaje credibile. Lumea o numește JK Rowling din Germania... Nu doar datorită popularității, ci și pentru că lumile create de autoare sunt pline de viață și oferă un sens nou cuvântului unic. Cum altfel să vorbești despre Inimă de cerneală, o poveste despre personaje care evadează din cărți și ajung în lumea reală? Sau despre Moarte de cerneală, în care povestea lui Fenoglio este pe cale să fie rescrisă?

Interviu cu Cornelia Funke

Când ți-ai dat seama că vrei să fii scriitoare și când ai publicat prima carte?

Am fost câțiva ani ilustratoare, până când m-am plictisit de poveștile pe care trebuia să le ilustrez. Într-o seară, am decis să scriu o poveste inspirată de ilustrațiile pe care le aveam în minte. Am fost publicată imediat, ba chiar am putut alege între mai multe edituri, însă mi-a luat câțiva ani până mi-am dat seama că îmi place mai mult să scriu decât să ilustrez.

Cum arată procesul tău de scris? Cât timp lucrezi la poveștile tale?

Pentru romane, mă pregătesc făcând cercetare aproximativ jumătate de an. Lucrez la prima schiță în jur de 8-10 luni și apoi mai scriu trei schițe, deci durează cam doi ani.

Personajele tale sunt de o profunzime rară. Cum arată procesul de creație a personajelor? Cât de mult îți ia să le cunoști cu adevărat? Care sunt favoritele tale?

Pe unele le creez imediat, la altele muncesc puțin mai mult până prind contur – personajele mă iau întotdeauna prin surprindere. Îmi plac toate personajele din seria Lumea de Cerneală, cu excepția răufăcătorilor, desigur.

Ce te atrage spre genul fantasy? Crezi că există o diferență mare între cărțile fantasy pentru adulți și cele pentru copii?

Nu, nu există nicio diferență. Genul fantasy este cel mai vechi mod de a spune povești – ne transformă sentimentele și temerile pentru a le clarifica, depășește granițele vieții de zi cu zi și se bazează pe imaginație, purtându-i pe cititori în lumi necunoscute.  

Vocea ta este absolut minunată. Îmi place foarte mult latura ta poetică pe care o simt când îți citesc poveștile. Ești o mare iubitoare a cuvintelor și a jocurilor de cuvinte. Ce scriitori te inspiră?

Mă inspiră tot ce citesc și tot ce aud. Din punctul meu de vedere, scrisul este și despre sonoritatea cuvintelor, de aceea îmi încurajez cititorii să asculte audiobooks. Îmi place să citesc și poezie, dar admir mulți autori cu stiluri diferite: Michael Ondaatje, Graham Greene, Toni Morrison, Susan Minot, Shel Silverstein și Philip Pullman. Îmi doresc să citesc ceva diferit în fiecare zi.

Ai scris vreodată un gen literar diferit? Pentru adulți? Proză scurtă? Poezie?

Nu. Sper că într-un fel sau altul cărțile mele cuprind toate aceste genuri.

Ce te motivează să scrii cărți?

Îmi vine în minte o poveste și apoi scriu puțin pentru a vedea dacă mă pasionează suficient pentru a-mi pierde un an sau doi din viață lucrând la ea.

Deși îmi plac toate cărțile tale, trebuie să recunosc că am o pasiune pentru seria Lumea de Cerneală. Conceptul, lumea în care granița dintre realitatea ei și cea a cărților nu e foarte stabilă, personajele, totul în legătură cu această serie este unic! Probabil fiecare autor visează să își întâlnească personajele. Cum ți-a venit această idee?

Pentru fiecare cititor, personajele dintr-o carte sunt foarte apropiate, uneori chiar mai apropiate decât oamenii pe care îi cunoaște. Ideea mi-a venit deoarece sunt o iubitoare de cărți, ulterior m-am gândit și la personaje. Nu în ultimul rând, am făcut și multă cercetare.

Ce presupune cercetarea?

Să citesc mult, să studiez picturi, costume, arme, castele, flori, copaci, zâne.

Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit despre scris și despre domeniul editorial?

Să nu ai încredere niciodată în prima ta idee, caută-le pe cele care se ascund, sunt mai originale – am primit acest sfat când eram ilustratoare, dar este valabil pentru toate formele de artă!

Ai avut vreodată un blocaj creativ? Dacă ai avut, cum l-ai depășit?

Nu am avut până acum.

 

Sursă: https://writerunboxed.com/2006/11/10/interview-cornelia-funke/

Cornelia Funke
Autor
Cornelia Funke
Cornelia Maria Funke s‑a născut în 1958, în Germania, și este o cunoscută scriitoare de literatură pentru copii. Întreaga sa carieră s‑a învârtit în j...
mai multe
Recomandări (346) Interviuri (115) Noutăți (83) Călătoriile micului om (7) Titluri în focus (327) Evenimente (74) Cartea în 3 minute (19) Dragă scriitorule (29) Topuri (30) Locuiește în poveste (45) Caravana Arthur (14) Trofeul Arthur (20) Ordinul Povestitorilor (12) Școală (30) Artstagram 4 (3) Concursuri (134)
Avanpremieră: „Evrika! Experimente științifice pentru copii” + 3 experimente distractive
Avanpremieră: „Evrika! Experimente științifice pentru copii” + 3 experimente distractive 25 aprilie 2024
În cartea Evrika! Experimente științifice pentru copii veți găsi 105 proiecte distractive care îi vor surprinde, încânta și învăța lucruri noi pe copi...
Mai multe
Anchetă Arthur – Pasiuni & Colecții #8. Povestitoare: Daniela Ulieriu
Anchetă Arthur – Pasiuni & Colecții #8. Povestitoare: Daniela Ulieriu de Ema Cojocaru 23 aprilie 2024
Cu Daniela Ulieriu încheiem ancheta de primăvară la care au participat scriitorii români publicați la Arthur, Genius și miniGrafic. Cred că nu puteam...
Mai multe
Michael Ende. Limbajul fanteziei și al aventurii
Michael Ende. Limbajul fanteziei și al aventurii de Oana Purice 18 aprilie 2024
Când a fost ultima dată când ați pus telefonul pe mute, ați închis laptopul și televizorul și ați citit, doar pentru voi, o carte din raftul copiilor?...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART