Crești cu povești #1. Trei cărți cu călătorii transformatoare și personaje feminine

de Livia Lucan-Arjoca09 aprilie 2024
Crești cu povești #1. Trei cărți cu călătorii transformatoare și personaje feminine

Trei cărți cu călătorii transformatoare și personaje feminine

Călătoriile sunt ocazii bune să descoperi lumea exterioară plină de frumusețe, aventură și pericole, dar și lumea ta interioară. Ele au darul de a ne accelera evoluția și de a cultiva încrederea în noi înșine.

Vei observa acest lucru și la personajele din cele trei cărți pe care le-am selectat pentru voi, luna aceasta, la Crești cu povești.

Tu ești mămica mea?, de P.D Eastman

Traducere din limba engleză de Vlad Zografi

„Tu ești mămica mea?” este o poveste scrisă și ilustrată de P.D.  Eastman, destinată copiilor de vârstă mică, 2 ani +, apărută la Editura Editura Vlad și Cartea cu Genius.

Un puișor de pasăre iese din ou exact atunci când mămica lui era plecată după hrană. Nerăbdator să o cunoască, puiul părăsește cuibul și pleacă în căutarea mamei sale. Întreabă în stânga și în dreapta diverse animale și mașinării dacă „ele sunt mămica lui”. După o aventură extraordinară, puiul ajunge înapoi în cuibul din copac și o găsește acolo pe mămica sa.

Pe fetița mea în vârstă de 3 ani, cartea a amuzat-o foarte tare. Deși surprinde nevoia de atașament, care adesea este asociată cu multe frici în copilăria mică, de exemplu atunci când mama se întoarce la serviciu după concediul de maternitate, sau când copilul merge la grădiniță pentru prima dată, cartea prezintă „căutările” puiului într-un mod amuzant, în care niciun potențial pericol nu se transformă într-un pericol real. Însă, povestea îți dă posibilitatea să sondezi emoțiile copilului legate de „separările” scurte care apar tot mai des între mamă și copil, după vârsta de doi ani. Exprimate de copil, aceste emoții ajută la menținerea unei forme de atașament sigur, considerat cheia relațiilor satisfăcătoare, în viața de adult.

Simt nevoia să vă ofer și câteva informații despre P.D. Estman, autorul și ilustratorul volumului. Nu este absolut deloc întâmplător faptul că „Tu ești mămica mea? ” se derulează, pagină cu pagină, ca un desen animat. 

P.D. Eastman, scenarist, ilustrator și autor de cărți pentru copii american, a lucrat mulți ani pentru studiourile de animație Disney și Warner Bros. În armată l-a cunoscut pe Theodor Geisel, cel care va deveni cunoscut mai târziu sub numele de Dr. Seuss, iar cei doi au colaborat la diverse proiecte și au în portofoliu un Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj de animație.

Cometă în Momilandia, de Tove Jansson

Colecția Classic Yellow

Traducere din limba suedeză de Andreea Caleman

 

Volumul „Cometă în Momilandia”, de Tove Jansson, marcat Clasic Yellow, este  potrivit pentru categoria de vârstă 9 ani +.

Valea Mominilor este un loc extraordinar în care Momi și Smiorc hoinăresc cât e ziua de lungă. Momi speră că va deveni căutător de perle, iar Smiorc descoperă o peșteră grozavă și o pisicuță pe care vrea să o îngrijească pentru totdeauna. Un loc lipsit de pericole, până într-o zi, când un musafir aduce zvonul că o cometă va lovi lumea mominilor.

Pentru că neliniștea și tristețea încep să-i cuprindă pe Momi și Smiorc, mai ales după ce peste vale se așterne un praf gri, momimama consideră că cea mai bună abordare este ca Momi și Smiorc să cunoască adevărul, și nu orice adevăr, ci pe acela științific!

Așadar, propune ca cei doi să meargă la observatorul astronomic să afle cât mai multe despre Univers și cometă. Așa începe o aventură grozavă, o călătorie inițiatică în care cei doi leagă prietenii cu tot felul de personaje aparte și își depășesc multe limite.

Cei doi momini pleacă singuri în căutarea unui adevăr de care le era frică, dar cunoașterea le dă claritate, nu mai contează atât de mult sfârșitul lumii, ci lucrurile semnificative, care le oferă stabilitate, împlinire, bucurie.

Temele de discuție cu copiii, pe marginea volumului, pot fi nenumărate: prietenia, colaborarea, curajul, frica, familia și chiar teme filozofice legate de sensul și scopul în lume. 

Remarc cele două personaje feminine din carte, momimama, care îi învestește pe Momi și pe Smiorc cu toată încrederea de care au nevoie pentru a se lansa într-o călătorie transformatoare, în timp ce ea rămâne acasă, fluierând printre răsadurile pe care le îngrădește cu scoici și Prințesa Fandosica, o creatură care știe să țeasă covorașe din iarbă, își schimbă culoarea când îi e frică, are breton, o floare după ureche și îl ajută pe Momi să-și descopere nebănuite resurse de curaj, grijă și tandrețe.

I-am auzit pe copiii mei mai mari râzând în hohote în momentul în care este descrisă mutarea mominilor și a găștii lor de prieteni, în adăpost, unde se ascund de cometă. Alexandru citea, iar Andrei îi spunea, „ăștia suntem noi când plecăm în concediu”, ba nu, „noi când mergem la casa de la țară” și hohote peste hohote. Da, aveau dreptate, când facem noi bagajele, parcă ne pregătim de sfârșitul lumii.

Bătrânul din Lună, de Grace Lin

Colecția Orange Fantasy

Traducere din limba engleză de Alexandra Columban

 

„Bătrânul din Lună”, de autoarea americană de origine chineză Grace Lin, carte marcată Orange Fantasy, este potrivită categoriei de vârstă 10+.

Minli este o fetiță cu părul negru lucios și obrăjori rozalii, ochi scânteietori, mereu însetați de aventură, cu un surâs ager, care îi luminează chipul. Numele ei înseamnă „gând sprinten” și i se potrivește chiar bine, Minli având obiceiul de a fi iute, nu doar la minte, ci și la faptă.

Pentru că dorește să schimbe destinul satului sărac în care s-a născut, Minli pleacă într-o clătorie care o duce spre Bătrânul din Lună, la care se află răspunsurile pe care ea și tovarășul ei de călătorie, un dragon, le caută. Și totuși, când ajunge acolo, află că trebuie să-și aleagă întrebarea cu grijă fiindcă Bătrânul va răspunde doar la una singură. Care va fi întrebarea pe care fata o adresează și cum se schimbă destinul comunității în care Minli trăiește? Află citind volumul!

Mi-au plăcut magia creată de universul fantastic în care respiri până la finalul cărții, ca într-un vis inefabil, frumusețea descrierilor, puterea de evocare, arta povestirii, metafora prezentă pretutindeni, mesajele și valorile pe care textul le livrează, pagină cu pagină, poveste cu poveste.

Ce au în comun aceste 3 volume? Plecarea în lume, căutarea, călătoria inițiatică menită să îți scoată în cale încercări, dar care te învață lucruri despre tine, să colaborezi și să oferi, pentru că succesul este o muncă de echipă și presupune contribuția tuturor. 

Recomandări de Livia Lucan-Arjoca

 

Pentru mai multe prezentări de carte pentru copii, destinate unor categorii de vârstă diferite, urmărește „Crești cu povești”, o rubrică lunară, lansată pe canalul de Youtube al Editurii Arhur

 

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART