5 cărți Arthur cu puternic impact emoțional

de Monica Macedonski20 ianuarie 2023
5 cărți Arthur cu impact emoțional puternic

O prietenă bună mi-a mărturisit la un moment dat: Eu sunt înnebunită după cărțile despre suferință. Cred că sunt un cititor masochist. Le recomand tuturor cititorilor, mai ales celor mici, să urmeze exemplul prietenei mele și să citească astfel de cărți. Din aceste lecturi, oamenii pot învăța cum să gestioneze anumite experiențe mai puțin plăcute înainte să le trăiască. Mai mult, romanele cu subiecte emoționante sunt pline de lecții de viață, necesare în dezvoltarea personală individuală. Acestea fiind spuse, vă sfătuiesc să vă luați un pachet de șervețele dacă intenționați să citiți aceste cărți Arthur. 

1. Căpitanul Rosalie de Timothee de Fombelle

Această carte prezintă povestea lui Rosalie, o fetiță de numai 5 anișori. Copilăria ei este profund marcată de izbucnirea Primului Război Mondial. Tatăl ei este obligat să meargă pe front, iar mama trebuie să lucreze într-o fabrică. Pentru a nu rămâne singură acasă, Rosalie este trimisă la școală, să învețe alături de copiii mai mari.

Fetița descoperă astfel că războiul nu i-a afectat doar familia, ci pe toată lumea din jur. De exemplu, învățătorul ei și-a pierdut mâna în timpul războiului. Cu toate astea, Rosalie observă că acesta își păstrează la joie de vivre: „zâmbește de parcă ar fi ceva grozav să aibă o mână.” Lucrurile devin și mai emoționante după ce Rosalie învață să citească, însă nu vreau să vă dau spoiler.

2. Noaptea despărțirii de Jennifer A. Nielsen

O altă poveste impresionantă, care se desfășoară în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, este cea a Gertei. Familia sa este despărțită de apariția subită a Zidului Berlinului. Pe când tatăl ei și unul dintre cei doi frați rămân în Berlinul de Vest, Gerta rămâne în partea de Est alături de mamă și de celălalt frate. Tot ce își dorește protagonista este să își vadă familia reunită, așa că pune la cale un plan de evadare.

Acum aveam doisprezece ani şi, cu cât creşteam, cu-atât mă simţeam mai străină de ceilalţi copii de vârsta mea. Pentru că eu întotdeauna observam zidul. Întotdeauna. În cei patru ani care trecuseră, învăţasem să-i citesc pe gardienii de sus, din turnuri, şi să ştiu când se uitau înspre mine şi când se întorseseră cu spatele. Ştiam când şi unde îşi făceau paznicii turele de-a lungul graniţei şi pe unde nu patrulau atât de des. Şi, mai mult decât orice, ştiam că nimic din ceea ce ni se întâmpla nu era normal.

3. Shiloh de Phyllis Reynolds Naylor

Marty este un băiețel a cărui viață se schimbă radical după ce dă de Shiloh, un beagle adorabil. Din păcate, cățelul îi aparține deja unui bărbat cam... iute la mânie. Până reușește să strângă suficienți bani pentru a-l cumpăra de la Judd Travers, Marty îl ascunde pe Shiloh acasă. După cum bine știți, „drumul spre iad e pavat cu intenții bune”, așa că băiatul intră în tot felul de belele încercând să protejeze câinele.

Familia lui Marty nu avea mari posibilități financiare, așa că băiețelul decide să facă rost de bani strângând cutii și sticle. Copilul dă dovadă de multă responsabilitate, ceea ce îl face un stăpân bun pentru Shiloh. Nu uitați că animăluțele nu sunt jucării, ci ființe care au nevoie de atenție, iubire și grijă.

Habar n-am dacă Shiloh devine tot mai uman sau eu mă transform mai mult într-un câine. Dacă Isus se va mai întoarce vreodată pe Pământ, sigur se va întrupa într-un câine, fiindcă nu există ființă mai răbdătoare, mai umilă, mai iubitoare sau mai loială decât câinele ăsta pe care-l țin chiar acum în brațe.

4. Morcoveață de Jules Renard

O temă recurentă în literatură este copilăria nefericită, iar Morcoveață se numără printre reprezentanții de seamă ai acestei teme. După cum mărturisește protagonistul romanului eponim, familia Lepic pare una normală din exterior:

La drept vorbind, niciunul dintre noi no să ţi se pară prea afurisit. Întreabăi pe prietenii casei: toţi o să jure că sorămea Ernestina e blândă ca un înger, că fratele meu Felix are o inimă de aur, că tata e un om cu capul pe umeri şi drept din fire, iar mama o gospodină fără pereche.

Însă lucrurile nu sunt ceea ce par. Sărmanul Morcoveață are o mamă abuzivă, care îl supune la umilințe greu de imaginat. De parcă toate acestea nu erau de ajuns, mama lui nu ascunde faptul că îi preferă pe ceilalți doi copii, Felix și Ernestina. Deși este greu de acceptat, cartea lui Jules Renard prezintă o realitate dură: nu toate mamele sunt făcute să fie mame.

Au şi ceilalţi necazurile lor, fără îndoială. Dar pe ei o săi plâng mâine. Azi cer dreptate pentru mine. Orice soartă e mai bună decât a mea. Am o mamă care nu mă iubeşte şi pe care nici eu no iubesc.

5. Cățelușul șchiop de Elena Farago

Povestea cățelușului șchiop este una care are un impact emoțional puternic asupra cititorului. De ce? Din cauză că este vorba despre un copil care a lovit un cățel cu o piatră în picior, lăsându-l șchiop pentru totdeauna. Copilul și-a dat seama că a greșit și încearcă să îi „cumpere” iertarea cățelului oferindu-i zahăr, însă nu poate schimba gravitatea situației. La urma urmelor, orice faptă are o consecință.

Acum vine și-mi dă zahăr

Și ar vrea să-mi fie bun,

Și-aș putea să-l mușc odată

De picior, să mă răzbun.

 

Dar îl las așa, să vadă

Răul, că un biet cățel

Are inima mai bună

Decât a avut-o el.

Jules Renard
Autor
Jules Renard
Jules Renard, romancier și dramaturg, s-a născut în 1864 în Châlons-du-Maine, o localitate din nord-vestul Franței, dar și-a petrecut copilăria, carac...
mai multe
Timothée de Fombelle
Autor
Timothée de Fombelle
Timothée de Fombelle s-a născut în 1973. După o scurtă perioadă în care a lucrat ca profesor de limbă şi literatură franceză în Franţa şi în Vietnam,...
mai multe
Recomandări (346) Interviuri (115) Noutăți (83) Călătoriile micului om (7) Titluri în focus (327) Evenimente (74) Cartea în 3 minute (19) Dragă scriitorule (29) Topuri (30) Locuiește în poveste (45) Caravana Arthur (14) Trofeul Arthur (20) Ordinul Povestitorilor (12) Școală (30) Artstagram 4 (3) Concursuri (134)
Avanpremieră: „Evrika! Experimente științifice pentru copii” + 3 experimente distractive
Avanpremieră: „Evrika! Experimente științifice pentru copii” + 3 experimente distractive 25 aprilie 2024
În cartea Evrika! Experimente științifice pentru copii veți găsi 105 proiecte distractive care îi vor surprinde, încânta și învăța lucruri noi pe copi...
Mai multe
Anchetă Arthur – Pasiuni & Colecții #8. Povestitoare: Daniela Ulieriu
Anchetă Arthur – Pasiuni & Colecții #8. Povestitoare: Daniela Ulieriu de Ema Cojocaru 23 aprilie 2024
Cu Daniela Ulieriu încheiem ancheta de primăvară la care au participat scriitorii români publicați la Arthur, Genius și miniGrafic. Cred că nu puteam...
Mai multe
Michael Ende. Limbajul fanteziei și al aventurii
Michael Ende. Limbajul fanteziei și al aventurii de Oana Purice 18 aprilie 2024
Când a fost ultima dată când ați pus telefonul pe mute, ați închis laptopul și televizorul și ați citit, doar pentru voi, o carte din raftul copiilor?...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART